Sekt - wino musujące czy jego kopia?
Nazwa sekt pochodzi z języka niemieckiego i oznacza rodzaj wina musującego. Około 95% tych win produkowanych jest metodą klasyczną Istnieją tańsze odpowiedniki win sekt, jak Schaumwein (pieniste wino), natomiast półmusujące określane jest mianel perlwein. Wino oznaczone jako Deutscher Sekt jest wytwarzane wyłącznie z gron niemieckich a Sekt bA (Bestimmter Anbaugebiete, równolegle do Qualitätswein BA) wyłącznie z winogron pochodzących z jednego z 13 regionów win gatunkowych w Niemczech. Historia produkcji niemieckich win musujących sięga 1826 roku, kiedy GC Kessler & Cozostała założona w Esslingen am Neckar przez Georga Christiana Kessler (1787/42), który wcześniej pracował w Veuve Clicquot od 1807 do 1826 roku. Nazwami używanymi przez niemieckich producentów dla swoich win musujących w XIX wieku były "mousseux", "Sekt" lub "Szampan" (lub Champagner), ale już w 1919 r. traktat wersalski zabronił Niemcom korzystania z tej nazwy, a na długo przed Unią Europejską regulamin zabranił jego stosowania poza Szampanią. Sekt był początkowo nieformalną nazwą dla wina niemieckiego wina musującego, której źródła sięgają Berlinia w 1825 roku. Niemieccy winiarze długo walczyli o to, aby nazwa „sekt” była zastrzeżona dla win musujących z Niemiec, jednak dopiero w 1975 r. Europejski Trybunał Sprawiedliwości spełnił ich żądania. Kolejna decyzja prawna w 1970 roku zniesła monopol dużych producentów na produkcję wina sekt, pozwalając winiarskim spółdzielniom i indywidualnym winiarzom na legalną produkcję i sprzedaż win musujących. Te dwie decyzje były kamieniami milowymi dla niemieckiego winiarstwa. Podobnie jak jego niemiecki odpowiednik, austriacki Sekt może być trocken (wytrawny) lub halbtrocken (półwytrawny).
Tekst: Michał "WineMike" Misior
Źródła: www.drinksdaily.com www.wikipedia.pl www.schiller-wine.blogspot.com |