Neufchâtel :) Był w Cyrano w Sopocie na Walentynki
Sery i wina - litera N
"Seeria" powraca!
Litera "N"
Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.
Miłej zabawy!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Nantais | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Francja | ||||||||||
Typ: | półmiękki | ||||||||||
Wino: | Muscadet | ||||||||||
Le Curé Nantais to dojrzewający ser z krowiego mleka. Jest mały, waży zaledwie 180 g. Oryginalnie ser jest okrągły, ale występuje również w formie kwadratowej. Najwyższe walory smakowe osiąga po 6 tygodniach dojrzewania, najlepiej w okresie od maja do października. | |||||||||||
Nantais ma smak wędzonego boczku i ostry posmak. Płukana skórka sera jest gładka i mokra, a miąższ złoty, giętki i kremowy, z nielicznymi, małymi dziurkami. | |||||||||||
Nantais wywodzi się z czasów Rewolucji francuskiej. Legenda, bądź przekaz historyczny głosi, że stworzył go ksiądz z Vendee, który musiał uciekać przed prześladowaniami podczas Rewolucji francuskiej. Inne źródła podają, że wyprodukował go rolnik M. Hivert w Saint Julien de Concelles w 1880 roku. Przez wiele lat był produkowany na lokalnych farmach, aż ostatecznie ugruntował swoją wysoką pozycję wśród serów francuskich. Po dziś dzień Nantais wyrabia się tradycyjnymi metodami. | |||||||||||
Pyszny jako przekąska w towarzystwie wina Muscadet. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Neufchâtel | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Francja | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | Sauvignon Blanc, Sancerre, Côtes du Rhône, Saint-Emilon, Beaujolais, Bordeaux, Bergerac, Chinon | ||||||||||
Neufchâtel jest miękki, podpuszczkowy, surowy i nie dojrzewający. Pochodzi z Neufchâtel, miasta na północy Normandii. Wytwarzany jest w różnych kształtach: walca, równoległoboku, krążka albo serca. Skórka sera jest sucha i aksamitna, a miąższ jędrny i sprężysty. W przeciwieństwie do innych serów o miękkiej białej skórce, Neufchâtel ma ziarnistą strukturę. | |||||||||||
Dojrzewa od 8 do 10 tygodni. Niektórzy najbardziej lubią Neufchâtel, który dojrzewa tak długo, aż skórka nabierze czerwonego zabarwienia i zapachu amoniaku. Na tym etapie ser jest gorzki, słonawy i cierpki. | |||||||||||
Neufchâtel ma grzybowy smak i aromat. Natomiast w odmianach jest też Neufchâtel o smaku czekolady i truskawki. | |||||||||||
Wszystko wskazuje na to, że Neufchâtel był produkowany już w 1035 roku. Wtedy to Hugo I z Gournay, miasta w pobliżu Neufchâtel, podarował go opactwu Sigy. Neufchâtel to ser, który od stuleci prawie się nie zmienił. Od 1977 roku jest chroniony przepisami AOC. |
|||||||||||
Neufchâtel najczęściej podawany jest z pieczywem, na desce serów, jako nadzienie do krokietów i pasztecików lub jako dodatek do gęstych sosów. Używany jest również do wyrobu serników, musów oraz do dekoracji tortów i placków. Świetnie smakuje z delikatnym czerwonym winem, np. Côtes du Rhône, Saint-Emilon, Beaujolais, a także z mocniejszymi: Bordeaux, Bergerac. |
|||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Nevat | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Hiszpania | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | Onix Priorat Red Evolution | ||||||||||
Nevat to okrągły, delikatny, miękki ser z pasteryzowanego koziego mleka. Dojrzewa 2-3 miesiące. Nazwę zawdzięcza białej aksamitnej skórce, z odbitym wzorem tkaniny, w której dojrzewa. | |||||||||||
Nevat ma pełny, mleczny smak, z lekko słodkawą nutą, pachnie grzybami i leciutko stęchlizną. Jest wilgotny, z czasem nabiera kremowej konsystencji, co sprawia, że łatwo się rozsmarowuje. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Niagara Gold | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Kanada | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | francuski Chasselas, Beaujolais, St Amour | ||||||||||
Niagara Gold powstaje z krowiego mleka, ma kształt koła pokrytego naturalną skórką o pomarańczowej barwie. Miąższ sera jest złoto-żółty, miękki, równomiernie usiany niewielkimi dziurkami. | |||||||||||
Niagara Gold jest łagodny i słodki, a kiedy dojrzeje, staje się pikantny. Aromat ma ziemisty. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Niolo | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Francja | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | Chateau Chalon, Arbois jaune | ||||||||||
Owczy wiejski ser wytwarzany w małej korsykańskiej wiosce Casamaccioli przez Braci Santini. Zwykle ma kwadratowy kształt i dosyć lepką konsystencję. Jego naturalna skórka ma silny, owczy zapach. Niolo dojrzewa trzy miesiące w koszykach, dlatego często na skórce widać odciśnięte sp | |||||||||||
Dojrzały Niolo ma zwarty miąższ, o maślanym, ostrym smaku, silnym zapachu fermentacji i pełnym bukiecie. Świeży natomiast jest łagodny i ma oleistą konsystencję. | |||||||||||
Można go marynować w kawałkach, w mocnym czerwonym winie. Świetnie smakuje z kieliszkiem białego wina. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Norsworthy | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Anglia | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Riesling, Gewurztraminer | ||||||||||
Norsworthy to delikatny, pełnotłusty ser produkowany z niepasteryzowanego koziego mleka i podpuszczki wegetariańskiej. | |||||||||||
Zazwyczaj bardzo łagodny i kremowy, białą barwę i mocny smak i delikatny kozi posmak. Już po dwóch tygodniach jest gotowy do spożycia. W miarę dojrzewania staje się coraz bardziej kruchy, ale nie zmienia smaku i nadal jest łagodny. |
Źródło:
www.thecheesegig.com
www.seromaniacy.pl
www.niam.pl
www.gourmetsleuth.com
www.artisanalcheese.com
img.over-blog.com
shopping.fermier.fm
articles.sfgate.com
www.amazon.com
www.alimentias.com
www.chasingthecheese.com
www.aboutcheese.ca
www.provincialfinefoods.com
recette2.supertoinette.com
www.thecheesegig.com
Komentarze
Tylko nie wspominaj o serach z Cyrano... mniam :D
Nie znam żadnego z tych 6 serów. Skąd wy to bierzecie?
... z Almy :P jak się uda