|
Opis Jak większość win z Toro, Apex tworzony jest z Tempranillo, i podobnie jak inne jest niesamowicie ciemnej barwy, prawie czarne. Wino nie zostało „przedobrzone”, co w tym wypadku oznacza, że pomimo wysokich temperatur panujących w okolicach Zamory, gdzie uprawia się Tinta de Toro, nie wykazuje oznak przegrzania i nie jest przesadnie konfiturowe w smaku. Nos pieszczą klasyczne dojrzałe nuty czerwonych owoców w rustykalnym wydaniu, który rozwija się z czasem dekantacji. Smak jest jeszcze ciekawszy. Pierwsze wrażenia to początkowa słodycz i bardzo duża koncentracja. Po kilku chwilach docierają do nas akcenty mięsne, przydymione, zaś w końcówce pojawia się żywica. Krótko mówiąc ... Jak większość win z Toro, Apex tworzony jest z Tempranillo, i podobnie jak inne jest niesamowicie ciemnej barwy, prawie czarne. Wino nie zostało „przedobrzone”, co w tym wypadku oznacza, że pomimo wysokich temperatur panujących w okolicach Zamory, gdzie uprawia się Tinta de Toro, nie wykazuje oznak przegrzania i nie jest przesadnie konfiturowe w smaku. Nos pieszczą klasyczne dojrzałe nuty czerwonych owoców w rustykalnym wydaniu, który rozwija się z czasem dekantacji. Smak jest jeszcze ciekawszy. Pierwsze wrażenia to początkowa słodycz i bardzo duża koncentracja. Po kilku chwilach docierają do nas akcenty mięsne, przydymione, zaś w końcówce pojawia się żywica. Krótko mówiąc: dojrzałe, klasyczne i nie za ciężkie. |