Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sery i wina - litera H

Litera "H"


Przedstawiamy kolejną część "Seerii".


Mogło umknąć Waszej uwadze, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.


Miłej zabawy!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Halloumi











Kraj pochodzenia: Cypr







Typ: miękki







Wino: Sauvignon Blanc, Pinot Gris











Miękki ser, który jest jednym z bardziej znanych towarów eksportowych Cypru – właśnie ten kraj ma wyłączność na jego nazwę i produkcję. Od wieków wytwarzany w ten sam sposób z mleka owczego z dodatkiem mleka koziego.











Na Cyprze delikatny, słonawy Halloumi jest częścią każdego posiłku.











Halloumi jest wyśmienity na przekąskę, w sałatkach albo casserole. Jednak najlepiej smakuje grillowany albo smażony – krótko, tak by nabrał złotobrązowego koloru – skropiony oliwą z oliwek i posypany świeżo zmielonym pieprzem albo z łódeczkami dojrzałego melona i sosem z kaparów oliwy z oliwek, octu winnego, cytryny, czosnku i kolendry. Grillowany Halloumi jest też pyszny podany z rukolą i kawałkami figi, jabłka albo gruszki.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Havarti











Kraj pochodzenia: Dania







Typ: półmiękki






Wino: Bordeaux, Rioja, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Zinfandel











Nazwa Havarti pochodzi od gospodarstwa rolnego w Danii, w którym ser powstał.











Młody Havarti jest łagodny, słodki i maślany, jednak w miarę dojrzewania jego smak zaostrza się, staje się słony z nutą orzechów laskowych. Ma elastyczny, gładki miąższ z nielicznymi pęknięciami, pełen maleńkich dziurek i cienką, lepką skórką.











Havarti jest wyśmienity w sałatkach, kanapkach, omletach, solo albo smażony, a także z krakersami i świeżymi owocami. Dojrzały Havarti podaje się z marynowanymi rybami.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Herve











Kraj pochodzenia: Belgia







Typ: miękki





Wino: Arbois Savagnin, Sancerre, Coteaux du Layon, St.Chinian, Travers de Marceau











Miękki ser aromatyzowany estragonem, pietruszką i szczypiorkiem.











Herve jest jednym z ulubionych serów Belgów. Powstaje z niepasteryzowanego krowiego mleka, a dojrzewa w wilgotnych jaskiniach. Herve ma mocny, drożdżowy zapach, kształt małej kostki lub sześcianu, aksamitnie miękki, elastyczny miąższ o złotawym kolorze i lśniącą, pomarańczowobrązową skórkę.











Młody Herve jest łagodny i słodki, jednak w miarę jak dojrzewa nabiera mocnego, ostrego smaku. Im bardziej dojrzały ser, tym bardziej maziowy, i tym intensywniejszy jego smak.











Herve początkowo produkowali mnisi z Liege, obecnie wytwarzany jest w belgijskim mieście o tej samej nazwie.











Herve to stołowy ser, świetny na przekąski i do sałatek, a także z ciemnym pieczywem i piwem. Szczególnie ostrą odmianą sera Herve jest Remedou. Ma tak intensywny zapach, że najlepiej spożywać go na świeżym powietrzu popijając czerwonym winem.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hoch Ybrig











Kraj pochodzenia: Szwajcaria







Typ: półtwardy







Wino: Riesling, Pinot Noir











Hoch Ybrig to górski ser wytwarzany latem w kantonie Schwyz w Szwajcarii. Wyrabiany z krowiego mleka, praktycznie tak samo jak tradycyjny Gruyere, jest dodatkowo obmywany białym winem.











Hoch Ybrig ma kształt koła o żółtej skórce i lekko ziarnisty, miękki miąższ w kolorze kości słoniowej. W smaku orzechowy ze słodkim posmakiem karmelu i nutą cebuli.











Hoch Ybrig wyśmienicie smakuje w fondue albo z chrupiącą bagietką i mostarda di frutta, czyli pikantną konfiturą z winogron, i kieliszkiem Rieslinga.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hoja Santa











Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone







Typ: świeży, miękki







Wino: Sauvignon Blanc, Pernod











Hoja Santa, miękki i świeży ser z koziego mleka, stworzyła legendarna Paula Lambert, właścicielka Mozzarella Company w Dallas w Teksasie. Paula Lambert starała się odzwierciedlić pochodzenie sera, dlatego każda biała kulka sera jest owinięta aksamitnym liściem w kształcie serca, pochodzącym od miejscowej rośliny Hoja Santa, Świętego Pieprzu zwanego też Świętym Liściem (piper auritum), od którego ser wziął swoją nazwę.











Liście Hoja Santa wzbogacają delikatny smak nutami sasafrasu, anyżku, mięty, czarnego pieprzu i traw.











Hoja Santa leżakuje w jaskiniach i gdy wystarczająco dojrzeje na skórce pojawia się delikatna pleśń.











Wyśmienity jako przekąska z wytrawnym białym winem albo piwem. Koniecznie należy wypróbować połączenie z Pernod – delicje.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Holy Goat Pandora










Kraj pochodzenia: Australia







Typ: miękki







Wino: Pinot Noir, Sauvignon Blanc











Holy Goat Pandora to mały ser kozi w o cylindrycznym kształcie produkowany według tradycyjnej francuskiej receptury na ekologicznej farmie Sutton Grange u stóp Mount Alexander w Australii. Dojrzewa 2-3 tygodnie.











Wszystko co najlepsze kryje się we wnętrzu tego sera, które ma miękką i kremową konsystencje oraz orzeźwiający smak koziego mleka. Jedyny sposób, żeby dostać się do smakowitego wnętrza, to odcięcie górnej części skórki. Potem można już łyżeczką wyjadać smakowity, kremowy ser aż do dna. Skórki Holy Goat Pandora się nie zjada.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Humbolt Fog











Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone







Typ: pleśniowy







Wino: kalifornijskie albo australijskie Chardonnay











Humboldt Fog powstaje z mleka koziego w Cypress Grove Chevre w miejscowości Arcata, w hrabstwie Humboldt, w północnej Kalifornii.











Humboldt Fog jest pleśniowym serem dojrzewającym. Ser przecina przez sam środek linia jadalnego popiołu. Z zewnątrz jest także pokryty popiołem, oraz miękką okwitającą białą skórką.











Humboldt Fog dojrzewa od zewnątrz. Ostrzejsza, rzadsza otoczka skrywa świeży kozi ser. Część zewnętrzna jest mało zwarta i zwiększa swoją objętość w miarę dojrzewania. Przez wielu uważana jest za najsmakowitszy kąsek. Pleśń o wyglądzie płatków kwiatu i popiołowa skórka otaczające ser są jadalne, ale mało smaczne.











Humboldt Fog jest śmietankowy, lekki, kruchy, nieco cytrynowy o łagodnym aromacie koziego mleka. Gdy dojrzeje staje się miękki, kremowy o intensywniejszym aromatycznym smaku i ostrzejszym wykończeniu.











Humboldt Fog należy przechowywać w woskowanym papierze, nie w folii, ponieważ dojrzewający ser musi oddychać.











Humboldt Fog podaje się na przystawkę albo na deser. Idealnie komponuje się z warzywami, gruszką i miodem.

 

 

Źródła:
www.gourmetsleuth.com

www.igourmet.com

www.murrayscheese.com

www.foodsubs.com

http://przepisy-aleksandry.blogspot.com

http://cheese.cookalmostanything.com

www.automotivetraveler.com

http://provisionsmrkt.com

www.holidaygolightly.com

http://en.wikipedia.org

http://www.seromaniacy.pl

http://users.telenet.be

www.spittoon.biz

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.