Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".
Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.
Dla początkujących i dla przypomnienia.
Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!
R
Rancio (hiszp.) Atrakcyjne maślane i orzechowe aromaty octanów powstających w długotrwałych reakcjach aldehydów (takich jak aldehyd octowy) i kwasów. Cecha dobrych starych jerez i vin douxnaturels w rodzaju Banyuls.
Rasowe Pięknie ukształtowane, wyrafinowane pod każdym względem.
Rozłożyste Nie wiotkie, ale nie wystarczająco kwasowe i wyraziste. Przeciwieństwo trunku napiętego.
Rozwinięte/ nierozwinięte W odniesieniu do win, które potrzebują czasu by dojrzeć: gotowe/ niegotowe do picia.
Rozwój (na podniebieniu) Aspekt jakości związany z tym, jak i jak długo smak wina rozwija się podczas gdy trzymamy je w ustach. (długość, faza środkowa)
Równowaga Pożądany stosunek między zawartością alkoholu, kwasowością, nutą owocową i taniną. Punkt równowagi zmienia się zależnie od odmiany winogron, miejsca pochodzenia jagód, sposobu winifikacji itd. Wino jest zrównoważone, jeśli nie jest upośledzone ani przerośnięte pod żadnym względem istotnym dla jego typu. Młode wina, potrzebujące czasu, żeby dojrzeć, często wydają się pozbawione proporcji, a mimo to można określić je jako zrównoważone, jeśli rokują, że z wiekiem osiągną harmonię.
Rysunek Postać, układ wrażeń odbieranych w czasie smakowania wina białego. W przypadku win czerwonych mówi się raczej o formie.
Rześkie Orzeźwiająco kwasowe - jak smaczne, soczyste jabłko.
* Terminy zaznaczone kursywą zostały już wyjaśnione albo będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.
Źródła:
www.neurosciencemarketing.com "Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS