Sery i wina - litera U
Litera "U"
Przedstawiamy kolejną część "Seerii".
Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.
Miłej zabawy!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
U Bel Fiuritu | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Korsyka (Francja) | ||||||||||
Typ: | półmiękki | ||||||||||
Wino: | Pinot Noir, Grenache, lekkie wina ze starego świata, wina deserowe | ||||||||||
U Bel Fiuritu powstaje z owczego mleka, dojrzewa w piwnicach od 4 do 10 tygodni. | |||||||||||
U Bel Fiuritu z zewnątrz jest kruchy i bardzo ostry, a wewnątrz niesamowicie kremowy i lepki. Jest płukany w brandy co nadaje mu zapach i posmak amoniaku. | |||||||||||
U Bel Fiuritu ma smak karmelu, lekki jogurtowy posmak i bardzo silny, owocowy aromat przypominający owoc gruszy. Skórka ma lekki posmak wędzonego bekonu. Pozostawia po sobie wyraźny zapach w pomieszczeniu, w którym się go spożywa. | |||||||||||
U Bel Fiuritu w dialekcie korsykańskim znaczy "piękny kwiatuszek". | |||||||||||
Pyszny ze świeżą bagietką. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
U Pecurinu | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Korsyka (Francja) | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | Riesling, Montmeillan, Seyssel, Chinon | ||||||||||
U Pecurinu powstaje z mleka owczego i dojrzewa w suszarni 45 do 120 dni. | |||||||||||
Ma maślany, złożony smak z delikatnym ziołowym posmakiem, który zawdzięcza dzikim ziołom porastającym wyspę. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Ubriaco | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Włochy | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Champagne, Prosecco, Pinot Noir, Moscato | ||||||||||
Ubriaco to tradycyjny, twardy ser z Trydentu wytwarzany z krowiego mleka. Nazwa sera, Ubriaco, wywodzi się właśnie od specyficznej metody produkcji i po wosku oznacza "pijany", a to dlatego, że młody ser, pokryty skórkami zgniecionych i wyciśniętych winogron, moczony jest w winie, by potem dojrzewać w wytłoczynach z winogron przez sześć do dziesięciu miesięcy. | |||||||||||
Ma jędrną, kruchą, ale jednocześnie luźną fakturę, która jest dość mokra i pokryta charakterystyczną skórką koloru wina. | |||||||||||
Dojrzały Ubriaco ma lekko alkoholowy smak, a aromat przypomina sfermentowane owoce. | |||||||||||
Ubriaco przypomina Gruyere lub Piave i Asiago. Znany jest również jako Formaio Embriago. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Ulloa | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Hiszpania | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | Côtes du Rhône |
||||||||||
Ulloa to ser galicyjski w najściślejszym tego słowa znaczeniu, szeroko rozpowszechniony w całej środkowej Galicji. Ulloa jest podobny do sera Tetilla, różniącym się od niego jedynie kształtem. Ulloa jest wyrabiany ręcznie z mleka krowiego, według tradycyjnej receptury. Skórka sera jest regularnie nacierana solą i oliwą. Dojrzewa 15 dni. |
|||||||||||
Ulloa ma bogaty, maślany smak, z cierpkawą nutą ziół. | |||||||||||
Zwany queixo do pais – ser wiejski. | |||||||||||
Są trzy rodzaje sera Ulloa: Arzúa-Ulloa: Okres dojrzewania to minimum sześć dni. Skórka jest cienka i elastyczna, o barwie od średnio- do ciemnożółtej, błyszcząca i gładka. Arzúa-Ulloa ma jednolity, delikatny miąższ w odcieniu kości słoniowej lub blado-żółtym, błyszczący, czasem z niewielkimi dziurkami. W smaku jest mleczny, lekko słony. Ma mleczny aromat, przypominający zapach masła i jogurtu z nutami wanilii, śmietanki i orzecha włoskiego. Arzúa-Ulloa de granja (gospodarski): Produkowany z mleka krowiego pochodzącego wyłącznie od krów hodowanych w danym gospodarstwie. Podobny do Arzúa-Ulloa. Arzúa-Ulloa curado (dojrzały): Okres dojrzewania to minimum sześć miesięcy. Skórka intensywnie żółta, błyszcząca, o tłustym wyglądzie. Miąższ ma twardy, intensywnie żółty, w części środkowej bledszy, zwięzły, z nielicznymi dziurami. Ma intensywny, mleczny aromat, o wyraźnym zapachu lekko zjełczałego masła, przenikliwy i ostry. W smaku pikantny, słony, maślany, z lekką nutą wanilii i suszonych owoców, z gorzkim, maślanym i waniliowym posmakiem. |
|||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
UnieKaas Hollandse Chevre | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Holandia | ||||||||||
Typ: | półmiękki | ||||||||||
Wino: | Cabernet Sauvignon | ||||||||||
UnieKaas Hollandse Chevre jest wytwarzany ręcznie, w tradycyjny sposób, z pełnego, pasteryzowanego mleka koziego w oparciu o recepturę sera Gouda. | |||||||||||
UnieKaas jest słonawy, sprężysty, raczej neutralny w smaku. | |||||||||||
Idealny na przekąskę z krakersami i gruszką. Dobry do sałatek z wyrazistym sosem, na przykład z pomidorami i pesto (zamiast Mozzarella). | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Urgelia | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Hiszpania | ||||||||||
Typ: | półmiękki | ||||||||||
Wino: | Gewürztraminer, Pinot Gris, Burgund, Merlot | ||||||||||
Urgelia powstaje w północnej Hiszpanii, w regionie Pirenejów w ściśle kontrolowanych warunkach z pasteryzowanego mleka krowiego. Płukany w solance, dojrzewa 45 dni. | |||||||||||
Ma kremowy miąższ koloru kości słoniowej pełen małych oczek otoczony naturalną skórką. | |||||||||||
Zwany także Queso de l'Alt Urgell, bądź Urgell. | |||||||||||
Urgelia ma maślany, owocowy, lekko słony smak z pikantnym posmakiem. | |||||||||||
Świetny jako dodatek do sosów, przekąska z owocami i burgundem, na grilla, do topienia i pieczenia. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Urtaler | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Niemcy | ||||||||||
Typ: | twardy | ||||||||||
Wino: | Riesling | ||||||||||
Urtaler powstaje z najlepszego mleka Bergbauern. Jest produkowany w starej mleczarni według tradycyjnych receptur. Dojrzewa 100 dni. Ma żółty miąższ i złotą skórkę z nieregularnymi oczkami. | |||||||||||
Urtaler ma przyjemnie orzechowy i ostry smak. |
Źródło:
www.niam.pl
www.seromaniacy.pl
www.spittoon.biz
articles.sfgate.com
www.arrowine.com
spainguides.com
www.formaggiokitchen.com
www.lafromagerie.co.uk
www.dibruno.com
freakytrigger.co.uk
farm3.static.flickr.com
farm5.static.flickr.com
www.cookipedia.co.uk
www.machiavellifood.co.uk
www.concellodearzua.org
img.alibaba.com
www.swiat-serow.pl
imgs.sfgate.com
www.cadi.es
www.erro-shop.de
www.attrappe.de