Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Tanie versus drogie wina – cała prawda?


 

 

Nie raz i nie dwa przeszukiwaliście pobliski sklep z winami w poszukiwaniu butelki za 15 złotych, która smakiem będzie przywodziła na myśl tę za 60 złotych albo wina za 45, które bez wysiłku mogłoby podszywać się za wino z półki oznaczonej 300 złotych. Co sprawia, że wino jest drogie i ile jest w tym prawdy, a ile imaginacji?
Czy znalezienie cech win wyszukanych w winach z przystępniejszej półki jest możliwe? Poniższe wskazówki mogą pomóc w poszukiwaniach idealnej równowagi stosunku jakości do ceny i, po prostu, lepszego wina.

Co sprawia, że wino jest drogie?
Trzy główne cechy drogiego wina to: dąb, czas i terroir. Oczywiście, cechy te możemy również znaleźć w winach z niższej półki, pod warunkiem, że pochodzą z krajów rozwijających się winiarsko.



Wino_beczki_debowe magnify

Dąb
Najbardziej pożądane wina świata leżakują w dębowych beczkach, przy czym wielu wytwórców wina używa beczek nowych. Dębowe beczki wzbogacają wino o tzw. „dębowe nuty” (na przykład wanilia) i umożliwiają winu zetknięcie z tlenem. Tlen w zetknięciu z winem może zdziałać cuda – łagodzi taniny i wygładza smak wina. Przenikając do beczki tlen sprawia, że beczka oddycha, a część wina wyparowuje w tempie ok 2% rocznie. To tzw. „anielska dywidenda”, której efektem jest bardziej skoncentrowany smak.
Nuty dębowe w czerwonym winie:
- wanilia, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
- kokos, migdały
- kawa, czekolada mleczna
- koperek, eukaliptus
- drzewo cedrowe, dym, słodki tytoń, świeżo wyprawiona skóra, przepocone skarpety
Nuty dębowe w białym winie:
- wanilia, marcepan, creme brûlée, karmel, brązowy cukier
- kandyzowane owoce, suszone owoce, rodzynki
- koperek
Jakich wydatków się spodziewać
6-12 zł więcej za butelkę.
Z 80-letniego dębu powstają tylko dwie beczki, dlatego są takie drogie. Jest duże zapotrzebowanie na beczki francuskie, więc ich koszt dwukrotnie przewyższa koszt beczek amerykańskich.



wino_butelki_piwnica magnify

Czas
“Im starsze tym lepsze.” Tak myślimy o winie, jednak to założenie odnosi się głównie do win czerwonych. Ważnym jest, by zrozumieć rolę czasu w ulepszaniu smaku niektórych win. Czas zmienia smak nut owocowych w winie, jak również łagodzi kwasowość i taniny. Nuty owocowe w wiekowym winie są dużo bardziej subtelne i przywodzą na myśl suszone owoce i kompot. Złagodzona kwasowość i taniny sprawiają, że wino ma bardziej krągły i jedwabisty smak. Dobrym przykładem win, które smakują wspaniale po 10 latach są Rioja Reserva i Barbaresco.
Jakich wydatków się spodziewać
3 zł z każdym rokiem.
Przechowywanie win przez długie lata kosztuje i zajmuje powierzchnię.


terroir magnify
Terroir
Każdy wielki producent wina przyzna, że wielkie wina produkuje się w winnicy. Wyhodowanie winogron wysokiej jakości wymaga od wytwórni win zmniejszenia zbiorów (czyli np. sprawienie, by winorośl rodziła mniej owoców) po to, by wina z nich powstałe były bardziej skoncentrowane. Istotne jest również położenie winnicy. Od lat uważa się, nie bezpodstawnie, że najlepsze winnice położone są na terenach, na których winorośle muszą walczyć, by rodzić owoce. Najlepsze winogrona rosną więc na takich terenach, jak na przykład zbocze wzgórza o mało żyznej glebie, a nie na żyznych, nizinnych terenach położonych blisko rzeki.
Duże znaczenie ma również rodzaj szczepu hodowany w winnicy. Przykład: w Dolinie Napa podczas zbiorów w 2010 roku tona porządnego Merlota kosztowała około 1300 dolarów, natomiast tona Cabernet Sauvignon kosztowała około 4000 dolarów. Jak to się przekłada na cenę butelki? Przy Merlot oprócz wszystkich innych kosztów samo wino kosztowało 1,80 dolarów, a Cabernet 5,60.
Jakich wydatków się spodziewać
15 zł i więcej kosztów dodatkowych na butelce.
Im dokładniej określa się terroir, których nota bene jest coraz mniej, tym bardziej rosną ceny win – zwykle o minimum 15 zł. Na przykład, w Kalifornii lokalne wino może kosztować 36 zł, wino z Sonoma już 51 zł, a wino z Russian River Valley (sub-apelacji w Sonomie) 66 zł. Niektóre regiony są tak niewielkie, a wina z nich pochodzące tak pożądane, że cena rośnie do nieba. Przykład? Burgundzkie Vosne-Romanée.




tekst: Katarzyna
foto:
winefolly.com

źródło:
winefolly.com

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.