Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".
Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.
Dla początkujących i dla przypomnienia.
Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!
M
Maślane W aromacie niuans topionego masła, zaleta bogatych win białych.
Matowe Młode wino czerwone o dobrej taninie, przyjemnie drobnoziarnistej, ale jeszcze nie jedwabistej strukturze.
Mięsiste Pełne treści i jędrne.
Mięta Niuans aromatyczny podobny do nuty eukaliptusa. Obecny zwłaszcza w kalifornijskich i australijskich Cabernet Sauvignon, a czasem w Bordeaux.
Mineralne Aromatyczne i smakowe niuanse minerałów: łupka, granitu, kredy itd. Dotyczy to zwłaszcza win z doliny Loary, północy doliny Rodanu, Bordeaux, Burgundii, doliny Douro, Mozeli, z Tokaju itd. Brzmi jak wymysł, ale zdaniem większości degustatorów jest jak najbardziej prawdziwe. Patrz terroir.
Mokra wełna Niuans aromatyczny charakterystyczny dla niedębowego Chablis, Chenin z doliny Loary i Semillon z Bordeaux. Niewykluczone, że związany ze zbyt swobodnym stosowaniem siarki, choć może być naturalną cechą wina.
Mousse (fr.) Bąbelki w winie musującym.
"Mrowiące" Wino niemusujące, które zawiera nieco dwutlenku węgla i delikatnie szczypie w język.
* Terminy zaznaczone kursywą zostały już wyjaśnione albo będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.
Źródła:
www.neurosciencemarketing.com "Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS