Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Relacja z przekrojowej degustacji win brazylijskich - 23 marca 2011 r.

 

Podlotek wśród gigantów


WineMike_male magnify WineMike Z czym szaremu człowiekowi kojarzy się Brazylia?
- wódką z trzciny cukrowej?
- półnagimi, roztańczonymi paniami podczas karnawału w Rio?
- fenomenalną drużyną piłki nożnej?
Odpowiedź na te wszystkie pytania jest twierdząca, jednak od dnia dzisiejszego dla wielu ten kraj zajmujący prawie 50% Ameryki Południowej stanie się także niebanalnym odkryciem na winiarskiej mapie świata.
Styl wina brazylijskiego nie jest oczywisty, z uwagi na dość pagórkowate i trudne w uprawie tereny.
- większość win charakteryzuje się intensywną świeżością i soczystym owocem,
- nawadnianie nie jest konieczne (poza Vale do São Francisco)
- różnorodność: winogrona uprawia się w 4 różnych stanach, w 1,162 winiarniach
- małe posiadłości (ok 2 ha na rodzinę) w Serra Gaúcha
- ręczne zbiory
- nowoczesna technologia zaprzęgnięta do winoogrodnictwa i winifikacji.


REGIONY WINIARSKIE

Serra Gaucha


• Największy i najważniejszy region winiarski w Brazylii
– Powstaje tu 90% brazylijskiego wina jakościowego
– Rozwinięta enoturystyka (150,000 gości rocznie)
– Położenie: 29°10’S
– Wysokość: 450-750 m n.p.m.
– Średnie temperatury: 12ºC (zima) / 22ºC (lato)

• Najbardziej znane strefy winiarskie:
– Vale dos Vinhedos [jedyny brazylijski obszar win regionalnych (2008); w marcu lub kwietniu 2011 pierwsza w kraju D.O.]
– Pinto Bandeira (głównie wina musujące)

• Główne odmiany białe: welschriesling, chardonnay, glera (prosecco), muszkat, malwazja

• Główne odmiany czerwone: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, tannat, ancellota, pinot noir, egiodola (fer servadou X abouriou), touriga nacional, teroldego


D.O. Vale dos Vinhedos

Od wiosny 2011 pierwsza brazylijska D.O.

• Zajmuje 72.45 km2 i leży między 29º08‘ a 29º15' S oraz miedzy 51º30' i 51º39' W. 61.07% regionu leży wokół Bento Gonçalves, 33.49% wokół Garibaldi a 5.44% wokół Monte Belo do Sul.

• Wina oznaczone jako Vale dos Vinhedos D.O. muszą powstawać z odmian gatunku Vitis vinifera. Są to:
Dla win czerwonych: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i tannat;
Dla win białych: chardonnay i riesling italico (welschriesling);
Dla różowych i białych win musujących: chardonnay, riesling italico i pinot noir.


Campanha & Serra do Sudeste

• Campanha leży wzdłuż południowej granicy z Urugwajem (po drugiej stronie granicy znajduje się urugwajski region Cerro Chapeu)

• Położenie: 30°53’S i 30°53’S

 Wysokość: 200-450 m n.p.m. (głównie płaskie tereny)

 Średnie temperatury: 12ºC (zima) / 24ºC (lato)

• Klimat: umiarkowany z suchym latem

• Gleby: granit, wapień; nawadnianie niekonieczne

• Serra do Sudeste leży na południu Serra Gaúcha (Encruzilhada do Sul)

• Główne odmiany czerwone: cabernet sauvignon, merlot, tannat, touriga nacional, tinta roriz, alfrocheiro, arinarnoua (merlot x petit verdot)

• Główne odmiany białe: sauvignon blanc, chardonnay, pinot grigio, gewürztraminer


Planalto Catarinense

 

• Powstaje tu 6% brazylijskich win; region leży na północ od Serra Gaucha na wysokiej równinie

• Położenie: 28°18’S

• Wysokość: 900-1400 m n.p.m.

• Średnie temperatury: 9.4ºC (zima), 21.7ºC (lato)

• Zbiory między marcem, a kwietniem

• Gleba: bazaltowa

• Nawadnianie: niekonieczne

• Główne podregiony:

• Sao Joaquim

• Vale do Rio do Peixe

wraz ze strefami Friburgo i Caçador

• Główne odmiany czerwone: cabernet sauvignon, merlot, pinot noir

• Główne odmiany białe: sauvignon blanc, chardonnay


Vale do São Francisco

 

• Gorący i suchy region; szczególny kąt padania promieni słonecznych; wysoka koncentracja cukru w gronach; wina o owocowym charakterze

• Położenie: 09°00’S

• Wysokość: 350-400 m n.p.m.

• Średnie temperatury: 20ºC (zima); 31ºC (lato)

• Głównie odmiany gatunku labrusca

• gleba: uboga, kwaśna; gleby osadowe naniesione przez rzekę San Francisco

• Nawadnianie konieczne

• 2 zbiory rocznie z każdego krzewu

• Główne odmiany czerwone (vinifera): syrah, tempranillo, cabernet sauvignon

• Główne odmiany białe (vinifera): chenin blanc, malvasia bianca & muszkat


Podczas komentowanej degustacji, którą poprowadził Redaktor Naczelny Magazynu Wino – Tomasz Pragne-Barczyński, zaprezentowanych zostało 11 win (trzy musujące i osiem czerwonych).

 

Z musujących na uwagę zasługuje Brut 130 Vale Dos Vinhedos z winiarni Casa Valduga; mocno pieniste, przy czym pienistość nie jest męcząca, idzie raczej w stronę odświeżającej, wyczuwalne cytrusy (banany, ananas), średni finisz, ale to zaleta (przynajmniej jeśli chodzi o mnie i tę pozycję)

 

Dwa wina zasługują na miano „gastronomicznych” – świetnie sprawdziłyby się (sprawdzają, ale jeszcze nie u nas) w kuchni, przy poszukiwaniu odpowiedniego wina do rożnego rodzaju potraw:

 

Irmaos Basso – Monte Paschoal Pinot Noir Dedicato 2009, Serra Gaucha; klarowna cegiełka, miękka faktura, świeży, soczysty owoc, mokra skóra, krągłe, użyteczne.

 

Boscato – Gran Reserva Merlot 2005, Serra Gaucha; subtelne, delikatne, nie nachalne (mimo, że gran reserva!) świetne zbalansowane. Przychodzi mi na myśl określenie „pijalność” ale ma ono negatywny wydźwięk, więc użyję sformułowania „drink ability factor”.

 

Kolejne dwa wina z regionu Valle Dos Vinhedos:

Pizzato – DNA99 Single Vineyard Merlot 2005; cieliste, śliwkowo-jeżynowe, dobrze zbalansowane, nie ma “suchej beczki”, tęgie.
Miolo – Merlot Terroir 2008 (mój pierwszy faworyt); stajenne, skórzane klimaty, świetny owoc, idealnie zbalansowane, nie nudzi.

 

Drugim faworytem jest przedostatnie wino komentowanej degustacji –

Salton – Talento 2006 z tego samego regionu, co dwa poprzednie wina. Zaskakuje świetny garbnik, aromaty zamszowe, drewniane, na pewno widziałbym to wino w zestawieniu z polędwiczkami lub duszoną baraniną.
Podczas degustacji open mieliśmy okazję degustować także i białe pozycje, jednak mam dwie teorie, czemu białe „nie powaliły”. Pierwsza to taka, że przyćmiły je czerwone, a druga, że przed bazylijskimi winiarzami długa droga w kwestii białych win. Mają potencjał, ale nie oferują niczego poza mocnymi owocami i krótkim finiszem.

 

Opuszczając hotel LaRegina, gdzie degustacja miała miejsce, postanowiłem, że bardziej przyjrzę się Brazylii pod kątem win. (WineMike)

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.