Sery i wina - litera T
Litera "T"
Przedstawiamy kolejną część "Seerii".
Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.
Miłej zabawy!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Talleggio | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Włochy | ||||||||||
Typ: | półmiękki | ||||||||||
Wino: | Barbera, Merlot, Chianti Riserva, Barbaresco, Chardonnay, Nebbiolo, Soave, Riesling, Sauternes | ||||||||||
Taleggio to maślany, delikatny, subtelny ser z z mleka krowiego wytwarzany w regionie Valtaleggio niedaleko Lombardii. Miękka i sucha różowo-szara skórka skrywa biały, sprężysty miąższ, czasem lepki i owocowy. Skórka sera nie jest jadalna i łatwo pokrywa się pleśnią. Taleggio dojrzewa 35-40 dni w ciemnych grotach. | |||||||||||
Taleggio jest gładki jak masło, kremowy i łagodny, o mocnym, ostrym zapachu i owocowym, lekko słonym posmaku. | |||||||||||
Taleggio jest również znany pod nazwą Stracchino (z włoskiego stracche - zmęczone), która nawiązywała do stanu miejscowych stad krów powracających do doliny po sezonie wypasu na górskich pastwiskach. | |||||||||||
Najlepiej smakuje sam, na zakończenie posiłku albo ze świeżym, chrupiącym chlebem. Świetnie się topi, idealny do zapiekanek, risotto, a także Rustico - rodzaj tarty z ciasta francuskiego. Pyszny z owocami (doskonale smakuje z dojrzałymi gruszkami), na sałacie lub zapieczony bez skórki pomiędzy grzankami. Pasuje też do gorącej polenty. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Tarentaise | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Stany Zjednoczone | ||||||||||
Typ: | twardy | ||||||||||
Wino: | Pinot Noir, Cabernet Sauvignon | ||||||||||
Tarentaise to ser z krowiego mleka wytwarzany w regionie Tarentaise Savoie. Dojrzewa od dwóch tygodni do sześciu miesięcy. Po 4 tygodniach dojrzewania, skórka sera pokrywa się delikatną pleśnią. Po kolejnym tygodniu rozwija się czerwona i niebieska pleśń. Z czasem kruchy miąższ robi się kremowy. | |||||||||||
Tarentaise ma łagodny, trawiasty, maślany i orzechowy smak z cytrusowym posmakiem i aromat kwiatów, traw i migdałów. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Teleme | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Stany Zjednoczone | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | Sauvignon Blanc, Sancerre | ||||||||||
Teleme to solankowy, kremowy ser o strukturze podobnej do sera Brie. | |||||||||||
Ma pikantny, orzechowy smak. | |||||||||||
Pyszny z wędzoną szynką, melonami i winem. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Testun al Barolo | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Włochy | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Barolo, Montbazillac, Riesling | ||||||||||
Testun al Barolo to ziemny i cierpki ser wytwarzany z mieszanki mleka koziego i krowiego w okolicach Piemontu. Ma kształt wielkiej bułki i zwarty miąższ o żółtej barwie pokryty szarą, pleśniową skórką. Zdobył uznanie i pierwszą nagrodę Slow Food w 1999 roku za najlepszy "pijany" ser we Włoszech. | |||||||||||
Dojrzewa minimum cztery miesiące w piwnicach Valcasotto, rafinowany w małych dębowych beczkach w winogronach Nebbiolo pozostałych po produkcji Barolo. | |||||||||||
Testun al Barolo jest uznawany za bardzo ekskluzywny i oryginalny. Ser stworzył Beppino Occelli na podstawie starej receptury. W dialekcie nazwa sera oznacza "uparty". | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Tête de Moine | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Szwajcaria | ||||||||||
Typ: | twardy | ||||||||||
Wino: | Pinot Noir, Beaujolais, Viognier, Chardonnay, Riesling, Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Grigio | ||||||||||
Tête de Moine to w dosłownym tłumaczeniu: "głowa mnicha". Ponad 800-letnia receptura opracowana przez braci zakonnych dziś wykorzystywana jest w całości przez świeckich mleczarzy z okolic miasteczka Bellelay. Do produkcji sera wykorzystuje się tłuste, niepasteryzowane krowie mleko. Tête de Moine tradycyjnie porcjuje się, używając specjalnego noża zwanego Girolle. Przy jego pomocy struga się cienkie kawałki sera, które formują się w delikatne stożki. Podobny efekt można osiągnąć dzięki zwykłej skrobaczce do sera. | |||||||||||
Miąższ Tête de Moine ma barwę od kości słoniowej do jasnożółtej i pokryty jest jadalną skórką z czerwonawą mazią. Ma silny owocowy i orzechowy smak i intensywny aromat. | |||||||||||
Tête de Moine zwykle podaje się na przystawkę, w plasterkach ze świeżymi lub suszonymi owocami. Świetnie smakuje zapieczony na świeżej bagietce. Pasują do niego lekkie wina o owocowych nutach. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Tilsit / Tilsiter | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Niemcy | ||||||||||
Typ: | twardy | ||||||||||
Wino: | Viogner | ||||||||||
Nazwany tak od miasta w Prusach Wschodnich, Tilsit został wynaleziony przez tęskniących za ojczyzną Holendrów, którzy usiłowali odtworzyć recepturę na ser Gouda. Tradycyjnie wyrabiany z pełnego mleka krowiego w okrągłych formach, dziś jest dostępny w postaci prostopadłościanów, co ułatwia krojenie w plasterki. Po dwóch miesiącach dojrzewania, pokrywa się żółto-beżową skorupką, na której widać plamki pleśni i która uchroni kremowe, sprężyste wnętrze przed wysychaniem. | |||||||||||
Tilsit ma subtelnie cierpki aromat i wyrazisty, maślany smak o owocowo-korzennych nutach. | |||||||||||
Świetnie nadaje się na kanapki, zarówno grillowane, jak i te na zimno, można też zapiec go w burgerach, na kurczaku czy ziemniakach. Pyszny z mocnym winem lub kuflem piwa. Jest doskonałym dodatkiem do zup czy sosów. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Tomme de Savoie | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Francja | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Tempranillo, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Beaujolais, Riesling, Asti | ||||||||||
Tomme de Savoie to stary, górski ser produkowany z mleka krowiego w Sabaudii. Ma charakterystyczną, grubą, szaro-brązową skórkę z delikatnym nalotem beżowym lub słomkowym, która skrywa lepki miąższ o barwie od jasnożółtej do słomkowej, który ciemnieje w miarę jak ser dojrzewa. | |||||||||||
Istnieje wiele odmian sera Tommes i często są one nazywane tak, jak miejscowości, w których są produkowane. W okresie zimowym Tommes produkowany jest z mleka krów karmionych sianem bardzo różni się od sera Tomme wytworzonego z letniego mleka od krów pasących się na wysokogórskich pastwiskach. Sery te też są robione z mleka kóz i owiec. Proces dojrzewania trwa często wiele miesięcy. Najlepsze sery oznaczone są napisem Lait Cru, co oznacza, że zostały wytworzone z mleka surowego. Według starego powiedzenia : w Sabaudii jest tyle odmian sera Tomme, ile jest szczytów i dolin alpejskich. Ser ten ma we Francji 22 przedstawicieli. |
|||||||||||
Tomme de Savoie ma lekko słony, łagodny smak, nie pozbawiony pewnej goryczki, przywodzącej na myśl zapach piwniczki w której dojrzewają sery. Smak sera jest delikatny z z wyczuwalną nutą polnych kwiatów i orzechów włoskich. Szara skórka powstała w ciągu miesięcy leżakowania, nadaje mu niepowtarzalny charakter i smak. | |||||||||||
Podaje się go z pieczonymi kiełbaskami, owocami bądź świeżym chlebem. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Tomme Vaudoise | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Szwajcaria | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | Riesling | ||||||||||
Tomme Vaudoise to miękki ser o kremowej konsystencji pokryty cienką, czerwonawą, pomarszczoną skórką. Ma kształt spłaszczonego cylindra. Czasami przyprawiany kminkiem. | |||||||||||
Ma łagodny, mleczny smak, pachnie świeżo skoszoną trawą. | |||||||||||
Ser jest specjalnością regionów Vaud i Geneva. Wytwarzany od XVII w. | |||||||||||
Tomme Vaudoise łatwo się topi. Bardzo dobry do kanapek, jako dodatek do sałatek i jako przekąska lub część posiłku podany w towarzystwie warzyw. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Tornegus | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Anglia | ||||||||||
Typ: | półmiękki | ||||||||||
Wino: | Beaujolais | ||||||||||
Tornegus ma jedwabistą fakturę, dojrzewa co najmniej dziesięć tygodni. Po tym okresie nabiera intensywnego, pikantnego smaku, który w trakcie dojrzewania jest nieco bardziej owocowy. Tornegus jest marynowany w ziołach, soli i winie. |
Źródło:
www.niam.pl
www.seromaniacy.pl
www.spittoon.biz
www.mozzco.com
www.winemonger.com
www.gourmetsleuth.com
allrecipes.com
www.gastronomiaycia.com
www.formaggiokitchen.com
mediterraneo.blox.pl
www.murrayscheese.com
www.thefiftybest.com
www.foodsubs.com
brothersincheese.files.wordpress.com
republika.pl
www.rfj.ch
www.stockfood.pl
www.dairyaustralia.com.au
www.fromagerie-benoit.com
www.kar-sprl.com
www.artisanalcheese.com
www.valsana.it
www.switzerland-cheese.ch
www.finefoodspecialist.co.uk