Podręczny słownik terminów degustacyjnych
Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".
Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.
Dla początkujących i dla przypomnienia.
Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!
S - część I
Skisłe Wino wydzielające woń octanu etylu, produktu ubocznego powstawania octu winnego. To szczególna, eteryczna woń acetonu, przywodząca na myśl klej modelarski, zmywacz do paznokci, lakiery. Wino skisłe jest lotne.
Skupione/ skoncentrowane Trunek skupiony to przeciwieństwo cienkusza – zdecydowanie atakuje nasze zmysły. Termin z reguły pochlebny, choć zdarzają się wina zanadto skoncentrowane. Zdarza się, że winiarze przesadzają w imię wielkości, intensywności itd. W przypadku win czerwonych: połączenie bardzo niskich plonów, przejrzałych owoców, koncentracji, mocnej ekstrakcji, przedłużonej maceracji, dużej ilości dębu itd. w nadmiarze daje zniekształcone wino, które nie nadaje się do picia.
Soczyste Znaczy dokładnie to co znaczy w każdym innym kontekście.
Solidne Wykazuje wysoki, ale nie przesadny poziom kwasowości. Określenie pochlebne, zwłaszcza w odniesieniu do młodych win, które mają potencjał dojrzewania. Podobnie mówi się o konsystencji i taninie.
Sprężyste Łagodnie kwasowe i taninowe.
Stalowe Ostro kwasowe. Służy to jedynie klasowym winom białym, które z wiekiem szlachetnieją, jak Premier Cru Chablis lub alzacki Riesling.
Struktura Podstawowe fizyczne aspekty wina: alkohol, kwasowość, treści owocowe, tanina. Pojmowane jako różne od zmysłowych właściwości smaku i oznak jakości. Wino o solidnej strukturze to trunek mocny i długowieczny.
Subtelne Złożone i wyrafinowane w sposób nieoczywisty.
Surowe Młode wino, którego elementy strukturalne, alkohol, kwasowość i tanina, jeszcze nie złagodniały i nie zintegrowały się, i które jest szorstkie i twarde.
* Terminy zaznaczone kursywą zostały już wyjaśnione albo będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.
Źródła:
www.neurosciencemarketing.com "Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS
|