Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".
Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.
Dla początkujących i dla przypomnienia.
Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!
C
Cedr Aromatyczny niuans win dojrzewających w świeżej dębinie, a kojarzący się z zapachem pudełka na cygara.
Chude Określenie nie zawsze krytyczne, choć konotujące zawsze pewną ascetyczność stylu. W sensie pejoratywnym: o niedojrzałej nucie owocowej. Cieliste Zwłaszcza wino czerwone: łagodne, mięsiste, krągłe, gładkie, o niskiej taninie.
Cienkie Wodniste i bez smaku.
Ciepłe Wino o zbyt wysokiej zawartości alkoholu, dające wrażenie gorąca lub palenia w końcówce.
Cierniste Emfatyczne określenie wina, w którym wyczuwa się kwas octowy.
Cierpkie Ostro, dojmująco kwasowe.
Ciężkie Wino o wysokiej zawartości alkoholu; określenie zwykle krytyczne, wytykające niedostatki kwasowości.
Cukier resztkowy Cukier pozostały w winie po zakończonej fermentacji. Cytrusowe Niosące niuanse cytryn, pomarańczy, limony, grejpfruta.
Cytrynowe Szczególnie przydatne do opisywania białych win.
Czarna porzeczka Nuta aromatyczna obecna w Cabernet Sauvignon. Wymaga dookreślenia: surowa, smażona, cassis itp.
Czyste Bez wad i zanieczyszczeń; niekiedy też świeże.
* Terminy zaznaczone kursywą będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.
Źródła:
www.neurosciencemarketing.com "Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS
Komentarze
Idea stworzenia tego słowniczka jest według mnie bardzo pozytywna :)