Sery i wina - litera S część II
Litera "S"
część II
Przedstawiamy kolejną część "Seerii".
Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.
Miłej zabawy!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Sbrinz | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Szwajcaria | ||||||||||
Typ: | twardy | ||||||||||
Wino: | Champagne, Chardonnay, Pinot Noir | ||||||||||
Najstarszy ze szwajcarskich serów. Początków jego istnienia należy szukać w czasach rzymskich. Sbrinz uważany jest za 'Ojca Twardych Serów', który jako pierwszy otrzymał międzynarodową ochronę prawną w zakresie wytwarzania w 1957 roku. | |||||||||||
Produkowany jest z nieodtłuszczonego mleka z dodatkiem soli i podpuszczki, Sbrinz dojrzewa od 18 miesięcy do 3 lat. Miękkie, młodsze wersje są znane pod nazwą Spalen. | |||||||||||
Sbrinz ma bogaty, orzechowy smak, krystaliczną skórkę i drobnoziarnisty miąższ. | |||||||||||
Często używany w kuchni włoskiej i szwajcarskiej zamiast Parmigiano Reggiano. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Sentinelle | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Kanada | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | Riesling, Gewürztraminer | ||||||||||
Sentinelle ma kształt małego spłaszczonego dysku, miękki, biały, kremowy miąższ i pomarańczową skórkę. W miarę dojrzewania staje się coraz delikatniejszy i bardziej kremowy. | |||||||||||
Ma delikatny, trawiasty smak z mleczną nutą o delikatnym kozim posmakiem. | |||||||||||
Najlepiej smakuje w towarzystwie Rieslinga albo kanadyjskiego Gewürztraminer. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Serra da Estrela | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Portugalia | ||||||||||
Typ: | miękki, półmiękki | ||||||||||
Wino: | Pinot Noir | ||||||||||
Serra da Estrela jest określany mianem „Króla Portugalskich Serów”. W całości wyrabiany ręcznie, według rygorystycznych zasad produkcji – nawet twaróg w czasie wyrobu sera dzieli się ręcznie. Serra da Estrela jest produkowany od listopada do marca i dojrzewa minimum 30 dni. Powstaje z mleka owiec wypasanych na wysokości prawie 2000 metrów, a dojrzewa w jaskiniach. | |||||||||||
Serra da Estrela ma cienką, maziową, pomarańczowo-brązową skórkę, która w miarę dojrzewania twardnieje. Miąższ ma miękki, w kolorze śmietankowym. Sprzedawany jest w formie gomółek owiniętych płótnem. Młody Serra da Estrela jest tak miękki, że można go jeść łyżeczką, dojrzały, twardszy, można kroić na plasterki. | |||||||||||
Serra da Estrela ma maślany smak ze słodkim posmakiem toffi i aromat traw. | |||||||||||
Pyszny jako przekąska ze świeżym chlebem. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Shropshire Blue | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Wielka Brytania | ||||||||||
Typ: | pleśniowy | ||||||||||
Wino: | Porto | ||||||||||
Shropshire Blue został stworzony w Szkocji na początku XX wieku przez Andy Williamsona w Iverness. Obecnie wytwarzany przez producenta sera Stilton. | |||||||||||
To pleśniowy ser wytwarzanych z mleka krowiego. Shropshire Blue dojrzewa do 12 tygodni, ale może i o 12 tygodni dłużej – wtedy nabiera mocniejszego smaku. Dzięki annato ma ciemną pomarańczowo-brązową, naturalną skórkę. | |||||||||||
Ser ma łagodny zapach i fantastyczny, lekko pikantny, kwaskowy smak, który przypomina zarówno Stilton jak i Cheshire. | |||||||||||
Idealnie pasuje do deski serów, ma też wszechstronne zastosowanie w kuchni – wspaniale wzbogaca zupy i sosy. Świetny jako dodatek do sałat i wina. Dobrze topi się na grillu i równie łatwo kruszy. Nadaje się jako nadzienie do ziemniaków w mundurkach. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Stanser Rotelli | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Szwajcaria | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | Viognier | ||||||||||
Stanser Rotelli to ser typu Reblochon. Powstaje z krowiego mleka w gospodarstwie mleczarskim Josepha Bartmettler. Ma pleśniową skórkę i miękkie wnętrze. | |||||||||||
Stanser Rotelli jest ostry, kremowy i ma silny aromat. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Stilton | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Wielka Brytania | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Shiraz, Muscat, Sauternes, Chardonnay, Tawny Port, Madeira, Sherry | ||||||||||
Dawniej zwany „królem serów”, Stilton to ser z niebieską pleśnią, o bogatym, łagodnym smaku, pikantnym finiszu, miękkiej, kremowej konsystencji i marmurkowym przekroju. Miąższ przecinają wąskie, niebiesko-zielone smugi pleśniowe, a pomarszczona skórka nie nadaje się do jedzenia. Stilton dojrzewa sześć tygodni, w tym czasie obrasta twardą skórką. | |||||||||||
Stilton ma pikantny smak z wyczuwalnym aromatem ziół i niebieskiej pleśni. Młody ser jest nieco kwaskowaty i kruchy, dopiero po kolejnych pięciu tygodniach nabiera kremowej konsystencji i mocniejszego smaku. Na długo pozostawia ostry posmak. Zbyt młody Stilton może być gorzki. Można go jeść wybierając miąższ łyżeczką. | |||||||||||
Jego nazwa pochodzi od wsi Stilton, gdzie na początku XVIII wieku był podawany gościom w gospodzie przy wiejskiej drodze, prowadzącej z Londynu do Szkocji. Do gospody dostarczała go pewna chłopka z okolic Melton Mowbray, Frances Pewlett. Ser był w smaku pikantny, o miękkiej, kremowej konsystencji i marmurkowym przekroju. | |||||||||||
Mleko do produkcji Stiltona jest pasteryzowane i pochodzi wyłącznie z kilku licencjonowanych mleczarni. Specjalnie stworzone stowarzyszenie czuwa nad prawidłowością produkcji i określa, podobnie jak francuskie AOC, warunki produkcji. | |||||||||||
Stilton jest świetny do posypywania sałatek, do kanapek, jako dodatek do mięs, ryb, pieczarek, lub na deser. Podaje się go z krakersami, orzechami, winogronami i porto. Znakomity na przekąski i jako dodatek do zup. |
Źródło:
www.aboutcheese.ca
www.gourmetsleuth.com
www.mozzco.com
www.niam.pl
www.seromaniacy.pl
www.spittoon.biz
www.winemonger.com
allrecipes.com
cheesemonger.wordpress.com
www.artisanalcheese.com
yogana.de
marcdelage.unblog.fr
www.quiveutdufromage.com
www.visitportugal.com
www.addictedtotravel.com
www.igourmet.com
www.foodsubs.com
www.dedrickscheese.com
www.iledefrancecheese.com
www.ibuygourmet.com
lukehoney.typepad.com
www.idealcheese.com
www.chow.com
cheesegreater.files.wordpress.com
webzoom.freewebs.comlukehoney.typepad.com
www.idealcheese.com
www.chow.com
cheesegreater.files.wordpress.com
webzoom.freewebs.com
www.switzerland-cheese.com