Jestem mocno zaskoczony ... dlaczego czerwone wina ? Jak dla mnie pizza to białe lub różowe, gdybyście mieli jeszcze jakaś typową mięsną ... ale do tego zestawu, nie wiem jakie sery były w Quattro formaggi , ale nie wygląda mi na śmierdziuszki nazbyt ... ?
Panel degustacyjny Klubu Nasze-Wina, sesja XXXIV, 17 stycznia 2013 r.
Postanowiliśmy ten pomysł rozwijać. Tym bardziej, że od samego początku mamy na Portalu zakładkę „Dobór win”, której współtwórcą jest Tadeusz Kuncy. Dobór win do potraw realizowany jest tam w trzech wariantach. Pierwszy oparty został na przygotowanej właśnie przez Tadeusza Kuncy liście łączącej szczepy win z potrawami. Jest to jedynie nadanie kierunku poszukiwań, a nie precyzyjna porada. Drugi wariant wykorzystuje umieszczane na etykietach win sugestie Importerów. Zaproponowane tam potrawy znalazły się na naszej liście. Trzeci wariant to sugestie Klubowiczów. Wyniki Paneli poświęconych doborowi win do potraw wpisują się w trzeci wariant i - mamy nadzieję - będą stanowiły doskonałą pomoc w doborze win do konkretnych potraw, którym poświęcone zostaną kolejne Panele Klubu Nasze-wina.pl. XXXIV Panel Klubu Nasze-Wina został poświęcony winom pasującym do pizzy, która zadomowiła się już dobrze w naszych jadłospisach. Czasami pieczemy ją sami, częściej jednak zamawiamy lub robimy wypad do pobliskiej pizzerii. Najczęściej temu włoskiemu przysmakowi towarzyszy piwo, rzadziej coś mocniejszego. Postanowiliśmy zmienić takie podejście… W ubiegłym tygodniu, przygotowując się do Panelu z pizzą, opublikowaliśmy artykuł o jej historii. XXXIV Panel zorganizowaliśmy oczywiście w pizzerii. Wybraliśmy znany nam lokal Prima Pizza położony na warszawskim Muranowie. Wybór miejsca był stosunkowo prosty – wcześniej zamawiane pizze z Prima Pizza zaskoczyły nas bardzo dobrym stosunkiem jakości do ceny. A te serwowane podczas Panelu okazały się być jeszcze lepsze. Na naszą propozycję pozytywnie odpowiedzieli: Adex Wina, Biedronka, Enoteka Polska, Estancia del Vino, Mielżyński, Vina Montenegro oraz Vini e Affini. Pizza Hawajska: Pizza Quattro formaggi: 1. Valpolicella Classico Degani 2011 (Adex Wina) 2. Chianti Sensi 2011 (Biedronka) 3. Liberta Colazzi 2010 (Mielżyński) 4. Ora Sangiovese di Romagna Superiore San Patrignano 2009 (Vini e Affini) 5. Chianti Classico Isole e Olena 2010 (Enoteka Polska) Jak ocenialiśmy wina? Degustowali: Agata Gebhardt, Ewa Hutny, Hanna Staniszewska, Mariusz Boguszewski, Jacek Mędrala, Michał Misior, Paweł Tyszer, Tomasz Zieliński oraz gospodarze Panelu: Bożena Skibicka i Krzysztof Chełpiński.
Do pizzy hawajskiej najlepsze okazało się wino Cabernet Sauvignon Suipacha Otero Ramos 2011 zaproponowane przez Estancia del Vino w cenie 37 zł za butelkę. Drugie miejsce przypadło Malbecowi Lagarde od Mielżyńskiego, które to wino okazało się zresztą najlepszą pozycją w tej grupie oraz winem Panelu o najlepszym stosunku jakości do ceny – 39 zł za butelkę. Quattro formaggi
Do pizzy Quattro fromagi najlepszym winem okazało się Nero D’Avola Mandrarossa 2011 od Mielżyńskiego za 39 zł , a drugie w kolejności to Valpolicella Superiore Ripasso “Cicilio” Degani 2009 z Adex Wina za 52 zł.. Margarita
Prosecco Treviso Extra Dry il Colle - 32.25 zł Enoteka Polska Ogólna ocena : 6 Ogólna ocena : 5
Valpolicella Classico Ca' La Bionda 2011 - 53 zł - Vini a Affini Ogólna ocena : 5 Ogólna ocena : 7 Malbec Lagarde 2011 - 39 zł – Mielżyński Ogólna ocena: 8 Pinot Grigio Unoaked Di Lenardo 2011 - 39 zł - Enoteka Polska Ogólna ocena: 6. Vranac Pro Corde Plantaze 2009 - 51 zł - Vina Montenegro Ogólna ocena: 6.
Nero D'Avola Mandrarossa 2011 - 39 zł – Mielżyński Ogólna ocena: 7. Ogólna ocena: 7. Valpolicella Classico Degani 2011 - 28.50 zł - Adex Wina Ogólna ocena: 6.
Chianti Sensi 2011 - 13.99 zł – Biedronka Lekko gryzący garbnik, wiśniowo-pierzowe niuanse idą w parze z niezłym zbalansowaniem. Ogólna ocena: 7. Liberta Colazzi 2010 - 49.50 – Mielżyński Zamszowe, wiśniowo-czekoladowe aromaty, bardzo dobra faktura, długie i soczyste. Ogólna ocena: 7.
Nieoczywiste, wielowymiarowe wino, pogodziło wszystkich Panelistów uwodząc niuansami papryki, czekolady, dojrzałych wiśni i czereśni, bardzo dobra faktura, długie i soczyste. Ogólna ocena: 8.
Ogólna ocena: 7. Winem Panelu zostało wino Ora Sangiovese di Romagna Superiore San Patrignano 2009 od Vini e Affini. Winem Panelu o najlepszym stosunku jakości do ceny zostało wino Malbec Lagarde 2011 od Mielżyńskiego (39 zł)
Foto potraw: Avanti, P Gallery Protokołowali: Bożena Skibicka i Michał "WineMike" Misior |
Zobacz także
Komentarze
W quattro formaggi była na pewno gorgonzola i coś a'la camembert. Reszty nie pamiętam ;)
A wina - dobierali importerzy. Trzeba o tym pamiętać ;)
to dziwnie dobierali ... akurat to jedno Pinot grigio powinno być niezłe do każdej tylko nie do QF :)
Bardzo fajne było to pinot grigio ;)
Ja do mojej pizzy (mozarella, parmezan, salami, suszone pomidory,, papryka) ostatnio głównie włoskie. Najbardziej się sprawdza Primitivo - białego sobie do niej nie wyobrażam
Otwórz Rieslinga, albo Viognier zapomnisz o czerwonym
No nie wiem, mi jakoś z białych chyba też Pinot Grigio by pasowało, a do typowo pomidorzastych- proste Sangiovese