Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sery i wina - litera K

 

Litera "K"


Przedstawiamy kolejną część "Seerii".


Mogło umknąć Waszej uwadze, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.


Miłej zabawy!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kashkaval (Kaszkawał)











Kraj pochodzenia: Rumunia, Bułgaria







Typ: twardy







Wino: Cabernet Sauvignon, Rioja, Sauvignon Blanc











Pochodzi z Rumunii, ale to typowy ser z Bałkanów produkowany w Bułgarii, Turcji, Grecji, Słowenii, Chorwacji i na Węgrzech. Nazywany jest Cheddarem Bałkanów. Kashkaval powstaje z mleka krowiego lub owczego. To twardy, podpuszczkowy, dojrzewający ser, o jasnożółtej skórce, która w miarę dojrzewania ciemnieje.











W czasie produkcji masa serowa jest nagrzewana w osolonej wodzie dlatego Kashkaval ma elastyczny a jednocześnie kruchy miąższ. Należy go rwać.











Kashkaval ma lekko słony smak, który w miarę dojrzewania staje się pikantny, ostry i lekko gorzki o posmaku karmelizowanej cebuli.











Kashkaval można smażyć, podawać w formie przekąski zwłaszcza do szlachetnych trunków i win. Można go także piec. W Bułgarii spożywany jest od pokoleń, przede wszystkim w sałatce szopskiej.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kasseri











Kraj pochodzenia: Grecja







Typ: półmiękki






Wino: Chianti, Sauvignon Blanc, Zinfandel, Gewurtztraminer, Sylvaner, Sancerre, Pinot Grigio, Claret, Pinot Noir, Porto











Kasseri wywodzi się z Grecji, gdzie podobne sery wyrabiano od czasów starożytnych. Starożytni Grecy byli wytrawnymi dyplomatami, o czym świadczył fakt, że odwoływano się do bogów, by potwierdzić jakieś odkrycie kulinarne. Uznawanym autorytetem w dziedzinie serów był Aristajos, syn Apolla i nimfy Kyrene.











Kasseri to twardy, wyciskany ser z surowego twarogu z mleka koziego lub owczego. Ma kremowowbiałą barwę, dość słony i ostry smak, z maślaną nutą i sprężystą gniecioną fakturę.











Grecy jedzą Kasseri zamiast sera mozzarella, bardzo często wykorzystują go w lokalnych potrawach. Świetnie nadaje się do deski serów, do ciast, topienia i opiekania, a także do tarcia i makaronu. Często używany do przygotowania Saganaki. Bardzo smaczne są grube plastry Kasseri usmażone na gorącej oliwie z oliwek, skropione cytryną i podane na patelni. Kasseri podaje się z wytrawnym białym winem i piwem.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kefalotiri











Kraj pochodzenia: Grecja







Typ: półtwardy





Wino: Riesling, Gewurtztraminer, Pinot Grigio, Vignoles, Cabernet SauvignonClaret, Pinot Noir, Lemberger











Kefalotiri pochodzi z Grecji. Powstaje według receptury jeszcze z czasów bizantyjskich, a więc sprzed ok. 5,5 tysięcy lat p.n.e.











To twardy, żółty ser robiony z mleka owiec, choć czasem także z mleka krowiego i koziego. Kolor Kefalotiri, zależy od stosunku ilości owczego mleka do koziego i pory roku. W niektórych porach roku, Kefalotiri okazuje się prawie biały, podczas gdy w innych jest bogaty, złoty i żółty.











Kefalotiri ma pikantny, słony i ostry smak.











Ciekawostką jest fakt, iż ser ten zwany jest także serem „męskim” dla odróżnienia od sera „żeńskiego”, który jest sporządzany z serwatki, jaka pozostaje po produkcji sera Kefalotiri. „Żeński” ser to Manori, którego konsystencja jest delikatna i bardzo łatwo roztapiająca się.











Zwykle podawany jako przystawka do dań, z owocami i warzywami. Ponieważ jest twardym serem może być starty na tarce i podawany z tostami albo smażony jako oddzielna potrawa. Grecy używają go zamiast Parmezanu.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kervella Chèvre Frais











Kraj pochodzenia: Australia







Typ: miękki







Wino: Quincy











Kervella Chèvre Frais to ekologiczny, świeży kozi ser dojrzewający kilka dni. To wspaniały produkt i wybitne osiągnięcie serowara Gabrielle Kervella z Fromage Fermier, nazwany na jej cześć.











Kervella Chèvre Frais wytwarzany jest w kształcie spłaszczonego prostopadłościanu, aczkolwiek można mu nadać dowolny kształt. Nie posiada skórki, a jego masa jest kremowa, podobna do musu. Wytwarzany bez dodatków, powlekany ziołami, pieprzem lub jadalnym popiołem warzywnym.











Kervella Chèvre Frais ma smak migdałów, jest słodkawy i rozpływa się w ustach.











Kervella Chèvre Frais jest idealny do deski serów, sufletów, krakersów, smarowania i sosów. Wspaniale smakują grillowane plastry Kervella Chèvre Frais, skropione wcześniej sokiem z cytryny i posypane mieloną papryką, podane na chrupiącym wiejskim chlebie.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kikorangi











Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia







Typ: twardy







Wino: Merlot, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Barbera











Kikorangi w tłumaczeniu oznacza niebieski. To pleśniowy, stołowy ser z Nowej Zelandii. O cylindrycznym kształcie.











Kikorangi jest kremowy, maślany. Ma ziarnistą strukturę, a jego wilgotna, naturalna skórka nosi ślady niebieskiej pleśni, która nadaje mu mocny, pikantny smak.











Idealny na przekąskę.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
King River Gold











Kraj pochodzenia: Australia







Typ: półmiękki







Wino: Rioja, Calvados, Bourgueil











Słynny australijski półmiękki ser produkowany z krowiego mleka przez Davida i Anne Brownów w ich własnym gospodarstwie w miejscowości Milawa, około 200 kilometrów od Melbourne.











Płukana, naturalna skórka sera King River Gold jest koloru różowo pomarańczowego, i nosi napylenie szarej pleśni.











King River Gold ma lekko ostry smak.











Świetny jako dodatek do deski serów, i jest szczególnie pyszny, gdy jest podawany roztopiony na warzywach.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Knockdrinna











Kraj pochodzenia: Irlandia







Typ: półtwardy







Wino: Riesling, Burdeos, Chardonnay











Nazwa Knockdrinna pochodzi od irlandzkich lasów o tej samej nazwie.











Knockdrinna to półtwardy ser z pasteryzowanego mleka owiec. Dojrzewa co najmniej dwa miesiące, i cały ten czas jego skórka przemywana jest białym winem, dzięki czemu nabiera różowo-pomarańczowego koloru.











Ma słodki smak o subtelnym aromacie karmelu i orzechów.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kunik











Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone







Typ: miękki







Wino: Champagne











Kunik to potrójnie śmietankowy ser wytwarzany w kształcie koła, pokryty białą skórką. Powstaje z koziego mleka z dodatkiem śmietany z mleka krów rasy Jersey, na małej rodzinnej farmie w Thurman w stanie New York.











Kunik ma pikantny, maślany smak.











Świetnie smakuje sam albo z owocami i krakersami.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuntener











Kraj pochodzenia: Szwajcaria







Typ: miękki







Wino: Gruner Veltliner











Kuntener to ser z krowiego mleka, typu reblochon o mlecznym smaku, mocnym zapachu i płynnej, gęstej konsystencji.











Najlepiej smakuje z bagietką, z miodem i konfiturą figową albo w Tartiflette – tradycyjnym góralskim daniu z ziemniaków i sera.

 

Źródła:

www.artisanalcheese.com
www.tastingsgourmetmarket.com
www.seromaniacy.pl
www.cheesemonthclub.com
www.nicks.com.au
www.recipetips.com
www.107.it
www.foodsubs.com
www.tasteofbeirut.com
www.ceuco.elementality.biz
www.buygourmetfoods.com
www.directory.betterbydesign.org.nz
www.ideli.com.au
www.onsman.com
http://mystylelocal.net
www.slashfood.com
www.esquire.com

 

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.