Przedstawiamy pierwszą część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".
Od dzisiaj co tydzień będziemy publikować hasła pomocne w opisywaniu wina.
Dla początkujących i dla przypomnienia.
Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!
A
Agrest Zdaniem wielu najbardziej charakterystyczny w aromacie młodego Sauvignon Blanc.
Agresywne Wino szorstkie*w smaku i konsystencji, a to za sprawą wysokiego poziomu taniny, kwasowości i alkoholu. Niedojrzałe, surowe, bez harmonii.
Aksamitne O bujnej konsystencji, bogate w smaku.
Aldehyd octowy Produkt uboczny utleniania się alkoholu, powstający w trakcie przechodzenia wina w ocet winny. Praktycznie niezauważalny w winach lekkich, natomiast dający o sobie znac ciężką, słodkawą wonią w stylu sherry w winach wzmacnianych i w sfuszerowanych lekkich winach białych.
Alkoholowe Wino o zbyt wysokiej zawartości alkoholu, a tym samym ciężkie lub ciepłe w smaku. Aromat Ładniejsze określenie zapachu. Bywa stosowane wymiennie z terminem bukiet; szczególnie stosowne w odniesieniu do świeżej, owocowej woni młodych trunków.
Aromatyczne Określenie stosowane w odniesieniu do - zwłaszcza młodych - win z odmian o charakterystycznym aromacie, jak Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Muscat. Słowo używane też dla odróżnienia doznań smakowych treści owocowych od wrażeń zmysłu powonienia odbieranych w fazie środkowej i w końcówce dobrych win.
Atłas Jedna z tkanin, których własności dotykowe pomagają metaforycznie opisywac fakturę win. Inne użyteczne tkaniny to jedwab, tafta, koronka, aksamit. Atramentowe Wino o nasyconej, nieprzejrzystej, purpurowej sukni lub też metalicznym posmaku świadczącym o przesadnej ekstrakcji (patrz ekstrakt).
* Terminy zaznaczone kursywą będą wyjaśnione w dalczych częściach Słownika.
Źródła:
www.neurosciencemarketing.com "Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS