Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sery i wina - litera B

Litera "B" - część I i II

 

Ser
Kraj pochodzenia Typ Wino
Babybell to francuska wersja holenderskiego sera Edam. Posiada charakterystyczną, czerwoną powłokę wosku.

Francja półmiękki Beaujolais
Baby Swiss to młody ser z pełnotłustego mleka krowiego, które nadaje mu bogaty, lekko pikantny, maślany i słodki smak. Jako że należy do rodziny serów szwajcarskich jest pełen charakterystycznych dziurek. Im dłużej dojrzewa, tym bardziej złożony ma smak i tym większe dziury. Baby Swiss ma kremowy, maślany, orzechowy smak. Dostępny jest również w wersji wędzonej. Wybierając ser należy zwrócić uwagę na równy kolor, najlepiej delikatnie słomkowy (może mieć kolor od kości słoniowej do jasnożółtego), mniej więcej podobną wielkość dziurek, i na aromat – powinien być maślany. Pokruszony Brick świetnie się topi, dlatego dodawany jest do wielu potraw. Dobrze komponuje się ze słodkimi owocami, jabłkami, gruszkami, winogronami, truskawkami i jagodami, rogalikami i babeczkami. Dobrze komponuje się również z szynką i wołowiną. Świetny dodatek do omletów, fritaty i quiche. Doskonale smakuje także z białym winem o owocowym charakterze i dojrzałym czerwonym, sokami, a nawet zimnym mlekiem. Niektórzy nazywają go 'koronkowym serem', ponieważ dzięki konstelacjom małych dziurek wygląda jak misterna koronka.

Stany Zjednoczone półmiękki Asti Spumante
Ballyoak to ser z pasteryzowanego mleka krowiego, dojrzewający w tradycyjnych formach, na zakończenie procesu wędzony w dymie z drzewa dębowego. Dąb nadaje serom ich niepowtarzalny smak i teksturę, przypominającą tę sera Brie.

Wielka Brytania półmiękki Pinot Blanc, Pinot Noir
Banon to dość łagodny ser prowansalski wytwarzany z pasteryzowanego mleka koziego albo z mieszanki mleka koziego z dodatkiem mleka krowiego i owczego. Ser jest najpierw zanurzany w owocowej brandy (winiaku marc), a potem zawijany w liście kasztanowca albo winorośli, dzięki czemu nabiera bogatego leśnego, lekko owocowego smaku. Banon ma słaby mleczny aromat. Sery Banon mogą być sprężyste, łagodne i mleczne albo miękkie, kremowe i cierpkie z orzechowym posmakiem. Smak nabiera ostrości im dłużej ser leżakuje. Dobrze komponuje się ze świeżymi owocami i winami deserowymi.

Francja miękki Chenin Blanc, Bordeaux, Vin de Cassis, a także wina ogólnie pasujące do kozich serów np. zacne czerwone Reńskie, Sauvignon Blanc albo nawet Trebbiano,
Beaufort. Nazwany na cześć małej miejscowości wiejskiej w Alpach francuskich, znany jest również pod nazwą Cantalet. Sery Beaufort występują w trzech wariatach Beaufort (wiosenny), Beaufort d’été (letni Beaufort) and Beaufort d’Alpage (wytwarzany wysoko w górach w alpejskich wioskach). Beaufort to duży i ciężki ser o twardym, pozbawionym oczek miąższu. Waga pojedynczego koła/pucu dochodzi do 45 kg. Jest tłustszy i bardziej kremowy niż inne sery górskie. Ma łagodny, owocowy, słodki smak i delikatny aromat mleka, masła, miodu, kwiatów i ziół. Pachnie mlekiem, masłem, miodem, a także kwiatami i ziołami. Beaufort najlepiej podawać z wędzonym łososiem, chrupiącym pieczywem. Wspaniale nadaje się na przekąskę, pokrojony na małe kwadraty świetnie zastępuje krakersy. Dobrze się topi, dlatego nadaje się do fondue i grillowanych kanapek, tart i quichów. Produkowany zimą ma miąższ koloru białego, a latem - bladożółtego. Najlepiej smakuje od grudnia do końca września.

Francja twardy Champagne Blanc de Noirs, białe Hermitage, Chablis, biały Burgund, Seysel, Chardonnay, Pinot Noir, Riesling, Sauternes, Syrah, Côtes de Rhone.
Beenleigh Blue dojrzewa sześć miesięcy i można go kupić od wczesnego lata do zimy. Jest wytwarzany z niepasteryzowanego mleka owczego, ma lekko słodkawy smak podobnie jak Roquefort, ale jest nieco mniej słony. Ostry smak ma w sobie, charakterystyczną dla dobrego owczego mleka, słodycz palonego karmelu. Jest jednocześnie wilgotny i kruchy, z niebiesko zieloną pleśnią przebiegającą przez miąższ koloru kości słoniowej. Ma cylindryczny kształt. Rozpływa się w ustach ujawniając mocny, ostry charakter. Beenleigh Blue jest wyborny jako danie samo w sobie, ale też jako dodatek do sosów i sałatek. Wyśmienicie smakuje z miodem pitnym.

Wielka Brytania pleśniowy Sauternes, Tokaji, Cabernet, Merlot
Bel Paese pochodzi z Lombardii. Powstał w firmie Galbani w 1906 roku jako ser włoski najwyższej jakości, według receptury założyciela firmy Egidio Galbani. Nazwa sera pochodzi od tytułu książki Abbota Stoppani „Bel Paese” czyli piękny kraj, która nawiązuje o podróży autora przez Włochy. Bel Paese to kremowy, lekki, półmiękki ser o elastycznej konsystencji i barwie kości słoniowej. Wytwarzany jest z mleka krowiego. Ma łagodny, lekko kwaskowy, maślany smak i mleczny aromat. Przechowywany w niskiej temperaturze traci swój niepowtarzalny smak. Można go łatwo zidentyfikować po opakowaniu, które przedstawia wizerunek kapłana oraz mapę Włoch (wersja zastrzeżona w USA ukazuje mapę obu Ameryk). Bel Paese może być składnikiem deski serów, sosów, zapiekanych kanapek. Można go używać do nadziewania mięs albo tak jak mozzarelli do pizzy czy zapiekanek.


Włochy półmiękki Chardonnay, Barbera, Do tego sera pasuje delikatne czerwone wino ze szczepów Barbera, Nebbiolo lub Pinot Nero
Bleu d'Auvergne został po raz pierwszy wyprodukowany przez Antoine Roussel - rolnika z Owernii w 1845 roku. W 1975 roku Bleu d'Auvergne otrzymał certyfikat AOC. Nazwa sera pochodzi od górskiej krainy, gdzie jest wytwarzany. Wyglądem przypomina roquefort, lecz produkowany jest z mleka krowiego i jest bardziej kremowy. Bleu d'Auvergne ma ostry zapach i wyrazisty pikantny smak, w którym wyczuwa się topione masło, trawę i polne kwiaty. Miąższ sera jest lepki, wilgotny i kruchy z regularnymi żyłkami niebieskiej pleśni. Ma kształt walca. Ser jest idealnym składnikiem sosów do sałatek, świetnie smakuje z orzechami, cykorią i surowymi pieczarkami. Wspaniale nadaje się do gorącego makaronu. Świetny jako przystawka, na przykład na kromkach chleba albo bułki z masłem – najlepiej go podawać w temperaturze pokojowej. Można też wypróbować zestaw: kawałek Bleu d'Auvergne na plasteku jabłka.


Francja pleśniowy Monbazillac albo inne słodkie wino takie jak Porto albo Sauternes, mocne czerwone wina, np.: Cahors albo Côtes du Rhône
Blue Castello jest jednym z najstarszych serów w Skandynawii, a jego produkcję rozpoczęto w Danii. To kremowy, pleśniowy ser z pasteryzowanego mleka krowiego o mocnym, lekko pikantnym, słonawym smaku, kremowej konsystencji i intensywnym aromacie grzybów. Wilgotna, naturalna skórka może rozwijać szary, brązowy lub biały meszek pleśni. Faktura Blue Castello jest podobna do sera Brie, z niebieskimi, dość grubymi, poziomymi liniami. Blue Castello to ser pleśniowy z pleśnią zarówno niebieską jak i białą. Blue Castello można podawać na przystawkę z chlebem, krakersami, owocami lub bez dodatków, świetnie smakuje roztopiony jako dodatek do grillowanych mięs i do makaronów. Pokruszony albo jako dodatek do sosu łagodzi gorycz sałaty. Doskonale nadaje się do ziemniaków w mundurkach i pieczonego mięsa, może być również podawany jako przekąska z dodatkiem wina. By w pełni docenić jego smak należy co najmniej godzinę wcześniej przed podaniem wyciągnąć ser z lodówki.


Dania miękki, pleśniowy Młode, owocowe wina, takie jak Côtes du Rhône albo Côtes du Ventoux, lekkie czerwone wina kalifornijskie, wytrawne białe wina – Chenin Blanc, Sauvignon Blanc
Boschetto al Tartufo Bianchetto to ser o łagodnym aromacie, produkowany w toskańskim miasteczku Mugello przez Il Forteto Cooperative. Powstaje z połączenia pasteryzowanego mleka owczego i krowiego. Kążdy kawałek jest ręcznie pakowany do drewnianych koszyczków. Płatki rzadkich białych trufli dodawane do słodkiego, delikatnego i łagodnego sera nadają mu charakter i sprawiają, że wyborny smak tego specjału uzależnia. Kremowa konsystencja sera równoważy lekko ziemisty, grzybowy posmak trufli. Zapach trufli, ulotny, ale przenikający wszystkie zmysły, przywołuje aromaty ziemi, drewna i czosnku. Boschetto al Tartufo Bianchetto jest tak delikatne, że idealnie stopi się w risotto i w omletach.


Włochy półmiękki Soft Barolo, Sangiovese, ziemne czerwone wina takie jak Barbaresco i Pinot Noir, albo złożone białe, np.: lekko dębowe Chardonnay
Boursin to kremowy, surowy i niedojrzewajacy świeży ser bez skórki. Boursin wytwarzany jest z krowiego mleka z dodatkiem śmietany, z czosnkiem, żurawiną i ziołami, a nawet z czarnym pieprzem. Jest śnieżnobiały, o lekkim, łagodnym świeżym smaku i kremowej, maślanej konsystencji. Ma bogaty, słodki smak z nutką kwasowości. Apples, Grapes Ser nadaje się na przystawkę – do deski serów, do smarowania i pieczenia. Dobrze komponuje się z białym winem Graves i ze świeżym pieczywem (zwłaszcza z bagietką), polecany także jako dodatek do mięs, owoców morza, warzyw i owoców (winogrona, jabłka). Można go dodać do puree ziemniaczanego, zamiast masła do kanapek, a nawet, zamiast kwaśnej śmietany, do zupy pomidorowej, .
Francja miękki Gewürztraminer, świeże i aromatyczne Sauvignon z Nowej Zelandii, znad Loary albo z Entre Deux Mers, wytrawne białe wino (Sancerre, Graves) albo owocowe czerwone (Beaujolais)
Brick. Historia tego sera (znanego także pod nazwą BierKÄSE) rozpoczęła się w Wisconsin w końcu XIX wieku. Jego nazwa prawdopodobnie pochodzi od wczesnej techniki formierskiej - prasowania serów z zastosowaniem cegieł budowlanych. Brick charakteryzuje się małymi i nieregularnymi dołkami i ma otwartą fakturę. Wytwarzany jest ze zsiadłego mleka, należy do grupy szybko dojrzewających, łagodnych i gładkich serów. W smaku jest równocześnie słodki, ostry i pikantny. Jest zabarwiany na żółto i ostrzejszy od sera Cheddar. Brick wspaniale smakuje z wszelkiego rodzaju owocami, krakersami, winem, piwem lub sokiem jabłkowym. Wyśmienity do kanapek z żytniego chleba.


USA półtwardy Chardonnay

 

 

Źródło:

 

Komentarze

Hallo! Ciekawy jest ten poradnik, ale ciężko się go czyta... Kolumna z opisem jest za wąska, da się z tym coś zrobić?

Faktycznie, gdy na literę "b" pojawiło się 12 serów to przejrzystość tabelki się pogorszyła. Postaramy się coś wymyślić.

Wersja c jest bardzo dobra. Dziękujemy!

Cieszę się :)

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.