Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Podręczny słownik terminów degustacyjnych

 



Podręczny słownik terminów degustacyjnych


Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".

Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.

Dla początkujących i dla przypomnienia.

Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!


Ł

Łagodne
O gładkiej fakturze taniny i umiarkowanej kwasowości. Określenie na ogół pochlebne, choć w odniesieniu do kwasowości bywa krytyczne.

Łupek
Niuans mineralny obecny zdaniem wielu degustatorów zwłaszcza w klasowych Riesling z doliny Mozeli.

Łykowate
Twarde wino o szorstkiej, ściągającej taninie.



* Terminy zaznaczone kursywą zostały już wyjaśnione albo będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.

 

Źródła:

www.neurosciencemarketing.com
"Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS

 


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.