Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".
Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.
Dla początkujących i dla przypomnienia.
Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!
K (cz. II)
Krągłe Bez ostrych krawędzi.
Kreda Niuans obecny w trunkach pochodzących z wysoce wapiennej gleby (terroir, ziemne)
Kremowe Wino o bogatej i gładkiej konsystencji. Określenie stosowane na ogół w odniesieniu do win białych, ale również w przypadku szampanów o szczególnie miłym mousse. Krótkie Szybko gaśnie na podniebieniu i w końcówce. Dobre wina są długie (długość). Krzemień Mineralny niuans aromatyczny obecny zwykle w rześkich białych winach wytrawnych, jak Sancerre lub Chablis.
Krzepkie Dobrze zbudowane i pełne wigoru - finezja nie jest istotna.
Kwas Jako termin degustacyjny oznacza nadmierną kwasowość.
Kwiatowe Pełne kwiatowych aromatów.
* Terminy zaznaczone kursywą zostały już wyjaśnione albo będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.
Źródła:
www.neurosciencemarketing.com "Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS