Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Mas de Daumas Gassac

Francja

Languedoc

 

Aimé Guibert, prawnik z zawodu, kupił w 1970 r. letni dom w Mas de Daumas Gassac. Posiadłość na zboczu wzgórza w pobliżu wioski Aniane, na północny-zachód od Montpellier, w samym sercu departamentu l’Herault. Jeden z jego przyjaciół, enolog orzekł, iż bogata w minerały czerwona gleba nadaje się znakomicie do produkcji wysokiej klasy win. Aimé posadził winorośl w 1971 a pierwsze wino uzyskał w 1978. Dziś, Daumas Gassac cieszy się opinią najlepszego wina Langwedocji, może nawet jedynego wina prawdziwie światowej klasy w całym regionie. W ostatnich latach powiększono zarówno winnice jak i gamę win. Dzięki temu obok kultowego już Mas de Dumas Gassac, w winnicy powstaje szereg prostych ale niezwykle starannie zrobionych win, charakteryzujących się bardzo dobrą relacja ceny do jakości, a przy tym bardzo charakterystycznych, łatwo rozpoznawalnych. Są to jak powiedział Aimé Guibert „Vins comme autrefois” czyli „wina jak niegdyś”.


Komentarze
Komentarz Autor Data


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.