Hallo! Ciekawy jest ten poradnik, ale ciężko się go czyta... Kolumna z opisem jest za wąska, da się z tym coś zrobić?
Sery i wina - litera B
Litera "B" - część I i II
Ser | Kraj pochodzenia | Typ | Wino | |
Babybell to francuska wersja holenderskiego sera Edam. Posiada charakterystyczną, czerwoną powłokę wosku. | Francja | półmiękki | Beaujolais | |
Baby Swiss to młody ser z pełnotłustego mleka krowiego, które nadaje mu bogaty, lekko pikantny, maślany i słodki smak. Jako że należy do rodziny serów szwajcarskich jest pełen charakterystycznych dziurek. Im dłużej dojrzewa, tym bardziej złożony ma smak i tym większe dziury. Baby Swiss ma kremowy, maślany, orzechowy smak. Dostępny jest również w wersji wędzonej. Wybierając ser należy zwrócić uwagę na równy kolor, najlepiej delikatnie słomkowy (może mieć kolor od kości słoniowej do jasnożółtego), mniej więcej podobną wielkość dziurek, i na aromat – powinien być maślany. Pokruszony Brick świetnie się topi, dlatego dodawany jest do wielu potraw. Dobrze komponuje się ze słodkimi owocami, jabłkami, gruszkami, winogronami, truskawkami i jagodami, rogalikami i babeczkami. Dobrze komponuje się również z szynką i wołowiną. Świetny dodatek do omletów, fritaty i quiche. Doskonale smakuje także z białym winem o owocowym charakterze i dojrzałym czerwonym, sokami, a nawet zimnym mlekiem. Niektórzy nazywają go 'koronkowym serem', ponieważ dzięki konstelacjom małych dziurek wygląda jak misterna koronka. | Stany Zjednoczone | półmiękki | Asti Spumante | |
Ballyoak to ser z pasteryzowanego mleka krowiego, dojrzewający w tradycyjnych formach, na zakończenie procesu wędzony w dymie z drzewa dębowego. Dąb nadaje serom ich niepowtarzalny smak i teksturę, przypominającą tę sera Brie. | Wielka Brytania | półmiękki | Pinot Blanc, Pinot Noir | |
Banon to dość łagodny ser prowansalski wytwarzany z pasteryzowanego mleka koziego albo z mieszanki mleka koziego z dodatkiem mleka krowiego i owczego. Ser jest najpierw zanurzany w owocowej brandy (winiaku marc), a potem zawijany w liście kasztanowca albo winorośli, dzięki czemu nabiera bogatego leśnego, lekko owocowego smaku. Banon ma słaby mleczny aromat. Sery Banon mogą być sprężyste, łagodne i mleczne albo miękkie, kremowe i cierpkie z orzechowym posmakiem. Smak nabiera ostrości im dłużej ser leżakuje. Dobrze komponuje się ze świeżymi owocami i winami deserowymi. | Francja | miękki | Chenin Blanc, Bordeaux, Vin de Cassis, a także wina ogólnie pasujące do kozich serów np. zacne czerwone Reńskie, Sauvignon Blanc albo nawet Trebbiano, | |
Beaufort. Nazwany na cześć małej miejscowości wiejskiej w Alpach francuskich, znany jest również pod nazwą Cantalet. Sery Beaufort występują w trzech wariatach Beaufort (wiosenny), Beaufort d’été (letni Beaufort) and Beaufort d’Alpage (wytwarzany wysoko w górach w alpejskich wioskach). Beaufort to duży i ciężki ser o twardym, pozbawionym oczek miąższu. Waga pojedynczego koła/pucu dochodzi do 45 kg. Jest tłustszy i bardziej kremowy niż inne sery górskie. Ma łagodny, owocowy, słodki smak i delikatny aromat mleka, masła, miodu, kwiatów i ziół. Pachnie mlekiem, masłem, miodem, a także kwiatami i ziołami. Beaufort najlepiej podawać z wędzonym łososiem, chrupiącym pieczywem. Wspaniale nadaje się na przekąskę, pokrojony na małe kwadraty świetnie zastępuje krakersy. Dobrze się topi, dlatego nadaje się do fondue i grillowanych kanapek, tart i quichów. Produkowany zimą ma miąższ koloru białego, a latem - bladożółtego. Najlepiej smakuje od grudnia do końca września. | Francja | twardy | Champagne Blanc de Noirs, białe Hermitage, Chablis, biały Burgund, Seysel, Chardonnay, Pinot Noir, Riesling, Sauternes, Syrah, Côtes de Rhone. | |
Beenleigh Blue dojrzewa sześć miesięcy i można go kupić od wczesnego lata do zimy. Jest wytwarzany z niepasteryzowanego mleka owczego, ma lekko słodkawy smak podobnie jak Roquefort, ale jest nieco mniej słony. Ostry smak ma w sobie, charakterystyczną dla dobrego owczego mleka, słodycz palonego karmelu. Jest jednocześnie wilgotny i kruchy, z niebiesko zieloną pleśnią przebiegającą przez miąższ koloru kości słoniowej. Ma cylindryczny kształt. Rozpływa się w ustach ujawniając mocny, ostry charakter. Beenleigh Blue jest wyborny jako danie samo w sobie, ale też jako dodatek do sosów i sałatek. Wyśmienicie smakuje z miodem pitnym. | Wielka Brytania | pleśniowy | Sauternes, Tokaji, Cabernet, Merlot | |
Bel Paese pochodzi z Lombardii. Powstał w firmie Galbani w 1906 roku jako ser włoski najwyższej jakości, według receptury założyciela firmy Egidio Galbani. Nazwa sera pochodzi od tytułu książki Abbota Stoppani „Bel Paese” czyli piękny kraj, która nawiązuje o podróży autora przez Włochy. Bel Paese to kremowy, lekki, półmiękki ser o elastycznej konsystencji i barwie kości słoniowej. Wytwarzany jest z mleka krowiego. Ma łagodny, lekko kwaskowy, maślany smak i mleczny aromat. Przechowywany w niskiej temperaturze traci swój niepowtarzalny smak. Można go łatwo zidentyfikować po opakowaniu, które przedstawia wizerunek kapłana oraz mapę Włoch (wersja zastrzeżona w USA ukazuje mapę obu Ameryk). Bel Paese może być składnikiem deski serów, sosów, zapiekanych kanapek. Można go używać do nadziewania mięs albo tak jak mozzarelli do pizzy czy zapiekanek. |
|
Włochy | półmiękki | Chardonnay, Barbera, Do tego sera pasuje delikatne czerwone wino ze szczepów Barbera, Nebbiolo lub Pinot Nero |
Bleu d'Auvergne został po raz pierwszy wyprodukowany przez Antoine Roussel - rolnika z Owernii w 1845 roku. W 1975 roku Bleu d'Auvergne otrzymał certyfikat AOC. Nazwa sera pochodzi od górskiej krainy, gdzie jest wytwarzany. Wyglądem przypomina roquefort, lecz produkowany jest z mleka krowiego i jest bardziej kremowy. Bleu d'Auvergne ma ostry zapach i wyrazisty pikantny smak, w którym wyczuwa się topione masło, trawę i polne kwiaty. Miąższ sera jest lepki, wilgotny i kruchy z regularnymi żyłkami niebieskiej pleśni. Ma kształt walca. Ser jest idealnym składnikiem sosów do sałatek, świetnie smakuje z orzechami, cykorią i surowymi pieczarkami. Wspaniale nadaje się do gorącego makaronu. Świetny jako przystawka, na przykład na kromkach chleba albo bułki z masłem – najlepiej go podawać w temperaturze pokojowej. Można też wypróbować zestaw: kawałek Bleu d'Auvergne na plasteku jabłka. |
|
Francja | pleśniowy | Monbazillac albo inne słodkie wino takie jak Porto albo Sauternes, mocne czerwone wina, np.: Cahors albo Côtes du Rhône |
Blue Castello jest jednym z najstarszych serów w Skandynawii, a jego produkcję rozpoczęto w Danii. To kremowy, pleśniowy ser z pasteryzowanego mleka krowiego o mocnym, lekko pikantnym, słonawym smaku, kremowej konsystencji i intensywnym aromacie grzybów. Wilgotna, naturalna skórka może rozwijać szary, brązowy lub biały meszek pleśni. Faktura Blue Castello jest podobna do sera Brie, z niebieskimi, dość grubymi, poziomymi liniami. Blue Castello to ser pleśniowy z pleśnią zarówno niebieską jak i białą. Blue Castello można podawać na przystawkę z chlebem, krakersami, owocami lub bez dodatków, świetnie smakuje roztopiony jako dodatek do grillowanych mięs i do makaronów. Pokruszony albo jako dodatek do sosu łagodzi gorycz sałaty. Doskonale nadaje się do ziemniaków w mundurkach i pieczonego mięsa, może być również podawany jako przekąska z dodatkiem wina. By w pełni docenić jego smak należy co najmniej godzinę wcześniej przed podaniem wyciągnąć ser z lodówki. |
|
Dania | miękki, pleśniowy | Młode, owocowe wina, takie jak Côtes du Rhône albo Côtes du Ventoux, lekkie czerwone wina kalifornijskie, wytrawne białe wina – Chenin Blanc, Sauvignon Blanc |
Boschetto al Tartufo Bianchetto to ser o łagodnym aromacie, produkowany w toskańskim miasteczku Mugello przez Il Forteto Cooperative. Powstaje z połączenia pasteryzowanego mleka owczego i krowiego. Kążdy kawałek jest ręcznie pakowany do drewnianych koszyczków. Płatki rzadkich białych trufli dodawane do słodkiego, delikatnego i łagodnego sera nadają mu charakter i sprawiają, że wyborny smak tego specjału uzależnia. Kremowa konsystencja sera równoważy lekko ziemisty, grzybowy posmak trufli. Zapach trufli, ulotny, ale przenikający wszystkie zmysły, przywołuje aromaty ziemi, drewna i czosnku. Boschetto al Tartufo Bianchetto jest tak delikatne, że idealnie stopi się w risotto i w omletach. |
|
Włochy | półmiękki | Soft Barolo, Sangiovese, ziemne czerwone wina takie jak Barbaresco i Pinot Noir, albo złożone białe, np.: lekko dębowe Chardonnay |
Boursin to kremowy, surowy i niedojrzewajacy świeży ser bez skórki. Boursin wytwarzany jest z krowiego mleka z dodatkiem śmietany, z czosnkiem, żurawiną i ziołami, a nawet z czarnym pieprzem. Jest śnieżnobiały, o lekkim, łagodnym świeżym smaku i kremowej, maślanej konsystencji. Ma bogaty, słodki smak z nutką kwasowości. Apples, Grapes Ser nadaje się na przystawkę – do deski serów, do smarowania i pieczenia. Dobrze komponuje się z białym winem Graves i ze świeżym pieczywem (zwłaszcza z bagietką), polecany także jako dodatek do mięs, owoców morza, warzyw i owoców (winogrona, jabłka). Można go dodać do puree ziemniaczanego, zamiast masła do kanapek, a nawet, zamiast kwaśnej śmietany, do zupy pomidorowej, . | Francja | miękki | Gewürztraminer, świeże i aromatyczne Sauvignon z Nowej Zelandii, znad Loary albo z Entre Deux Mers, wytrawne białe wino (Sancerre, Graves) albo owocowe czerwone (Beaujolais) | |
Brick. Historia tego sera (znanego także pod nazwą BierKÄSE) rozpoczęła się w Wisconsin w końcu XIX wieku. Jego nazwa prawdopodobnie pochodzi od wczesnej techniki formierskiej - prasowania serów z zastosowaniem cegieł budowlanych. Brick charakteryzuje się małymi i nieregularnymi dołkami i ma otwartą fakturę. Wytwarzany jest ze zsiadłego mleka, należy do grupy szybko dojrzewających, łagodnych i gładkich serów. W smaku jest równocześnie słodki, ostry i pikantny. Jest zabarwiany na żółto i ostrzejszy od sera Cheddar. Brick wspaniale smakuje z wszelkiego rodzaju owocami, krakersami, winem, piwem lub sokiem jabłkowym. Wyśmienity do kanapek z żytniego chleba. |
|
USA | półtwardy | Chardonnay |
Źródło:
- http://www.cheese.com
- http://www.gourmetgirlmagazine.com
- http://www.spittoon.biz
- http://www.gourmetsleuth.com
- http://www.siopaeile.com
- http://www.babybel.it
- http://www.cheese-france.com
- http://www.wayfaring.com
- http://www.norbitoncheese.co.uk
- http://www.teitelbros.com
- http://www.wisconsincheeseman.com
- http://www.babybel.it
- http://www.chaunay.fr
- http://www.babybel.it
Komentarze
Faktycznie, gdy na literę "b" pojawiło się 12 serów to przejrzystość tabelki się pogorszyła. Postaramy się coś wymyślić.
Wersja c jest bardzo dobra. Dziękujemy!
Cieszę się :)
Zaloguj się
aby skomentować ten tekst