Relacja z przekrojowej degustacji win brazylijskich - 23 marca 2011 r.
Podlotek wśród gigantów
WineMike
Z czym szaremu człowiekowi kojarzy się Brazylia?
- wódką z trzciny cukrowej?
- półnagimi, roztańczonymi paniami podczas karnawału w Rio?
- fenomenalną drużyną piłki nożnej?
Odpowiedź na te wszystkie pytania jest twierdząca, jednak od dnia dzisiejszego dla wielu ten kraj zajmujący prawie 50% Ameryki Południowej stanie się także niebanalnym odkryciem na winiarskiej mapie świata.
Styl wina brazylijskiego nie jest oczywisty, z uwagi na dość pagórkowate i trudne w uprawie tereny.
- większość win charakteryzuje się intensywną świeżością i soczystym owocem,
- nawadnianie nie jest konieczne (poza Vale do São Francisco)
- różnorodność: winogrona uprawia się w 4 różnych stanach, w 1,162 winiarniach
- małe posiadłości (ok 2 ha na rodzinę) w Serra Gaúcha
- ręczne zbiory
- nowoczesna technologia zaprzęgnięta do winoogrodnictwa i winifikacji.
REGIONY WINIARSKIE
Serra Gaucha
• Największy i najważniejszy region winiarski w Brazylii
– Powstaje tu 90% brazylijskiego wina jakościowego
– Rozwinięta enoturystyka (150,000 gości rocznie)
– Położenie: 29°10’S
– Wysokość: 450-750 m n.p.m.
– Średnie temperatury: 12ºC (zima) / 22ºC (lato)
• Najbardziej znane strefy winiarskie:
– Vale dos Vinhedos [jedyny brazylijski obszar win regionalnych (2008); w marcu lub kwietniu 2011 pierwsza w kraju D.O.]
– Pinto Bandeira (głównie wina musujące)
• Główne odmiany białe: welschriesling, chardonnay, glera (prosecco), muszkat, malwazja
• Główne odmiany czerwone: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, tannat, ancellota, pinot noir, egiodola (fer servadou X abouriou), touriga nacional, teroldego
D.O. Vale dos Vinhedos
Od wiosny 2011 pierwsza brazylijska D.O.
• Zajmuje 72.45 km2 i leży między 29º08‘ a 29º15' S oraz miedzy 51º30' i 51º39' W. 61.07% regionu leży wokół Bento Gonçalves, 33.49% wokół Garibaldi a 5.44% wokół Monte Belo do Sul.
• Wina oznaczone jako Vale dos Vinhedos D.O. muszą powstawać z odmian gatunku Vitis vinifera. Są to:
Dla win czerwonych: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i tannat;
Dla win białych: chardonnay i riesling italico (welschriesling);
Dla różowych i białych win musujących: chardonnay, riesling italico i pinot noir.
Campanha & Serra do Sudeste
• Campanha leży wzdłuż południowej granicy z Urugwajem (po drugiej stronie granicy znajduje się urugwajski region Cerro Chapeu)
• Położenie: 30°53’S i 30°53’S
Wysokość: 200-450 m n.p.m. (głównie płaskie tereny)
Średnie temperatury: 12ºC (zima) / 24ºC (lato)
• Klimat: umiarkowany z suchym latem
• Gleby: granit, wapień; nawadnianie niekonieczne
• Serra do Sudeste leży na południu Serra Gaúcha (Encruzilhada do Sul)
• Główne odmiany czerwone: cabernet sauvignon, merlot, tannat, touriga nacional, tinta roriz, alfrocheiro, arinarnoua (merlot x petit verdot)
• Główne odmiany białe: sauvignon blanc, chardonnay, pinot grigio, gewürztraminer
Planalto Catarinense
• Powstaje tu 6% brazylijskich win; region leży na północ od Serra Gaucha na wysokiej równinie
• Położenie: 28°18’S
• Wysokość: 900-1400 m n.p.m.
• Średnie temperatury: 9.4ºC (zima), 21.7ºC (lato)
• Zbiory między marcem, a kwietniem
• Gleba: bazaltowa
• Nawadnianie: niekonieczne
• Główne podregiony:
• Sao Joaquim
• Vale do Rio do Peixe
wraz ze strefami Friburgo i Caçador
• Główne odmiany czerwone: cabernet sauvignon, merlot, pinot noir
• Główne odmiany białe: sauvignon blanc, chardonnay
Vale do São Francisco
• Gorący i suchy region; szczególny kąt padania promieni słonecznych; wysoka koncentracja cukru w gronach; wina o owocowym charakterze
• Położenie: 09°00’S
• Wysokość: 350-400 m n.p.m.
• Średnie temperatury: 20ºC (zima); 31ºC (lato)
• Głównie odmiany gatunku labrusca
• gleba: uboga, kwaśna; gleby osadowe naniesione przez rzekę San Francisco
• Nawadnianie konieczne
• 2 zbiory rocznie z każdego krzewu
• Główne odmiany czerwone (vinifera): syrah, tempranillo, cabernet sauvignon
• Główne odmiany białe (vinifera): chenin blanc, malvasia bianca & muszkat
Podczas komentowanej degustacji, którą poprowadził Redaktor Naczelny Magazynu Wino – Tomasz Pragne-Barczyński, zaprezentowanych zostało 11 win (trzy musujące i osiem czerwonych).
Z musujących na uwagę zasługuje Brut 130 Vale Dos Vinhedos z winiarni Casa Valduga; mocno pieniste, przy czym pienistość nie jest męcząca, idzie raczej w stronę odświeżającej, wyczuwalne cytrusy (banany, ananas), średni finisz, ale to zaleta (przynajmniej jeśli chodzi o mnie i tę pozycję)
Dwa wina zasługują na miano „gastronomicznych” – świetnie sprawdziłyby się (sprawdzają, ale jeszcze nie u nas) w kuchni, przy poszukiwaniu odpowiedniego wina do rożnego rodzaju potraw:
Irmaos Basso – Monte Paschoal Pinot Noir Dedicato 2009, Serra Gaucha; klarowna cegiełka, miękka faktura, świeży, soczysty owoc, mokra skóra, krągłe, użyteczne.
Boscato – Gran Reserva Merlot 2005, Serra Gaucha; subtelne, delikatne, nie nachalne (mimo, że gran reserva!) świetne zbalansowane. Przychodzi mi na myśl określenie „pijalność” ale ma ono negatywny wydźwięk, więc użyję sformułowania „drink ability factor”.
Kolejne dwa wina z regionu Valle Dos Vinhedos:
Pizzato – DNA99 Single Vineyard Merlot 2005; cieliste, śliwkowo-jeżynowe, dobrze zbalansowane, nie ma “suchej beczki”, tęgie.
Miolo – Merlot Terroir 2008 (mój pierwszy faworyt); stajenne, skórzane klimaty, świetny owoc, idealnie zbalansowane, nie nudzi.
Drugim faworytem jest przedostatnie wino komentowanej degustacji –
Salton – Talento 2006 z tego samego regionu, co dwa poprzednie wina. Zaskakuje świetny garbnik, aromaty zamszowe, drewniane, na pewno widziałbym to wino w zestawieniu z polędwiczkami lub duszoną baraniną.
Podczas degustacji open mieliśmy okazję degustować także i białe pozycje, jednak mam dwie teorie, czemu białe „nie powaliły”. Pierwsza to taka, że przyćmiły je czerwone, a druga, że przed bazylijskimi winiarzami długa droga w kwestii białych win. Mają potencjał, ale nie oferują niczego poza mocnymi owocami i krótkim finiszem.
Opuszczając hotel LaRegina, gdzie degustacja miała miejsce, postanowiłem, że bardziej przyjrzę się Brazylii pod kątem win. (WineMike)