Dopasowanie win do wielkanocnych potraw może spędzić sen z powiek najzagorzalszych Miłośników Wina. Wielkanocny Zając radzi: „Jeśli nie wiadomo co podać, zawsze na ratunek pospieszy szampan, który każdej okazji nada odświętny charakter, a jego świeża kwasowość przebija się przez pokłady potraw.”
Do dań wielkanocnych może nam posmakować wytrawny, aromatyczny Grüner Veltliner, a miłośnikom mniej zwiewnych nastrojów - alzacki Gewürztraminer, który dziarsko dotrzyma kroku każdej wędlinie, a i sernikowi da radę.
Australijski Shiraz Cabernet idealnie podkreśli smak wielkanocnych dań mięsnych, np. z cielęciny, i drobiu o ciemnym mięsie, np. kaczki w pomarańczach.
Australijski Riesling Gewurztraminer będzie wspaniałym towarzyszem potraw z ryb i owoców morza.
A oto inne propozycje naszego Zająca-Eksperta:
Białe mięsa i wędliny – białe wytrawne Trebbiano d'Abruzzo Białe i czerwone mięsa, sery – czerwone wytrawne Bordeaux Pieczona jagnięcina – kalifornijskie Cabernet Sauvignon, Rioja, czerwone Bordeaux, Merlot, Malbec, Rosso di Montalcino Świeża szynka – kalifornijskie Chardonnay Pieczona szynka – różowe wina z Doliny Loary na bazie Cabernet Franc, lżejsze Pinot Noir, różowe wina na bazie Merlot, Pinot Nero z Alto Adige Mazurek z ciemną czekoladą - Maury Mazurek pomarańczowy albo cytrynowy – Riesling z późnego zbioru, lekko musujące Moscato d’Asti Jaja i dania z jaj - Champagne albo wino musujące: Blanc de Blancs Champagne, musujące Chardonnay, Prosecco, Cava; Sauvignon Blanc z Sonoma County, Chenin Blanc z Południowej Afryki, zwłaszcza jeśli jajka łączymy z serem; jeśli do jaj dodamy mięso, warto spróbować Valpolicelli
I kilka potraw wielkanocnych, na wszelki wypadek...
Jajka w kokilkach
Wino: Champagne albo wytrawne wino musujące; Valpolicella
|
Składniki: świeże jajka masło cebula pokrojona w kostkę sól, pieprz dodatki: szynka gotowana, pomidor, śmietana
|
1. Na maśle przesmaż na złoto cebulę.
2. Szynkę lub pomidora pokrój w kostkę.
3. Na dnie małych foremek żaroodpornych rozłóż po łyżce podsmażonej cebuli. Można urozmaicić skład dodając do cebuli szynkę lub pomidora, albo jedno i drugie.
4. Na cebulę wbij jajko, na wierzch połóż kawałek masła i ewentualnie łyżkę śmietany. Posyp pieprzem.
5. Piekarnik rozgrzej do 200stC. Ustaw kokilki w naczyniu z wysokimi brzegami i napełnij je gorącą wodą, tak by sięgała do połowy kokilek. Wstaw do piekarnika i piecz ok.12 minut, by jajko było ścięte na miękko. Trzeba sprawdzać, gdyż czas pieczenia zależy od wielkości jajek, grubości ścianek kokilek i dodatków.
Staropolska zupa chrzanowa
Wino: Grüner Veltliner, Trebbiano d'Abruzzo, Chardonnay
|
Składniki: 500 g białej kiełbasy 200 g wędzonki (boczek, bekon, baleron) mała cebula 2-3 ząbki czosnku listek laurowy 3-5 ziarenek angielskiego ziela i pieprzu 6-7 szklanek wody sól 150 g tartego chrzanu 2 łyżki wiórków chrzanowych łyżeczka soku z cytryny 2 surowe żółtka szklanka gęstej śmietany 100 g różnych pieczonych mięs 4 jajka na twardo
|
1. Do garnka włóż białą kiełbasę, wędzonkę, ziele, pieprz, listek laurowy, obraną cebulę i ząbki czosnku, zalej gorącą wodą, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na niewielkim ogniu ok. 15-20 minut, przecedzić przez sito.
2. W garnku dokładnie rozkłóć śmietanę z żółtkami, powoli wlewaj, stale mieszając, gorący przecedzony wywar, mocno podgrzej, dodaj starty chrzan, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą.
3. Zestrugane wiórki chrzanu ułóż na sicie, przelej wrzątkiem skrop sokiem z cytryny.
4. Pokrój drobno pieczyste, ugotowaną białą kiełbasę i wędzonkę, włóż do zupy razem z wiórkami chrzanu, lekko podgrzej.
5. Podawaj z ćwiartkami jajek na twardo.
Szynka pieczona całą noc z glazurą z musztardy i Rieslinga
Wino: Riesling
|
Składniki: Glazura: 1 szklanka wytrawnego Rieslinga 1 szalotka, drobno posiekana ½ szklanki miodu ¾ szklanki ziarnistej musztardy cała duża gotowana szynka z kością, ok. 4,5 kg |
1. Przygotuj glazurę, gotując w małym rondlu, na małym ogniu wino z szalotką, aż zredukuje się do ok. ¼ szklanki.
2. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj miód i musztardę.
3. Rozgrzej piekarnik do 135 stopni C. Ułóż szynkę w brytfannie i ponacinaj skórę w odstępach 1,5 cm. Wstaw do piekarnika bez przykrycia na 7 godzin.
4. Po tym czasie, posmaruj szynkę połową glazury i podlewając od czasu do czasu, piecz jeszcze 1½ godziny.
5. Pokrój mięso i podaj z pozostałą glazurą.
Wesołych Świąt!
Katarzyna
Źródła:
http://www.kuchniaplus.pl http://www.ototrend.pl http://today.msnbc.msn.com http://www.matchingfoodandwine.com http://www.thedailymeal.com http://www.w-spodnicy.pl http://magazynstyle.pl
|