Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Podręczny słownik terminów degustacyjnych




Podręczny słownik terminów degustacyjnych


Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".

Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.

Dla początkujących i dla przypomnienia.

Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!

 

P część I

Pełne
O dobrej budowie i bogatym smaku.

Petillant
(fr.) Lekko musujące.

Pieprzowe
Wyczuwalne rozmaite niuanse pieprzu. Biały pieprz - w winach Grenache oraz w Grüner Veltliner, mielony czarny pieprz - w Syrah z północy doliny Rodanu, a także w młodym porto.

Płaskie
Upośledzone pod względem bukietu, świeżości smaku i kwasowości; w przypadku szampana - bez gazu.

Podłe
Kwaśne, niedojrzałe, bez nijakiego powabu.

Polifenole
Pigmenty (antocyjany i taniny) zawarte w skórce winogron czerwonych odpowiedzialne za barwę win czerwonych. Oba wyodrębniane w procesie winifikacji. Najpierw, przez wodę zawartą w soku, ługowane są antocyjany - barwniki, potem zaś za sprawą podnoszącego się poziomu alkoholu - taniny. Antocyjany są purpurowe i odpowiadają za barwę młodych win, ale ich kolor jest stosunkowo nietrwały i znika wcześniej niż barwa taniny. Taniny są pomarańczowe, bursztynowe i żółte. Antocyjany szybciej się wytrącają, stają się nierozpuszczalne i formują osad, dlatego najpierw w winie znika purpura, pozostawiając pomarańczowe i ceglaste barwy tanin w bardziej dojrzałych winach czerwonych. Taniny wytrącają się wolniej, tempo zmian zależy od odmiany winogron, pochodzenia wina i rocznika.

Posmak
Tyle co końcówka.

Powabne
Pełne uroku, choć niezbyt złożone. Najczęściej mówi się tak o winach, które z wiekiem mogą nabrać charakteru.

Proste
Nie wielowymiarowe.



* Terminy zaznaczone kursywą zostały już wyjaśnione albo będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.

 

 

Źródła:

www.neurosciencemarketing.com
"Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS
pl.wikipedia.org
http://czaswina.pl



Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.