Sery i wina - litera W część II
Litera "W"
część II
Przedstawiamy kolejną część "Seerii".
Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.
Miłej zabawy!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Windsor Blue | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Nowa Zelandia | ||||||||||
Typ: | półtwardy, półmiękki | ||||||||||
Wino: | Shiraz, Zinfandel, Porto | ||||||||||
Windsor Blue to najbardziej utytułowany ser Nowej Zelandii. W 2006 zdobył tytuł Supreme Champion, 10 trofeów i 11 złotych medali. | |||||||||||
Ma kształt beczki, gładki, miękki i maślany miąższ z plamami niebieskiej pleśni. | |||||||||||
Jedwabisty i delikatny smak nabiera mocy w miarę jak ser dojrzewa. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Windsor Red | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Anglia | ||||||||||
Typ: | twardy | ||||||||||
Wino: | Pinot Noir, Côtes du Rhône | ||||||||||
Windsor Red to ser typu Cheddar. Pochodzi z hrabstwa Leicestershire. | |||||||||||
Bardzo ciemna skórka skrywa blady, marmurkowy miąższ. Windsor Red powstaje z pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki wegetariańskiej. W trakcie dojrzewania we wnętrze sera wstrzykiwane jest wino, zwykle Bordeaux lub mieszanka porto i brandy. | |||||||||||
Wspaniale nadaje się do sałat, np. pokrojony w kostkę i dodany do mieszanki radicchio i endywii. Doskonale prezentuje się w desce serów, może być podawany na przystawkę albo na zakończenie posiłku. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Royal Windsor | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Anglia | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Champagne, Porto | ||||||||||
Royal Windsor powstaje z połączenia warstw słynnego sera Windsor Red z królem serów - Blue Stilton. Stworzony i produkowany przez jedną z najsłynniejszych brytyjskich mleczarni – Clawson Dairy. | |||||||||||
Smak Royal Windsor to bardzo ciekawe połączenie ostrego smaku Cheddara z ostrym smakiem sera Stilton i silnym zapachem wina i wódki. | |||||||||||
Doskonały zarówno jako składnik deski serów jak i przekąska. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Winey Goat | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Hiszpania | ||||||||||
Typ: | półmiękki | ||||||||||
Wino: | Rioja, Cabernet, Grenache-Shiraz Rose, Tempranillo, Sauvignon Blanc/Fume Blanc | ||||||||||
Winey Goat, albo Drunken Goat, powstaje z koziego mleka, w miejscowości Jumilla, w Murcii w Hiszpanii. Zwany również Queso de Cabra al Vino, co dosłownie oznacza "koza i wino". Koła sera zanurza się w gorącej kąpieli z wina Doble Pasta (z winogron mourvedre) na maksimum 72 godziny. Wino nadaje skórce sera purpurową barwę, a miąższ pozostaje prawie biały, gładki, elastyczny i kremowy. Dojrzewa od 32 do 75 dni. | |||||||||||
Ma łagodny, słodki i owocowy smak i winny aromat. | |||||||||||
Winey Goat posiada certyfikat DOP. | |||||||||||
Dobrze się topi, idealny jako składnik deski serów albo na przekąskę. Wspaniale smakuje z salsą oliwkowo-pomarańczową i wędzonym chorizo. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Woolsery | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Wielka Brytania | ||||||||||
Typ: | twardy | ||||||||||
Wino: | Riesling | ||||||||||
Woolsery powstaje z pasteryzowanego mleka koziego. Stworzyła go Annette Lee, która wciąż rozwija produkcję w hrabstwie Dorset. Woolsery zdobył złoty medal i BBC Good Food Magazine Award podczas British Cheese Awards. | |||||||||||
Woolsery ma świeży smak z nutą migdałów i orzeszków pinii. | |||||||||||
Bardzo dobrze nadaje się do tarcia. Pyszny z chrupkim chlebem, krakersami lub owocami, np. jabłkami i gruszkami. |
Źródła:
www.spittoon.biz
www.gourmetsleuth.com
www.artisanalcheese.com
cheesemonger.wordpress.com
www.running-of-the-bulls-cheese.com
www.selectcheeses.com
www.gourmet-food.com
cheese-cheese-com.tripod.com
www.swissamerican.com
www.seromaniacy.pl
www.bbc.co.uk
i.telegraph.co.uk
www.britishcheese.com
www.clawson.co.ukwww.thecheesegig.com
www.igourmet.com
www.deandeluca.com
www.tofualan.com
www.ekmpowershop3.com
www.cestcheese.fr
www.hiddendorset.org