Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Podręczny słownik terminów degustacyjnych

 



Podręczny słownik terminów degustacyjnych


Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".

Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.

Dla początkujących i dla przypomnienia.

Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!


K (cz. II)

Krągłe
Bez ostrych krawędzi.

Kreda
Niuans obecny w trunkach pochodzących z wysoce wapiennej gleby (terroir, ziemne)

Kremowe
Wino o bogatej i gładkiej konsystencji. Określenie stosowane na ogół w odniesieniu do win białych, ale również w przypadku szampanów o szczególnie miłym mousse.

Krótkie
Szybko gaśnie na podniebieniu i w końcówce. Dobre wina są długie (długość).

Krzemień
Mineralny niuans aromatyczny obecny zwykle w rześkich białych winach wytrawnych, jak Sancerre lub Chablis.

Krzepkie
Dobrze zbudowane i pełne wigoru - finezja nie jest istotna.

Kwas
Jako termin degustacyjny oznacza nadmierną kwasowość.

Kwiatowe
Pełne kwiatowych aromatów.



* Terminy zaznaczone kursywą zostały już wyjaśnione albo będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.

 

Źródła:

www.neurosciencemarketing.com
"Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS

 


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.