Sery i wina - litera V część I
Litera "V"
część I
Przedstawiamy kolejną część "Seerii".
Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.
Miłej zabawy!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Vacherin Fribourgeois | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Szwajcaria | ||||||||||
Typ: | półmiękki, półtwardy albo twardy | ||||||||||
Wino: | Cabernet Sauvignon, Gruner Veltliner, Côtes du Rhône, Beaujolais, Blanc de Blanc, Champagne, Rielsing | ||||||||||
Vacherin Fribourgeois to dwudziestopięciofuntowy (jedenastokilogramowy) szwajcarski ser o miękkiej, gładkiej konsystencji i barwie kości słoniowej. Dojrzewa w bardzo wilgotnym środowisku, co zapewnia rozwój pleśni na jego powierzchni. | |||||||||||
Vacherin Fribourgeois może być półmiękki do twardego, w zależności od stopnia dojrzałości. Ma chropowatą skórkę i ostre krawędzie. Ma smak trawy i orzechów, który staje się bardziej intensywny, kiedy ser się topi, dlatego Vacherin wspaniale nadaje się do fondue. Vacherin Frigourgeois pachnie świeżo skoszonym sianem i owocami z subtelną nutą goryczy. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Vacherin Mont d'Or | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Francja, Szwajcaria | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | Pinot Noir, mocne białe wina alzackie | ||||||||||
Vacherin Mont d'Or to zimowy przysmak, który powstaje z krowiego mleka. Sprzedawany jest w sosnowym pudełku przewiązanym paskiem kory świerku, co sprawia, że dojrzały, kremowy, ciągnący się Mont d’Or, nabiera leśnych, żywicznych aromatów z delikatną grzybową nutą. | |||||||||||
Vacherin Mont d`Or ma pofalowaną skórkę pokrytą białą pleśnią. Wyglądem przypomina Camembert, jednak jest od niego bardziej miękki. Miąższ ma prawie płynny, wilgotny i kremowy, dlatego je się go łyżeczką. Skórka Vacherin Mont d`Or jest niejadalna. | |||||||||||
Niedojrzały Vacherin Mont d`Or jest łagodny, ale w miarę dojrzewania staje się ostrzejszy. | |||||||||||
Vacherin Mont d`Or jest wytwarzany w Szwajcarii i we Francji od 1845 roku. Pierwsza wzmianka o Vacherin Mont d`Or pojawia się w 1448 roku w dokumentach opisujących wizytę królowej Eleonory we Fryburgu. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1981 roku. | |||||||||||
Vacherin Mont d`Or jest aromatycznym serem deserowym. Wybornie smakuje podany jest na herbatnikach z ziarnami kminu. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Vadenost | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Szwecja | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | kalifornijskie Cabernet Sauvignon | ||||||||||
Vadenost to ser z krowiego mleka, nazwany tak na cześć szwedzkiego miasta portowego. Znany też jako Herrgardost. Powstał w XVIII wieku w Szwecji i szybko zyskał popularność. | |||||||||||
Vadenost ma sprężysty miąższ i pełny smak z trawiastą nutą, podobny do cheddara. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Val Bagner | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Szwajcaria | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Syrah | ||||||||||
Val Bagner powstaje w Szwajcarii, w miasteczku Verbier w Dolinie Bagner. Powstaje z mleka krów ras Fribourgeois i Ehringer. | |||||||||||
Ma zdecydowany, mleczny smak z wyczuwalnymi nutami górskich traw i kwiatów. | |||||||||||
Idealny do raclette. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Valdeón | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Hiszpania | ||||||||||
Typ: | Półmiękki, pleśniowy | ||||||||||
Wino: | Rioja, Syrah, Tempranillo, Beaujolais, Sancerre, Sauternes, Muscat, Tawny Port, Madeira, Sherry |
||||||||||
Valdeón powstaje w Posada de Valdeón na południowym zachodzie prowincji León, z krowiego mleka, do którego wiosną i latem dodaje się mleko owcze lub kozie. Koła Valdeón są owijane liśćmi jawora albo kasztanowca, które nadają mu charakterystyczny wygląd i smak. | |||||||||||
Valdeón jest bogaty i kremowy i ma doskonale wyważony słodko-pikantny, lekko słony smak. Jest mocniejszy niż Stilton i łagodniejszy niż Cabrales. | |||||||||||
Pyszny w towarzystwie wędzonych mięs, stopiony na steku albo z miodem bądź z masłem. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Valençay | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Francja | ||||||||||
Typ: | półmiękki | ||||||||||
Wino: | Sauvignon Blanc, Sancerre, Chablis | ||||||||||
Valençay to kozi ser, który został tak nazwany na cześć miasta w środkowej Francji. Valençay jest pokryty popiołem drzewnym. Gdy jest jeszcze młody, przez popiół można dostrzec białą masę serową. Z czasem plamy koloru łączą się i na powierzchni pojawiają się niebiesko-szare okwity pleśni. | |||||||||||
Valençay jest miękki, jędrny i wilgotny. Młody, świeży ser ma delikatny, cytrynowy smak, z czasem zyskuje charakterystyczny, orzechowy smak typowy dla koziego sera. | |||||||||||
Podobno pierwotnie Valençay miał kształt doskonałej piramidy. Według legendy, po powrocie z zakończonej niepowodzeniem kampanii w Egipcie, Napoleon zatrzymał się w zamku Valençay i ujrzawszy ser, który przypomniał mu egipskie piramidy, dobył miecza i jednym cięciem pozbawił piramidę wierzchołka. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1998 roku. | |||||||||||
Valençay może być podawany z pieczonymi ziemniakami, na desce serów i jako przekąska z krakersami. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Valtellina Casera | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Włochy | ||||||||||
Typ: | twardy | ||||||||||
Wino: | Sangiovese, Soave | ||||||||||
Valtellina Casera powstaje z półtłustego mleka krowiego. | |||||||||||
Zarówno skóra jak i miąższ młodego Valtellina Casera mają jasnożółtą barwę. Kolor obu ciemnieje kiedy ser jest w pełni dojrzały. | |||||||||||
Valtellina Casera ma delikatny, słodki i łatwo rozpoznawalny smak, z lekką nutą suszonych owoców, który z czasem staje się coraz bardziej intensywny. |
Źródło:
www.niam.pl
www.spittoon.biz
www.winemonger.com
www.artisanalcheese.com
cheesemonger.wordpress.com
m.ourcheeses.com
www.chaputcheese.com
www.seromaniacy.pl
www.fromagesdesuisse.com
www.switzerland-cheese.com
www.igourmet.com
www.formaggiokitchen.com
www.dibruno.com
www.vaol.it
www.gustovaltellina.it
Komentarze
Zaloguj się
aby skomentować ten tekst