Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Słodkie wina i?

 

 

Wina_slodkie_i_czeko magnify Najoczywistszą odpowiedzią są desery. Słodkie dania, do których podajemy wina off-dry i słodkie. Rozważając czerwone wina, należy pamiętać o zasadzie: słodsze niż potrawa. Dlaczego? Ze względu na poziom kwasowości. Kwasowość czerwonego wina będzie dużo bardziej wyrazista w zestawieniu ze słodkim deserem. Natomiast jeśli wino będzie słodsze niż deser kwasowość wina nie będzie zgrzytać. Przyjmuje się, że słodycz wina będzie współgrać ze słodyczą deseru. Okazuje się, że wręcz odwrotnie. W zestawieniu ze słodkim deserem wino będzie się wydawało mniej słodkie i świeższe.

Wina:
Recioto, Madera, słodka Sherry, Porto, Muscat, Riesling, Vin Santo, Sauternes, Tokaj, Ice Wine

Do czego?

Desery czekoladowe: czekoladowe ciasto bez mąki, brownie, mus czekoladowy, truffle

Kremowe desery: creme brulee, sernik, lody

Desery owocowe: owoce z pestkami, jabłka, gruszki, cytrusy, owoce tropikalne, jagody

Karmel i orzechy: pecan pie, tarta migdałowa

Ciasta, ciastka, ciastka z kremem

Ostre sery pleśniowe

Wina_slodkie_i_sery magnify Słodkie wina o różnym stopniu słodyczy świetnie komponują się z serami. Oto kilka połączeń świetnych na wieczór z przystawkami albo jako zwieńczenie posiłku.

Porto

Wzmacniane wino portugalskie. Tańsze porto smakują słodkimi, dojrzałymi ciemnymi owocami. Smak Porto Vintage i starszego porto skłania się ku suszonym owocom z nutą karmelizowanych orzechów. Tradycyjnym już zestawieniem jest porto i ser Stilton, ale równie dobrze będzie się komponowało z innymi serami pleśniowymi, które można podać z orzechami włoskimi albo pekanami – saute lub na słodko.

Sherry

Wzmacniane wino z Hiszpanii. Amontillado (mniej słodkie), Oloroso,(słodsze) Cream Sherry (jeszcze słodsze) i Pedro Ximénez (bardzo słodkie) – wszystkie świetnie się komponują z serami. Sherry jest często orzechowa w smaku, z nutą suszonych fig, co sprawia, że wybornie smakuje w zestawieniu ze słonymi hiszpańskimi serami, takimi jak Manchego,Cabrales, Mahon i Serra de Estrella.

Madera

Wyspa Madera uznawana jest za teren Portugalii. Wino deserowe będące imiennikiem wyspy dojrzewa bardzo długo. Malmsey Madeira ma bogatszy smak i jest słodsza od win typu Porto, aczkolwiek jest zrównoważona i ma wyższy poziom kwasowości. Delikatna nuta prażonych orzechów sprawia, że Madera świetnie smakuje z serami o orzechowym smaku, takimi jak: Gruyere, Petite Basque, Zamarano. Madera równie dobrze smakuje z serami pleśniowymi.

Sauternes

Słodkie francuskie wino o smaku moreli skropionych miodem. Pyszne w połączeniu z serami pleśniowymi albo z serami o słonej skórce takimi jak Epoisses. (Inne klasyczne połączenie to Sauternes i foie gras)

Słodki Riesling

Wszystkie Rieslingi – wytrawne, off-dry i słodkie – wyjątkowo dobrze współgrają z serami. Jeśli ser podajemy na zakończenie posiłku warto go połączyć z Rieslingiem, na którego na etykiecie figuruje Spatlese, Auslese, Beerenauslese albo Late Harvest, jako że wszystkie te określenia wskazują na to, iż wino należy do słodszych. Bardzo dobrze komponuje się z kremowymi serami takimi jak Selles-sur-Cher (albo innymi miękkimi serami kozim: Comte, Beaufort i Hoch Ybrig. Rieslingi równie smakowicie komponują się z białym Cheddarem.

Gewürztraminer

Aromat i smak płatków róży, pieczonych przypraw moreli, owoców liczi i cytrusów sprawiają, że paleta Gewürztraminera rozciąga się od wytrawnych po słodkie wina. Oba świetnie smakują z serami. Warto spróbować serów takich jak: Hirtenkase, Appenzeller, czy Muenster.

Słodkie wina musujące

Półwytrawne szampany, czy włoskie Moscato d'Asti to przyjemne wina musujące, pasujące zarówno na początku jak i na końcu posiłku. Pyszne z Parmigiano-Reggiano, miękkimi kozimi serami, czy serem potrójnie kremowym.

Wina_slodkie_i_asian magnify Tokaj

A co do Tokaju? Syczuańskie dania mogą okazać się strzałem w dziesiątkę! Syczuańskie smaki są złożone i ostre, więc wymagają równego sobie wina. Cukier neutralizuje ostrość chilli, a równowaga obu sprawia, że smak osiąga idealną harmonię.

Innymi winami pasującymi do syczuańskich potraw są: rodańskie białe Château de Beaucastel; biały Bandol z Prowansji; Banyuls; Pouilly-Fumé, Loire Chenin Blanc; wytrawne i słodkie wina alzackie, a także Inniskillen Icewine. Nie wszystkie są słodkie, aczkolwiek niektóre z nich to sama słodycz.





tekst: Katarzyna
foto:
www.hscheese.com
www.superfinefeline.com
www.delish.com
źródła:
www.matchingfoodandwine.com
www.beringer.com
www.cheese.about.com

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.