Sery i wina - litera K
Litera "K"
Przedstawiamy kolejną część "Seerii".
Mogło umknąć Waszej uwadze, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.
Miłej zabawy!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Kashkaval (Kaszkawał) | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Rumunia, Bułgaria | ||||||||||
Typ: | twardy | ||||||||||
Wino: | Cabernet Sauvignon, Rioja, Sauvignon Blanc | ||||||||||
Pochodzi z Rumunii, ale to typowy ser z Bałkanów produkowany w Bułgarii, Turcji, Grecji, Słowenii, Chorwacji i na Węgrzech. Nazywany jest Cheddarem Bałkanów. Kashkaval powstaje z mleka krowiego lub owczego. To twardy, podpuszczkowy, dojrzewający ser, o jasnożółtej skórce, która w miarę dojrzewania ciemnieje. | |||||||||||
W czasie produkcji masa serowa jest nagrzewana w osolonej wodzie dlatego Kashkaval ma elastyczny a jednocześnie kruchy miąższ. Należy go rwać. | |||||||||||
Kashkaval ma lekko słony smak, który w miarę dojrzewania staje się pikantny, ostry i lekko gorzki o posmaku karmelizowanej cebuli. | |||||||||||
Kashkaval można smażyć, podawać w formie przekąski zwłaszcza do szlachetnych trunków i win. Można go także piec. W Bułgarii spożywany jest od pokoleń, przede wszystkim w sałatce szopskiej. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Kasseri | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Grecja | ||||||||||
Typ: | półmiękki | ||||||||||
Wino: | Chianti, Sauvignon Blanc, Zinfandel, Gewurtztraminer, Sylvaner, Sancerre, Pinot Grigio, Claret, Pinot Noir, Porto | ||||||||||
Kasseri wywodzi się z Grecji, gdzie podobne sery wyrabiano od czasów starożytnych. Starożytni Grecy byli wytrawnymi dyplomatami, o czym świadczył fakt, że odwoływano się do bogów, by potwierdzić jakieś odkrycie kulinarne. Uznawanym autorytetem w dziedzinie serów był Aristajos, syn Apolla i nimfy Kyrene. | |||||||||||
Kasseri to twardy, wyciskany ser z surowego twarogu z mleka koziego lub owczego. Ma kremowowbiałą barwę, dość słony i ostry smak, z maślaną nutą i sprężystą gniecioną fakturę. | |||||||||||
Grecy jedzą Kasseri zamiast sera mozzarella, bardzo często wykorzystują go w lokalnych potrawach. Świetnie nadaje się do deski serów, do ciast, topienia i opiekania, a także do tarcia i makaronu. Często używany do przygotowania Saganaki. Bardzo smaczne są grube plastry Kasseri usmażone na gorącej oliwie z oliwek, skropione cytryną i podane na patelni. Kasseri podaje się z wytrawnym białym winem i piwem. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Kefalotiri | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Grecja | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Riesling, Gewurtztraminer, Pinot Grigio, Vignoles, Cabernet Sauvignon, Claret, Pinot Noir, Lemberger | ||||||||||
Kefalotiri pochodzi z Grecji. Powstaje według receptury jeszcze z czasów bizantyjskich, a więc sprzed ok. 5,5 tysięcy lat p.n.e. | |||||||||||
To twardy, żółty ser robiony z mleka owiec, choć czasem także z mleka krowiego i koziego. Kolor Kefalotiri, zależy od stosunku ilości owczego mleka do koziego i pory roku. W niektórych porach roku, Kefalotiri okazuje się prawie biały, podczas gdy w innych jest bogaty, złoty i żółty. | |||||||||||
Kefalotiri ma pikantny, słony i ostry smak. | |||||||||||
Ciekawostką jest fakt, iż ser ten zwany jest także serem „męskim” dla odróżnienia od sera „żeńskiego”, który jest sporządzany z serwatki, jaka pozostaje po produkcji sera Kefalotiri. „Żeński” ser to Manori, którego konsystencja jest delikatna i bardzo łatwo roztapiająca się. | |||||||||||
Zwykle podawany jako przystawka do dań, z owocami i warzywami. Ponieważ jest twardym serem może być starty na tarce i podawany z tostami albo smażony jako oddzielna potrawa. Grecy używają go zamiast Parmezanu. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Kervella Chèvre Frais | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Australia | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | Quincy | ||||||||||
Kervella Chèvre Frais to ekologiczny, świeży kozi ser dojrzewający kilka dni. To wspaniały produkt i wybitne osiągnięcie serowara Gabrielle Kervella z Fromage Fermier, nazwany na jej cześć. | |||||||||||
Kervella Chèvre Frais wytwarzany jest w kształcie spłaszczonego prostopadłościanu, aczkolwiek można mu nadać dowolny kształt. Nie posiada skórki, a jego masa jest kremowa, podobna do musu. Wytwarzany bez dodatków, powlekany ziołami, pieprzem lub jadalnym popiołem warzywnym. | |||||||||||
Kervella Chèvre Frais ma smak migdałów, jest słodkawy i rozpływa się w ustach. | |||||||||||
Kervella Chèvre Frais jest idealny do deski serów, sufletów, krakersów, smarowania i sosów. Wspaniale smakują grillowane plastry Kervella Chèvre Frais, skropione wcześniej sokiem z cytryny i posypane mieloną papryką, podane na chrupiącym wiejskim chlebie. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Kikorangi | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Nowa Zelandia | ||||||||||
Typ: | twardy | ||||||||||
Wino: | Merlot, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Barbera | ||||||||||
Kikorangi w tłumaczeniu oznacza niebieski. To pleśniowy, stołowy ser z Nowej Zelandii. O cylindrycznym kształcie. | |||||||||||
Kikorangi jest kremowy, maślany. Ma ziarnistą strukturę, a jego wilgotna, naturalna skórka nosi ślady niebieskiej pleśni, która nadaje mu mocny, pikantny smak. | |||||||||||
Idealny na przekąskę. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
King River Gold | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Australia | ||||||||||
Typ: | półmiękki | ||||||||||
Wino: | Rioja, Calvados, Bourgueil | ||||||||||
Słynny australijski półmiękki ser produkowany z krowiego mleka przez Davida i Anne Brownów w ich własnym gospodarstwie w miejscowości Milawa, około 200 kilometrów od Melbourne. | |||||||||||
Płukana, naturalna skórka sera King River Gold jest koloru różowo pomarańczowego, i nosi napylenie szarej pleśni. | |||||||||||
King River Gold ma lekko ostry smak. | |||||||||||
Świetny jako dodatek do deski serów, i jest szczególnie pyszny, gdy jest podawany roztopiony na warzywach. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Knockdrinna | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Irlandia | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Riesling, Burdeos, Chardonnay | ||||||||||
Nazwa Knockdrinna pochodzi od irlandzkich lasów o tej samej nazwie. | |||||||||||
Knockdrinna to półtwardy ser z pasteryzowanego mleka owiec. Dojrzewa co najmniej dwa miesiące, i cały ten czas jego skórka przemywana jest białym winem, dzięki czemu nabiera różowo-pomarańczowego koloru. | |||||||||||
Ma słodki smak o subtelnym aromacie karmelu i orzechów. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Kunik | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Stany Zjednoczone | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | Champagne | ||||||||||
Kunik to potrójnie śmietankowy ser wytwarzany w kształcie koła, pokryty białą skórką. Powstaje z koziego mleka z dodatkiem śmietany z mleka krów rasy Jersey, na małej rodzinnej farmie w Thurman w stanie New York. | |||||||||||
Kunik ma pikantny, maślany smak. | |||||||||||
Świetnie smakuje sam albo z owocami i krakersami. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Kuntener | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Szwajcaria | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | Gruner Veltliner | ||||||||||
Kuntener to ser z krowiego mleka, typu reblochon o mlecznym smaku, mocnym zapachu i płynnej, gęstej konsystencji. | |||||||||||
Najlepiej smakuje z bagietką, z miodem i konfiturą figową albo w Tartiflette – tradycyjnym góralskim daniu z ziemniaków i sera. |
Źródła:
www.artisanalcheese.com
www.tastingsgourmetmarket.com
www.seromaniacy.pl
www.cheesemonthclub.com
www.nicks.com.au
www.recipetips.com
www.107.it
www.foodsubs.com
www.tasteofbeirut.com
www.ceuco.elementality.biz
www.buygourmetfoods.com
www.directory.betterbydesign.org.nz
www.ideli.com.au
www.onsman.com
http://mystylelocal.net
www.slashfood.com
www.esquire.com
Komentarze
Zaloguj się
aby skomentować ten tekst