Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Charles Koehly et Fils

Francja

Alzacja

 

Rodzina Koehly już od trzech pokoleń zajmuje się produkcją wina w Alzacji. Christian, z trzeciego pokolenia, posiada obecnie 24 akry upraw winorośli w różnych apelacjach, w tym w prestiżowych Grand Cru Altenberg i Grand Cru Gloekelberg. Christian jest zapalonym producentem wina, który podróżuje po świecie promując zarówno swoje wina, jak i samą Alzację. Szczyci się bogatą kolekcją win z każdego poprzedniego rocznika. Podczas naszej niedawnej wizyty w Alzacji zrobił nam hojną degustację serwując między innymi wina z ubiegłej dekady, a nawet starsze. Alzacja słusznie słynie ze swych aromatycznych, białych win, a kolekcja Christiana składająca się z Rieslingów, Gewurztraminerów i Pinot Blanc'ów jest urokliwie różnorodna. Często trudno jest odróżnić na podstawie samej tylko etykiety alzackie wino wytrawne od słodkiego, dlatego w opisach win podane zostały ilości cukrów osadowych. Wino posiadające do 5 gramów cukru osadowego na litr uważane jest za wytrawne; powyżej tej granicy stają się one progresywnie słodsze.


Komentarze
Komentarz Autor Data


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.