Bardzo apetyczny artykuł - na pewno spożytkuję wiedzę! Jeśli tylko tak szacowne sery mozna kupic w Warszawie.
Sery i wina - litera A
Część pierwsza - zaczynamy od litery "A"
Ser |
|
Kraj pochodzenia |
Typ |
Wino |
Amarelo Ser o cylindrycznym kształcie, wytwarzany z mleka koziego i owczego. Żółtawy, oleisty miąższ, a w nim małe, nieregularne otwory. Ma pikantny, ziemisty smak z kwaśnym finiszem z odrobiną goryczy. |
|
Portugalia |
półmiękki albo twardy |
Mocno schłodzone porto, Pinot Noir lub inne dowolnie wybrane czerwone wino |
Ardrahan Ser ręcznie wyrabiany z mleka krowiego wyłącznie na farmie Eugene i Mary Burns w Duhallow. Ser charakteryzuje chropowata, płukana w solance skórka, która jest pokryta gęstą siecią brązowych, żółtobrunatnych, szarych i żółtych plamek pleśni. Pod skórką kryje się ciemnożółty miodowy miąższ, sprężysty i lekko kredowy, o kremowym, lekko orzechowym smaku. Najczęściej spotykany jest ser okrągły. Aromat ma przyjemnie ostry i ziemisty. |
|
Irlandia |
półmiękki |
|
Asiago to owocowy, lekko ostry ser wytwarzany z mleka krowiego o intensywnym, specyficznym zapachu kwasu mlekowego. Asiago Pressato (młody), ser tłusty, jest wytwarzany z pełnego mleka krowiego, ma bardzo łagodny, pełny, kremowy smak i jasny, lekko słomkowy kolor. Asiago Mezzano składa się z mieszanki pełnego i odtłuszczonego mleka, ma bardziej wyraźny smak niż Asiago Pressato. Asiago Vecchio ma najbardziej wyrazisty smak. |
|
Włochy |
twardy |
Bardolino, Cabernet Sauvignon, Pinot Gris, Barbaresco, Barolo, Chianti |
Azeitao Ser o cylindrycznym kształcie, wytwarzany z mleka owczego, miękki, kremowy, w kolorze kości słoniowej o cienkiej, jasnożółtej skórce. Azeitao jest przesiąknięty zapachem kwiatowym pochodzącym z podpuszczki z kwiatów karczocha hiszpańskiego. Gdy wystarczająco dojrzeje nabiera lekko kwaśnego, trawiastego smaku z posmakiem mlecznym. |
|
Portugalia |
miękki |
Źródło:
- http://www.gourmetgirlmagazine.com/09/03/homagetofromage.php
- http://www.spittoon.biz/
- http://lepinkcatering.wordpress.com/
- http://www.gourmetsleuth.com
- http://www.bigoven.com/
- http://www.formaggiokitchen.com/
Komentarze
Taka wiedza to skarb dla serożerców wśród winiarzy, czyli dla mnie też:) Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy!
Dla mnie również. Rozumiem, że co tydzień będzie kolejna litera?
Tak właśnie planujemy.
Nie możecie tego przyspieszyć? To prawie jak składanie "Tygrysa" z kolekcji hachette
Dla tych, którzy nie wiedzą ocb link.
http://www.modeltygrys.pl/tygrys.html
Podoba mi się to porównanie heheh. Pomyślimy.
A mi się bardzo podoba pierwsza propozycja na B! :)
Już jest druga :)
Pozwolę sobie dodać jeden z bardziej "aromatycznych" serów na A :)
Ser Appenzeller
Wygląd i konsystencja:
Appenzeller to półtwardy ser produkowany z surowego krowiego mleka w regionie Appenzell - północno-wschodniej Szwajcarii, na terenach pagórkowatych. Ser moczony jest w ziołowej solance, niekiedy zawierającej wino lub jabłecznik. jest to ser o miąższu prasowanym, wygrzewany. Ser ma kształt spłaszczonego cylindra o średnicy ok. 33 cm i wadze ok. 7 kg. Jest koloru słomy, z niewielkimi otworami i złotą skórką. Podczas 3-6 miesięcznego dojrzewania jest obmywany białym winem lub cydrem z dodatkiem ziół i przypraw. Miąższ barwy kości słoniowej do jasnożółtej jest półtwardy, zwarty, jędrny z rzadkimi oczkami wielkości grochu. Ser dobrze się kroi. Skórkę ma naturalną, wypielęgnowaną w kolorze złotym, jednakże niejadalną. Waży ponad 6 kilo.
Dostępne są trzy typy tego sera:
Classic - w wieku od trzech do czterech miesięcy. Koła są zapakowane w srebrną etykietę.
Surchoix - w wieku od czterech do sześciu miesięcy. Ze złotą etykietą.
Extra - w wieku sześciu miesięcy lub dłużej. Z czarną etykietą.
Smak i zapach:
O silnym zapachu ziół i orzechowym lub owocowym smaku, który może wahać się od łagodnego do pikantnego w zależności od tego, w jakim przedziale wiekowym znajduje się ser. Zawiera 48 % tłuszczu.
Pochodzenie:
Appenzeller ma udokumentowaną historię od co najmniej 700 lat. Obecnie ser produkuje w około 75 mleczarniach, a każda z nich ma inną receptę na mycie solanką. Większość receptur objęto tajemnicą handlową.
Podawanie:
Ser doskonale nadaje się do topienia i przekąsek.
Prolecane wina:
Pomperol, Graves, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Gris, Gewurztraminer.