Liguai Vina Perez Cruz 2006
|
Opis Chilijskie, czerwone, wytrawne wino zrodzone z gron krzewów rosnących w najlepszych winnicach regionu Maipo Alto, usytuowanych u podnóża Andów. Panuje tu śródziemnomorski, wietrzny i suchy klimat, co powoduje, że winorośl jest wolna od chorób. Wino jest kupażem odmian Cabernet Sauvignon, Syrah i Carmenere. Pierwsza z odmian nadała winu strukturę i moc oraz owocowe aromaty. Carmenere wniosło aromaty ostrężyn i posmak gorzkiej czekolady, zaś Syrah aromaty kwiatowe i pikanterię. Po uważnej selekcji gron wina składowe były fermentowane i macerowane w stalowych zbiornikach w temperaturze 25-28°C, przez 30 dni. Trunek dojrzewał 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Wino mocne, świetnie ... Chilijskie, czerwone, wytrawne wino zrodzone z gron krzewów rosnących w najlepszych winnicach regionu Maipo Alto, usytuowanych u podnóża Andów. Panuje tu śródziemnomorski, wietrzny i suchy klimat, co powoduje, że winorośl jest wolna od chorób. Wino jest kupażem odmian Cabernet Sauvignon, Syrah i Carmenere. Pierwsza z odmian nadała winu strukturę i moc oraz owocowe aromaty. Carmenere wniosło aromaty ostrężyn i posmak gorzkiej czekolady, zaś Syrah aromaty kwiatowe i pikanterię. Po uważnej selekcji gron wina składowe były fermentowane i macerowane w stalowych zbiornikach w temperaturze 25-28°C, przez 30 dni. Trunek dojrzewał 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Wino mocne, świetnie zbalansowane o sporej koncentracji. W nosie złożone aromaty, w tym nuty czerwonych owoców, fiołków i wanilii. W ustach wino gęste, w smaku rustykalne, pikantne z dojrzałymi taninami. W finiszu wyczuwalne posmaki orzechów kokosowych i gorzkiej czekolady. |