Miałem okazję już raz posłuchać Pawła w doborze win do potraw świątecznych (za czasów Butli) zatem nie pozostało mi nic innego niż ponownie wysłuchać rad, choć trochę je modyfikując.
Do sandacza - Van Volxem Riesling 2012 (nie było Shiefer na Burakowskiej)
Do naleśników (krokietów) z kapustą i grzybami chciałem Furminta od Sattobi, ale jego również nie było więc wziąłem Furmint od Dobogo 2011
Jako uzupełnienie białych Gruner Veltliner Hochterrassen od Salomona i zapoluję jeszcze na tego Rieslinga z Żabki.
Do schabu ze śliwką podstawowe Teroldego od Foradori 2010 i Chateauneuf du Pape od Gabriel Meffre 2011.
Powinno być ciekawie ;)
Świąteczne Porady Sommelierów
Święta za pasem, szał zakupów w pełni jeszcze przed nami. Część z Was już od pewnego czasu ma zapewne ułożony plan, jakie wino podać do konkretnej potrawy świątecznej. Reszta zastanawia się, skąd wziąć inspirację do niebanalnego wyboru na ten wyjątkowe dni w roku? Z pomocą spieszą specjaliści, którzy otwierają więcej butelek w tydzień, niż Wy wypijacie przez miesiąc.
Tomasz Kolecki-Majewicz poleca:
Markus Molitor Riesling Haus Klosterberg Mosel (i wyższe), Winkolekcja - za ukłon do wszystkich przy stole i wielu potraw na stole.
Salomon Undhoff Gruner Veltliner Lindberg Kremstal Reserve, Mielżyński - za niesamowitą głębię i bajkowe połączenia, które jest w stanie wykrzesać.
Valle Reale Montepulciano d'Abruzzo, Vini e Affini - za soczysty owoc, klasyczną elegancję i ułatwienie życia tym, którzy nawet w święta lubią tylko czerwień w winie.
Graham's Tawny 10 Port, Centrum Wina - bo nie ma innego wina przed nim, gdy myślę o parze do mojego ukochanego makowca.
A pod choinkę - Vinoterra Kisi 2006, Interwin, oraz cokolwiek od Torbreck'a, Wines United/zakreconewina.pl.
Paweł Morozowicz poleca:
Szynka z dzika:
Piernik:
Andrzej Strzelczyk poleca: Bellvale Chardonnay 2012, Gippsland, Victoria, Australia
Mamy nadzieję, iż porady sommelierów pomogą Wam w takim doborze win do potraw, który sprawi, iż świąteczne dni będą jeszcze lepsze! opracował: Michał "WineMike" Misior foto: Powinowaci, zbiory prywatne, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich |
Komentarze
Jeszcze w ręce wpadła mi Barbera d'Alba Cordero di Montezemolo, ale nie wiem do czego będzie pasowała - zobaczymy ;)
Najciekawiej wypadł Furmint z krokietami i Chateauneuf du Pape do schabu, Foradori i Barbery nie otwieraliśmy :)