Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".
Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.
Dla początkujących i dla przypomnienia.
Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!
E
Ekstrakt Rozpuszczalne substancje stałe ekstrahowane z winogron w procesie winifikacji. Wysokie stężenie ekstraktu sprawia, że wino staje się esencjonalne: gęste i skupione, co jest zaletą zwłaszcza w przypadku win czerwonych, o ile związana z tym wysoka tanina nie jest nazbyt ściągająca.
Eteryczne Wino o słodkim, chemicznym zapachu przywodzącym na myśl rozpuszczalniki, kleje, lakiery itd., a świadczącym o obecności octanu etylu. Tolerancja na te zapachy jest rzeczą subiektywną.
F
Faktura To samo co konsystencja.
Faza środkowa/środek Nazwa etapu degustacji tuż przed połknięciem trunku, kiedy badamy, smakujemy i oceniamy, co wino ma do zaoferowania. Im dłuższe na podniebieniu, tzn. im dłuższy ma środek, tym lepsze.
Finezyjne Wyrafinowane.
Forma Rysunek.
* Terminy zaznaczone kursywą będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.
Źródła:
www.neurosciencemarketing.com "Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS