Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sery i wina - litera A

 

Część pierwsza - zaczynamy od litery "A"

 

 

Ser


Kraj pochodzenia

Typ

Wino

Amarelo Ser o cylindrycznym kształcie, wytwarzany z mleka koziego i owczego. Żółtawy, oleisty miąższ, a w nim małe, nieregularne otwory. Ma pikantny, ziemisty smak z kwaśnym finiszem z odrobiną goryczy.


Portugalia

półmiękki albo twardy

Mocno schłodzone porto, Pinot Noir lub inne dowolnie wybrane czerwone wino

Ardrahan Ser ręcznie wyrabiany z mleka krowiego wyłącznie na farmie Eugene i Mary Burns w Duhallow. Ser charakteryzuje chropowata, płukana w solance skórka, która jest pokryta gęstą siecią brązowych, żółtobrunatnych, szarych i żółtych plamek pleśni. Pod skórką kryje się ciemnożółty miodowy miąższ, sprężysty i lekko kredowy, o kremowym, lekko orzechowym smaku. Najczęściej spotykany jest ser okrągły. Aromat ma przyjemnie ostry i ziemisty.


Irlandia

półmiękki

Pinot Noir, Chianti, Sangiovese

Asiago to owocowy, lekko ostry ser wytwarzany z mleka krowiego o intensywnym, specyficznym zapachu kwasu mlekowego. Asiago Pressato (młody), ser tłusty, jest wytwarzany z pełnego mleka krowiego, ma bardzo łagodny, pełny, kremowy smak i jasny, lekko słomkowy kolor. Asiago Mezzano składa się z mieszanki pełnego i odtłuszczonego mleka, ma bardziej wyraźny smak niż Asiago Pressato. Asiago Vecchio ma najbardziej wyrazisty smak.


Włochy

twardy

Bardolino, Cabernet Sauvignon, Pinot Gris, Barbaresco, Barolo, Chianti

Azeitao Ser o cylindrycznym kształcie, wytwarzany z mleka owczego, miękki, kremowy, w kolorze kości słoniowej o cienkiej, jasnożółtej skórce. Azeitao jest przesiąknięty zapachem kwiatowym pochodzącym z podpuszczki z kwiatów karczocha hiszpańskiego. Gdy wystarczająco dojrzeje nabiera lekko kwaśnego, trawiastego smaku z posmakiem mlecznym.


Portugalia

miękki

Tempranillo, Albarino

 

Źródło:

 

 

Komentarze

Bardzo apetyczny artykuł - na pewno spożytkuję wiedzę! Jeśli tylko tak szacowne sery mozna kupic w Warszawie.

Taka wiedza to skarb dla serożerców wśród winiarzy, czyli dla mnie też:) Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy!

Dla mnie również. Rozumiem, że co tydzień będzie kolejna litera?

Tak właśnie planujemy.

Nie możecie tego przyspieszyć? To prawie jak składanie "Tygrysa" z kolekcji hachette

Dla tych, którzy nie wiedzą ocb link.
http://www.modeltygrys.pl/tygrys.html

Podoba mi się to porównanie heheh. Pomyślimy.

A mi się bardzo podoba pierwsza propozycja na B! :)

Już jest druga :)

Pozwolę sobie dodać jeden z bardziej "aromatycznych" serów na A :)

Ser Appenzeller

Wygląd i konsystencja:
Appenzeller to półtwardy ser produkowany z surowego krowiego mleka w regionie Appenzell - północno-wschodniej Szwajcarii, na terenach pagórkowatych. Ser moczony jest w ziołowej solance, niekiedy zawierającej wino lub jabłecznik. jest to ser o miąższu prasowanym, wygrzewany. Ser ma kształt spłaszczonego cylindra o średnicy ok. 33 cm i wadze ok. 7 kg. Jest koloru słomy, z niewielkimi otworami i złotą skórką. Podczas 3-6 miesięcznego dojrzewania jest obmywany białym winem lub cydrem z dodatkiem ziół i przypraw. Miąższ barwy kości słoniowej do jasnożółtej jest półtwardy, zwarty, jędrny z rzadkimi oczkami wielkości grochu. Ser dobrze się kroi. Skórkę ma naturalną, wypielęgnowaną w kolorze złotym, jednakże niejadalną. Waży ponad 6 kilo.

Dostępne są trzy typy tego sera:

Classic - w wieku od trzech do czterech miesięcy. Koła są zapakowane w srebrną etykietę.

Surchoix - w wieku od czterech do sześciu miesięcy. Ze złotą etykietą.

Extra - w wieku sześciu miesięcy lub dłużej. Z czarną etykietą.

Smak i zapach:
O silnym zapachu ziół i orzechowym lub owocowym smaku, który może wahać się od łagodnego do pikantnego w zależności od tego, w jakim przedziale wiekowym znajduje się ser. Zawiera 48 % tłuszczu.

Pochodzenie:
Appenzeller ma udokumentowaną historię od co najmniej 700 lat. Obecnie ser produkuje w około 75 mleczarniach, a każda z nich ma inną receptę na mycie solanką. Większość receptur objęto tajemnicą handlową.

Podawanie:
Ser doskonale nadaje się do topienia i przekąsek.

Prolecane wina:
Pomperol, Graves, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Gris, Gewurztraminer.

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.