Najoczywistszą odpowiedzią są desery. Słodkie dania, do których podajemy wina off-dry i słodkie. Rozważając czerwone wina, należy pamiętać o zasadzie: słodsze niż potrawa. Dlaczego? Ze względu na poziom kwasowości. Kwasowość czerwonego wina będzie dużo bardziej wyrazista w zestawieniu ze słodkim deserem. Natomiast jeśli wino będzie słodsze niż deser kwasowość wina nie będzie zgrzytać. Przyjmuje się, że słodycz wina będzie współgrać ze słodyczą deseru. Okazuje się, że wręcz odwrotnie. W zestawieniu ze słodkim deserem wino będzie się wydawało mniej słodkie i świeższe.
Wina: Recioto, Madera, słodka Sherry, Porto, Muscat, Riesling, Vin Santo, Sauternes, Tokaj, Ice Wine
Do czego?
Desery czekoladowe: czekoladowe ciasto bez mąki, brownie, mus czekoladowy, truffle
Kremowe desery: creme brulee, sernik, lody
Desery owocowe: owoce z pestkami, jabłka, gruszki, cytrusy, owoce tropikalne, jagody
Karmel i orzechy: pecan pie, tarta migdałowa
Ciasta, ciastka, ciastka z kremem
Ostre sery pleśniowe
Słodkie wina o różnym stopniu słodyczy świetnie komponują się z serami. Oto kilka połączeń świetnych na wieczór z przystawkami albo jako zwieńczenie posiłku.
Porto
Wzmacniane wino portugalskie. Tańsze porto smakują słodkimi, dojrzałymi ciemnymi owocami. Smak Porto Vintage i starszego porto skłania się ku suszonym owocom z nutą karmelizowanych orzechów. Tradycyjnym już zestawieniem jest porto i ser Stilton, ale równie dobrze będzie się komponowało z innymi serami pleśniowymi, które można podać z orzechami włoskimi albo pekanami – saute lub na słodko.
Sherry
Wzmacniane wino z Hiszpanii. Amontillado (mniej słodkie), Oloroso,(słodsze) Cream Sherry (jeszcze słodsze) i Pedro Ximénez (bardzo słodkie) – wszystkie świetnie się komponują z serami. Sherry jest często orzechowa w smaku, z nutą suszonych fig, co sprawia, że wybornie smakuje w zestawieniu ze słonymi hiszpańskimi serami, takimi jak Manchego,Cabrales, Mahon i Serra de Estrella.
Madera
Wyspa Madera uznawana jest za teren Portugalii. Wino deserowe będące imiennikiem wyspy dojrzewa bardzo długo. Malmsey Madeira ma bogatszy smak i jest słodsza od win typu Porto, aczkolwiek jest zrównoważona i ma wyższy poziom kwasowości. Delikatna nuta prażonych orzechów sprawia, że Madera świetnie smakuje z serami o orzechowym smaku, takimi jak: Gruyere, Petite Basque, Zamarano. Madera równie dobrze smakuje z serami pleśniowymi.
Sauternes
Słodkie francuskie wino o smaku moreli skropionych miodem. Pyszne w połączeniu z serami pleśniowymi albo z serami o słonej skórce takimi jak Epoisses. (Inne klasyczne połączenie to Sauternes i foie gras)
Słodki Riesling
Wszystkie Rieslingi – wytrawne, off-dry i słodkie – wyjątkowo dobrze współgrają z serami. Jeśli ser podajemy na zakończenie posiłku warto go połączyć z Rieslingiem, na którego na etykiecie figuruje Spatlese, Auslese, Beerenauslese albo Late Harvest, jako że wszystkie te określenia wskazują na to, iż wino należy do słodszych. Bardzo dobrze komponuje się z kremowymi serami takimi jak Selles-sur-Cher (albo innymi miękkimi serami kozim: Comte, Beaufort i Hoch Ybrig. Rieslingi równie smakowicie komponują się z białym Cheddarem.
Gewürztraminer
Aromat i smak płatków róży, pieczonych przypraw moreli, owoców liczi i cytrusów sprawiają, że paleta Gewürztraminera rozciąga się od wytrawnych po słodkie wina. Oba świetnie smakują z serami. Warto spróbować serów takich jak: Hirtenkase, Appenzeller, czy Muenster.
Słodkie wina musujące
Półwytrawne szampany, czy włoskie Moscato d'Asti to przyjemne wina musujące, pasujące zarówno na początku jak i na końcu posiłku. Pyszne z Parmigiano-Reggiano, miękkimi kozimi serami, czy serem potrójnie kremowym.
Tokaj
A co do Tokaju? Syczuańskie dania mogą okazać się strzałem w dziesiątkę! Syczuańskie smaki są złożone i ostre, więc wymagają równego sobie wina. Cukier neutralizuje ostrość chilli, a równowaga obu sprawia, że smak osiąga idealną harmonię.
Innymi winami pasującymi do syczuańskich potraw są: rodańskie białe Château de Beaucastel; biały Bandol z Prowansji; Banyuls; Pouilly-Fumé, Loire Chenin Blanc; wytrawne i słodkie wina alzackie, a także Inniskillen Icewine. Nie wszystkie są słodkie, aczkolwiek niektóre z nich to sama słodycz.
tekst: Katarzyna foto: www.hscheese.com www.superfinefeline.com www.delish.com źródła: www.matchingfoodandwine.com www.beringer.com www.cheese.about.com
|