XLIII Panel degustacyjny Nasze-wina.pl
XLIII Panel Degustacyjny Klubu Nasze-wina.pl, 28 czerwca 2013 r. Kolejny Panel zorganizowaliśmy w zaprzyjaźnionym, ba, nawet rodzinnym miejscu, jakim jest "Haka Bar" przy ul. Brackiej 20, tuż obok kultowego miejsca jakim jest Cafe "Między nami". Myślę, głęboko wierzę, że takim kultowym miejscem stanie sie na mapie Warszawy również "Haka Bar". Należy do Kasi Chełpińskiej oraz Irlandczyka Kevina Bradley’a. Kuchnia w tym barze prowadzona jest natomiast przez Shane Bakera pochodzącego z Nowej Zelandii. Nawiasem mówiąc ciekawe ilu z nas wie co oznacza słowo "haka" i skąd pochodzi. Sama dowiedziałam się dopiero kilka miesięcy temu przy okazji udziału w konferencji dotyczącej zarządzania wiedzą. Ale "haka" nie ma wiele wspólnego ani z winem ani z zarządzaniem wiedzą. Ma natomiast ścisły związek z Nową Zelandią oraz pochodzącym z tego kraju zwyczajem odstraszania przeciwników przed meczem rugby poprzez odtańczenie rytualnego tańca "haka" właśnie. Polecam wszystkim przystanek w "Haka Barze" na małe co nieco, bo kuchnia tam niezwykle dobra, a wina nieźle dobrane. Degustowaliśmy podawane tam wina francuskie sprzedawane w Polsce przez Guillaume Deliancourt'a (firma DELiWINA).
Degustowaliśmy 7 win - 2 białe, 2 różowe i 3 czerwone. Wszystkie wina pochodziły z winnicy Chateau de Campuget.
Ogólna ocena - 6
Campuget '1753' Viogner 2012 - Wino o kolorze jasnej słomy. Bukiet mineralny. W smaku przeważają jabłka. Ogólna ocena - 5
Campuget 'Tradition' Rose 2012 - Wino o pieknym miedzianym kolorze, błyszczące. Bukiet słabo wyczuwalny. W smaku kwasowość pomieszana z goryczką.
Ogólna ocena - 5
Campuget 'Tradition Rouge' 2012 - Wino o pięknym kolorze dojrzałej wiśni. W zapachu wędzona śliwka. W smaku wędzona śliwka w czekoladzie. Wyczuwalny alkohol. Ogólna ocena - 5
Campuget '1753' Syrah 2010 - Wino rubinowe, ładnie prezentuje się w kieliszku. W bukiecie wędzona śliwka, konfitury wiśniowe, nuty zwierzęce. W smaku śliwka, wiśnia, czekolada. Stosunkowo krótkie. Ogólna ocena - 5
La Sommeliere de Campuget 2010 - Wino w kolorze rubinowym, błyszczące, gęste. Bukiet wiśniowy, zaprawiony dymem. W smaku dobra kwasowość pomieszana z goryczką. wyczuwalna czekolada, taniny. Ogólna ocena - 7
La Sommeliere de Campuget 2009 - Wino o pięknym głębokim, rubinowym kolorze. W zapachu konfitura wiśniowa, czarna porzeczka, beczka. W smaku kwaśne wiśnie, czekolada, pieprz. wyczuwalne taniny. Długie. Ogólna ocena - 7
Winem Panelu zostało jednogłośnie La Sommeliere de Campuget 2009.
Protokołowała: Bożena Skibicka |