Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sery i wina - litera D


Litera "D"


Przedstawiamy kolejną część "Seerii".


Mogło umknąć Waszej uwadze, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.


Miłej zabawy!



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Danablu, znany jako Marmara, zwany też Danish Blue











Kraj pochodzenia: Dania







Typ: Półtwardy, pleśniowy







Wino: Sauternes, Cabernet, Rioja Reserva, Porter, Stout











Jeden z najpopularniejszych niebieskich serów. Został opracowany na początku XX wieku przez Mariusa Boela jako mniej kosztowna alternatywa dla sera Roquefort.











Danablu to pleśniowy, kremowy ser z mleka krowiego, w kształcie rozpłaszczonego walca lub bloku. Dojrzewa od dwóch do trzech miesięcy. Zwarty, ziarnisty, biały miąższ Danablu pięknie kontrastuje z niebiesko-zielonymi żyłkami pleśni, czasami bywa kruchy. Naturalna, kleista, żółta skórka pokryta jest brązowawą lub niebieską pleśnią.











Danablu ma ostry, słony, niemal metaliczny smak i wyraźny słony aromat. Zaskakujące jest to, że po spróbowaniu Danablau okazuje się bardzo kremowy. Jest łagodniejszy i mniej złożony niż Roquefort.

Nazwa Danablu jest chroniona, a Danish Blue produkuje wiele serowarni.

Danablu jest bardzo wszechstronnym serem. Znakomity na przekąski i do sałatek, do deski serów, świetny do sałatek z owoców: truskawek, gruszek i brzoskwiń, a także do sosów i dressingów.












----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Délice de Bourgogne












Kraj pochodzenia: Francja







Typ: miękki






Wino: Champagne, wino musujące, belgijskie piwo











Délice de Bourgogne to wystawny, potrójnie kremowy ser wytwarzany w Burgundii z pełnotłustego mleka krowiego i świeżej śmietany. Dzięki temu połączeniu ser jest niebywale delikatny, wręcz rozpływa się w ustach i ma niezwykle bogaty smak.











Z wyglądu Délice de Bourgogne przypomina ser Brie, ma delikatną mszystą (kredową) skórkę o kremowej barwie i niezwykłym, dość ostrym zapachu, która skrywa zaskakująco słodkio-maślane wnętrze. Miąższ ma konsystencję sera z bitej śmietany, dzięki dodatkowi pełnotłustego mleka, i smak świeżej śmietany i masła z delikatnie słonym finiszu.











Wybornie smakuje z suszonymi figami i szampanem. Wręcz konieczny składnik deski serów, pyszny na przystawkę podany na maleńkich (na jeden gryz) kawałkach chleba, albo bagietki.











----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Derby











Kraj pochodzenia: Wielka Brytania, Anglia








Typ: twardy, półtwardy







Wino: Shiraz, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc











Początki sera Derby sięgają XVI wieku, niektórzy twierdzą, że jeszcze dawniej, kiedy to powstał w Derbyshire w Anglii. Derby jest wytwarzany z krowiego mleka i dojrzewa od jednego do sześciu miesięcy.











Z wyglądu Derby jest bardzo podobny do sera Cheddar, ale jego miąższ jest bardziej miękki i rozpadający się o barwie od kości słoniowej do nasyconej żółci. W smaku łagodny i kremowy, przypomina topione masło.











Derby ma kształt cylindra o średnicy ok. 36cm i wysokości 10-14cm, z naturalną twardą i suchą skórką. Pojedynczy puc sera Derby może ważyć od 4 do 15 kg.











Derby to pierwszy w Wielkiej Brytanii ser wytwarzany w fabryce serów.











Jest serem stołowym, bardzo dobrym do opiekania. Pyszny w kanapce i jako składnik deski serów.












----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sage Derby











Kraj pochodzenia: Wielka Brytania, Anglia








Typ: półtwardy








Wino: Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, białe wina Peirano Estate Vineyards ‘The Other’











Sage Derby to wyjątkowy ser. Pochodzi z Anglii i tam uznawany jest za przysmak. Sage Derby to bardziej znana odmiana sera Derby wytwarzana z mleka krowiego. W XVII wieku zapoczątkowano zwyczaj dodawania szałwii (ziela wysoko cenionego w owych czasach ze względu na jego zdrowotne właściwości) do sera Derby. Obecnie ser składa się z rozpuszczonego sera zmieszanego z sokiem ze szpinaku lub zielonym barwnikiem roślinnym i bezbarwną suszoną szałwią. Dojrzewa owiniety płótnem woskowanym trzy do dwunastu miesięcy.











Sage Derby ma marmurkowo zielono-żółty miąższ poprzecinany zielonymi żyłkami, a dzięki aromatowi świeżych ziół ma niepowtarzalny, subtelny, ziołowy smak.











Ser ma długą historię, powstał by celebrować czas żniw i Boże Narodzenie, obecnie możemy go kosztować przez cały rok.











Smak i wygląd Sage Derby sprawiają, że idealnie urozmaica deskę serów, jest również doskonałym dodatkiem do kanapek i przystawek.












----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Double Gloucester











Kraj pochodzenia: Wielka Brytania, Anglia








Typ: półtwardy








Wino: zacne Porto typu Tawny, Montepulciano d`Abruzzo, Riesling, Sancerre, Syrah, tradycyjne angielskie piwo











Double Gloucester pochodzi z Gloucestershire i wytwarzany jest od XVI wieku. Jego rodowód sięga VIII wieku, czyli początków tradycji obchodów Święta Majowego, w czasie którego panował zwyczaj staczania serów ze zboczy wzgórz Cotswolds.











Double Gloucester to tradycyjny, niepasteryzowany, półtwardy ser żółty. Twarda, naturalna skórka pokryta jest plamkami szaro-niebieskiej pleśni i nosi ślady tkaniny, w której dojrzewa.











Pełnotłuste mleko nadaje serowi charakterystyczny bogaty, maślany smak i warstwową konsystencję. Double Gloucester ma sprężysty, zwarty miąższ, kruchy tak jak twarda czekolada, o jasno pomarańczowej barwie. Ser ma charakterystyczny smak sera i cebuli z łagodną orzechową nutą i posmakiem skórki pomarańczowej.











Dawniej kupcy zajmujący się handlem serem przywiązywali wielką wagę do twardości i sprężystości skórki. By sprawdzić jej jakość, obunóż skakali po serze. Jeżeli pod wpływem ciężaru skórka nie pękała, ser nadawał się do transportu.











Po dziś dzień Double Gloucester ma zaszczyt brać udział w dorocznych wiosennym „Święcie Toczenia Serów” z Cooper's Hill w Gloucestershire, podczas którego uczestnicy mają za zadanie dogonić wielkie puce sera Double Gloucester toczące się po nierównym zboczu wzgórza z prędkością przekraczającą 70 mil na godzinę. Zadanie jest praktycznie niewykonalne, a i często kończy się kontuzjami. Opowieść z 1911 roku opisuje uroczyste obchody nadejścia wiosny, podczas których wielkie koła sera udekorowane kwiatami trzykrotnie przetaczano wokół dziedzińca świątyni. Następnie, ponownie ozdobione kwiatami, były przenoszone do wioski, gdzie dzielono je pomiędzy parafian.











Double Gloucester ma bogaty, łagodny smak, dlatego wybornie smakuje podany na stekach lub z szarlotką, a także z marynowanymi jarzynami i świeżymi jabłkami i gruszkami.












----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Doux de Montagne











Kraj pochodzenia: Francja







Typ: półmiękki







Wino: Champagne, wina musujące, Chardonnay; trochę mniej oczywisty wybór to: Tempranillo, Pinot Noir; i oczywiście piwo











Doux de Montagne jest wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego zgodnie z wielowiekową tradycją regionu Monts du Velay.











Rozpoznawalny na pierwszy rzut oka – wygląda jak porządnie przyrumieniony bochenek wiejskiego chleba. Wrażenie to potęguje brązowa, woskowa skórka. Miąższ Doux de Montagne ma bladożółtą barwę i delikatną teksturę pełną maleńkich nieregularnych dziurek. Doux de Montagne jest łagodny, kremowy i owocowy z wyraźnie wyczuwalną maślaną nutą.











Wspaniały do kanapek i jako składnik deski serów. Warto go także podać jako przekąskę przed albo po posiłku.












----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dry Jack











Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone







Typ: twardy







Wino: Sancerre











Dry Jack został stworzony w 1915 r. przez hurtownika z San Francisco, jednak dziś jest wytwarzany przez Vella Cheese Company.











Dry Jack jest produkowany z mleka krowiego, a jego dojrzewanie trwa od 18-24 miesięcy.











To kwadratowy, niepasteryzowany, twardy ser o łagodnie zaokrąglonych krawędziach. Skórka sera Dry Jack jest ręcznie przecierana olejem, kakao i pieprzem i wygląda jak pokryta polewą czekoladową. Skórka skrywa miąższ o głębokiej żółtej barwie, twardy, a jego smak porównywany jest do bogatego bukietu wina – słodki, owocowy i ostry. Kiedy ser bardzo dojrzeje jego smak nabiera nut orzechowych.











Młody Dry Jack (dojrzewa ok miesiąca) jest wilgotny i najlepiej smakuje na kanapce. Kiedy dojrzeje jest wspaniałym dodatkiem do zup i sałatek. Dojrzały Dry Jack tak bardzo przypomina Parmezan, że często jest z nim mylony. Co więcej, w przepisach Parmezan można swobodnie zastępować serem Dry Jack.

 

Źródła:

http://www.foody.pl
http://www.artisanalcheese.com
http://www.practicallyedible.com
http://www.gourmet-food.com
http://cheese.about.com
http://www.seromaniacy.pl
http://www.piedmontchronicle.org
http://www.swiat-serow.pl
http://www.cheese.com
http://www.efoodies.co.uk



Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.