Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sery i wina - litera S część II


Litera "S"

część II


Przedstawiamy kolejną część "Seerii".


Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.


Miłej zabawy!

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sbrinz











Kraj pochodzenia: Szwajcaria







Typ: twardy







Wino: Champagne, Chardonnay, Pinot Noir











Najstarszy ze szwajcarskich serów. Początków jego istnienia należy szukać w czasach rzymskich. Sbrinz uważany jest za 'Ojca Twardych Serów', który jako pierwszy otrzymał międzynarodową ochronę prawną w zakresie wytwarzania w 1957 roku.











Produkowany jest z nieodtłuszczonego mleka z dodatkiem soli i podpuszczki, Sbrinz dojrzewa od 18 miesięcy do 3 lat. Miękkie, młodsze wersje są znane pod nazwą Spalen.











Sbrinz ma bogaty, orzechowy smak, krystaliczną skórkę i drobnoziarnisty miąższ.











Często używany w kuchni włoskiej i szwajcarskiej zamiast Parmigiano Reggiano.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sentinelle











Kraj pochodzenia: Kanada







Typ: miękki






Wino: Riesling, Gewürztraminer











Sentinelle ma kształt małego spłaszczonego dysku, miękki, biały, kremowy miąższ i pomarańczową skórkę. W miarę dojrzewania staje się coraz delikatniejszy i bardziej kremowy.











Ma delikatny, trawiasty smak z mleczną nutą o delikatnym kozim posmakiem.











Najlepiej smakuje w towarzystwie Rieslinga albo kanadyjskiego Gewürztraminer.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Serra da Estrela











Kraj pochodzenia: Portugalia







Typ: miękki, półmiękki





Wino: Pinot Noir











Serra da Estrela jest określany mianem „Króla Portugalskich Serów”. W całości wyrabiany ręcznie, według rygorystycznych zasad produkcji – nawet twaróg w czasie wyrobu sera dzieli się ręcznie. Serra da Estrela jest produkowany od listopada do marca i dojrzewa minimum 30 dni. Powstaje z mleka owiec wypasanych na wysokości prawie 2000 metrów, a dojrzewa w jaskiniach.











Serra da Estrela ma cienką, maziową, pomarańczowo-brązową skórkę, która w miarę dojrzewania twardnieje. Miąższ ma miękki, w kolorze śmietankowym. Sprzedawany jest w formie gomółek owiniętych płótnem. Młody Serra da Estrela jest tak miękki, że można go jeść łyżeczką, dojrzały, twardszy, można kroić na plasterki.











Serra da Estrela ma maślany smak ze słodkim posmakiem toffi i aromat traw.











Pyszny jako przekąska ze świeżym chlebem.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Shropshire Blue











Kraj pochodzenia: Wielka Brytania







Typ: pleśniowy







Wino: Porto











Shropshire Blue został stworzony w Szkocji na początku XX wieku przez Andy Williamsona w Iverness. Obecnie wytwarzany przez producenta sera Stilton.











To pleśniowy ser wytwarzanych z mleka krowiego. Shropshire Blue dojrzewa do 12 tygodni, ale może i o 12 tygodni dłużej – wtedy nabiera mocniejszego smaku. Dzięki annato ma ciemną pomarańczowo-brązową, naturalną skórkę.











Ser ma łagodny zapach i fantastyczny, lekko pikantny, kwaskowy smak, który przypomina zarówno Stilton jak i Cheshire.











Idealnie pasuje do deski serów, ma też wszechstronne zastosowanie w kuchni – wspaniale wzbogaca zupy i sosy. Świetny jako dodatek do sałat i wina. Dobrze topi się na grillu i równie łatwo kruszy. Nadaje się jako nadzienie do ziemniaków w mundurkach.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stanser Rotelli










Kraj pochodzenia: Szwajcaria







Typ: miękki







Wino: Viognier











Stanser Rotelli to ser typu Reblochon. Powstaje z krowiego mleka w gospodarstwie mleczarskim Josepha Bartmettler. Ma pleśniową skórkę i miękkie wnętrze.











Stanser Rotelli jest ostry, kremowy i ma silny aromat.











---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stilton











Kraj pochodzenia: Wielka Brytania







Typ: półtwardy







Wino: Shiraz, Muscat, Sauternes, Chardonnay, Tawny Port, Madeira, Sherry











Dawniej zwany „królem serów”, Stilton to ser z niebieską pleśnią, o bogatym, łagodnym smaku, pikantnym finiszu, miękkiej, kremowej konsystencji i marmurkowym przekroju. Miąższ przecinają wąskie, niebiesko-zielone smugi pleśniowe, a pomarszczona skórka nie nadaje się do jedzenia. Stilton dojrzewa sześć tygodni, w tym czasie obrasta twardą skórką.











Stilton ma pikantny smak z wyczuwalnym aromatem ziół i niebieskiej pleśni. Młody ser jest nieco kwaskowaty i kruchy, dopiero po kolejnych pięciu tygodniach nabiera kremowej konsystencji i mocniejszego smaku. Na długo pozostawia ostry posmak. Zbyt młody Stilton może być gorzki. Można go jeść wybierając miąższ łyżeczką.











Jego nazwa pochodzi od wsi Stilton, gdzie na początku XVIII wieku był podawany gościom w gospodzie przy wiejskiej drodze, prowadzącej z Londynu do Szkocji. Do gospody dostarczała go pewna chłopka z okolic Melton Mowbray, Frances Pewlett. Ser był w smaku pikantny, o miękkiej, kremowej konsystencji i marmurkowym przekroju.











Mleko do produkcji Stiltona jest pasteryzowane i pochodzi wyłącznie z kilku licencjonowanych mleczarni. Specjalnie stworzone stowarzyszenie czuwa nad prawidłowością produkcji i określa, podobnie jak francuskie AOC, warunki produkcji.











Stilton jest świetny do posypywania sałatek, do kanapek, jako dodatek do mięs, ryb, pieczarek, lub na deser. Podaje się go z krakersami, orzechami, winogronami i porto. Znakomity na przekąski i jako dodatek do zup.

 

 

 

 

Źródło:

www.aboutcheese.ca
www.gourmetsleuth.com
www.mozzco.com
www.niam.pl
www.seromaniacy.pl
www.spittoon.biz
www.winemonger.com
allrecipes.com
cheesemonger.wordpress.com
www.artisanalcheese.com
yogana.de
marcdelage.unblog.fr
www.quiveutdufromage.com
www.visitportugal.com
www.addictedtotravel.com
www.igourmet.com
www.foodsubs.com
www.dedrickscheese.com
www.iledefrancecheese.com
www.ibuygourmet.com
lukehoney.typepad.com
www.idealcheese.com
www.chow.com
cheesegreater.files.wordpress.com
webzoom.freewebs.comlukehoney.typepad.com
www.idealcheese.com
www.chow.com
cheesegreater.files.wordpress.com
webzoom.freewebs.com
www.switzerland-cheese.com

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.