Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Podręczny słownik terminów degustacyjnych

 



Podręczny słownik terminów degustacyjych


Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".

Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.

Dla początkujących i dla przypomnienia.

Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!



C

Cedr
Aromatyczny niuans win dojrzewających w świeżej dębinie, a kojarzący się z zapachem pudełka na cygara.

Chude
Określenie nie zawsze krytyczne, choć konotujące zawsze pewną ascetyczność stylu. W sensie pejoratywnym: o niedojrzałej nucie owocowej.

Cieliste
Zwłaszcza wino czerwone: łagodne, mięsiste, krągłe, gładkie, o niskiej taninie.

Cienkie
Wodniste i bez smaku.

Ciepłe
Wino o zbyt wysokiej zawartości alkoholu, dające wrażenie gorąca lub palenia w końcówce.

Cierniste
Emfatyczne określenie wina, w którym wyczuwa się kwas octowy.

Cierpkie
Ostro, dojmująco kwasowe.

Ciężkie
Wino o wysokiej zawartości alkoholu; określenie zwykle krytyczne, wytykające niedostatki kwasowości.

Cukier resztkowy
Cukier pozostały w winie po zakończonej fermentacji.

Cytrusowe
Niosące niuanse cytryn, pomarańczy, limony, grejpfruta.

Cytrynowe
Szczególnie przydatne do opisywania białych win.

Czarna porzeczka
Nuta aromatyczna obecna w Cabernet Sauvignon. Wymaga dookreślenia: surowa, smażona, cassis itp.

Czyste
Bez wad i zanieczyszczeń; niekiedy też świeże.



* Terminy zaznaczone kursywą będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.

 

Źródła:

www.neurosciencemarketing.com
"Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS

 


Komentarze

Idea stworzenia tego słowniczka jest według mnie bardzo pozytywna :)

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.