Sery i wina - litery I i J
Litery "I i J"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Iberico | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Hiszpania | ||||||||||
Typ: | twardy | ||||||||||
Wino: | średnie hiszpańskie wina, Pinot Noir, Beaujolais, Sauvignon Blanc | ||||||||||
Jeden z najpopularniejszych i najczęściej kupowanych serów w Hiszpanii. Iberico jest produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego, owczego i koziego w rejonie Castilla Leon. Mieszanka musi zawierać co najmniej 25% i maksymalnie 40% mleka każdego rodzaju – proporcje zależą od pory roku. To gwarantuje wyjątkowy, trójwymiarowy smak i aromat tego sera. Miąższ ma twardy i jednocześnie bardzo sprężysty o barwie od jasnożółtej po kość słoniową, a jego skórka jest niejadalna. | |||||||||||
Iberico jest delikatny, łagodny, orzechowy, z owocowym posmakiem. Ma subtelny, typowy serowo-mleczny aromat. Topi się na podniebieniu. | |||||||||||
Dobry do przygotowywania innych potraw jak i bezpośredniego zjedzenia, w Hiszpanii podawany ze świeżymi owocami albo pastą z piwy (Membrillo). Dobrze współgra z hiszpańskimi czerwonymi winami. Stosuje się zasadę, że im bardziej pikantny smak ma ser, tym mocniejszy bukiet powinno mieć wino. Podawany jako zakąska oraz do deski serów. Wykorzystuje się go też do grillowania, posypuje nim omlety, dodaje do sałatek. Iberico świetnie się topi. Na przystawkę można go podać z Chorizo, szynką Serrano i pieczywem. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Ibores | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Hiszpania | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Riesling, młoda Rioja | ||||||||||
Ibores powstaje według tradycyjnych metod z surowego koziego mleka kóz rasy Verata, Tetinta. Ma kształt cylindrycznego walca, i półtwardy, zwarty miąższ o barwie kości słoniowej pełen małych dziurek. | |||||||||||
Ibores dojrzewa dwa miesiące, podczas których nacierany jest mieszaniną oliwy z oliwek i słodkiej papryki, dzięki czemu pokrywa się czerwonopomarańczową skórką. | |||||||||||
Ibores ma łagodny lub umiarkowany aromat i charakterystyczny cierpki, słony, ziemisty i nieco korzenny smak. | |||||||||||
Ibores jest produkowany od XV wieku. Powstaje w dolinie Valle del Ibor, pełnej pastwisk i lasów dębowych, otoczonej skalistymi górami. Jego nazwa jest chroniona. | |||||||||||
Idealny na przekąskę, lunch albo piknik, świetnie się komponuje ze świeżymi owocami i warzywami, orzechami, salami, piwem i białymi i czerwonymi winami hiszpańskimi. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Idiazábal | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Hiszpania | ||||||||||
Typ: | twardy | ||||||||||
Wino: | Navarra, Merlot | ||||||||||
Idiazábal powstaje według tradycyjnej receptury w miejscowości od której wziął swoją nazwę, położonej w dolinie Goierri w samym sercu kraju Basków w północnej Hiszpanii. To twardy ser z surowego mleka owiec rasy Latxa. | |||||||||||
Wieki temu Idiazábal był wytwarzany wyłącznie latem, wysoko w górach, i przechowywany blisko ognisk, których dym nadawał mu charakterystyczny aromat. Obecnie ser dojrzewa minimum 2 miesiące w wilgotnych, przewiewnych piwnicach. | |||||||||||
Ma zwarty, suchy miąższ o barwie od białej do bladożółtej, pełen regularnych, małych oczek, który pozostawia przyjemne uczucie tłustości w ustach. Bursztynowa, twarda skórka nosi znaki drewnianych form, w których ser jest kształtowany. Skórka Idiazábal jest niejadalna. | |||||||||||
Idiazábal ma intensywny, lekko pikantny, orzechowy smak, czasem z miodową nutą, i jest nasycony słodkim, aromatycznym dymem pochodzącym od wędzenia w dymie drewna buku, głogu i wiśni. Zapachem przypomina podhalańskiego oscypka, ale jest od niego znacznie mniej słony. | |||||||||||
Od 1987 roku Idiazábal posiada certyfikat DOC (Denominação de Origem Controlada – Chroniona Nazwa Pochodzenia). | |||||||||||
Idiazábal jest świetny do opiekania i tarcia, jest składnikiem tapas, nadzienia do ryb i kurczaka. Wspaniały z sherry Ximeneza. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Ilha (São Jorge) | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Portugalia | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | słodkie czerwone wina z Nowego Świata, dębowe Chardonnay, Pinot Gris, Mosel Riesling Spatlese | ||||||||||
Zwany Queijo da Ilha - ser wyspiarski. Pochodzi z wyspy São Jorge, mieszczącej się na Azorach. Najbardziej ceniony i poszukiwany ser w Portugalii. Wyrabiano go już w XVI wieku. | |||||||||||
Ilha jest zrobiony z pełnego, niepasteryzowanego mleka krowiego. Twardy i kruchy miąższ ma maleńkie dziurki i jest pokryty żółtawobrązową, lekko cętkowaną skórką. Bardzo długo zachowuje trwałość. | |||||||||||
Występuje w dwóch wersjach: -ser młody: łagodny w smaku, -ser dojrzały: (trzy - i siedmiomiesięczny) o smaku ostrym, wyrazistym, pikantnym z nutami wanilii i ziół. | |||||||||||
Ilha posiada certyfikat PDO i pieczątkę DOC (Denominação de Origem Controlada - odpowiednik francuskiego AOC). | |||||||||||
Znakomity do tart i sosów. Dojrzały ser Ilha, najbardziej ostry i wyrazisty, z pikantną nutą, jest znakomity w towarzystwie w towarzystwie portugalskich białych, leciutko słodkawych win. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Jarlsberg | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Norwegia | ||||||||||
Typ: | twardy, półtwardy | ||||||||||
Wino: | Merlot, Zinfandel | ||||||||||
Jarlsberg to jeden z najlepszych serów norweskich i najsłynniejszy Baby Swiss na świecie. Swoją nazwę wziął od dawnej osady Wikingów. Powstaje z krowiego mleka według receptury Emmentalera i, mimo że bardziej miękki i słodszy, jest jego dobrym zamiennikiem. | |||||||||||
Jarlsberg jest łagodny, słodkawy i wyraźnie orzechowy. Ma żółtą, parafinowaną skórkę i złocistożółty miąższ z dużymi dziurkami. | |||||||||||
Sprawdza się jako przekąska, świetny do kanapek, opiekania i topienia. Dobrze się komponuje ze świeżymi owocami i chlebem. |
www.cheese.com
www.tastingsgourmetmarket.com
aroundtheworldcheese.blogspot.com
Komentarze
Zaloguj się
aby skomentować ten tekst