Sangiovese, Brunello di Montalcino “Tenuta Nuova” DOCG, Casanova di Neri, 2003
|
Opis Laureat oznaczenia „ Najlepsze wino świata” ( Wine Spectator) za 2007. Wielkie wino dla prawdziwych konseserów, dobra lokata kapitału. Rodzaj winorośli: 100 % Sangiovese Kolor: czerwień purpurowa, z fioletowymi refleksami Bukiet: potężny, stopniowo się otwierający, eteryczny, wyczuwalne powidła śliwkowe, wędzonka,a także smażona skórka z pomarańczy i skóra Smak: zaskakuje świeżościa czerwonych owoców, wspaniała struktura, przyjemny, rozgrzewające taniny, w harmoni z kwasowości, doskonały mineralny finisz. Wyjątkowo wytworne wino. Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować 15 lat. Wskazania: bardziej do sztuki kulinarnej niż do zwyczajnych potraw, szczególnie na bazie dziczyzny, potraw z truflami, grzybami, bardzo dojrzałym serem. Serwować w temp.18-20 º C, otworzyć 1 ... Laureat oznaczenia „ Najlepsze wino świata” ( Wine Spectator) za 2007. Wielkie wino dla prawdziwych konseserów, dobra lokata kapitału. Rodzaj winorośli: 100 % Sangiovese Kolor: czerwień purpurowa, z fioletowymi refleksami Bukiet: potężny, stopniowo się otwierający, eteryczny, wyczuwalne powidła śliwkowe, wędzonka,a także smażona skórka z pomarańczy i skóra Smak: zaskakuje świeżościa czerwonych owoców, wspaniała struktura, przyjemny, rozgrzewające taniny, w harmoni z kwasowości, doskonały mineralny finisz. Wyjątkowo wytworne wino. Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować 15 lat. Wskazania: bardziej do sztuki kulinarnej niż do zwyczajnych potraw, szczególnie na bazie dziczyzny, potraw z truflami, grzybami, bardzo dojrzałym serem. Serwować w temp.18-20 º C, otworzyć 1 godzinę przed podaniem, podawać w szerokim dekanterze. Typ winifikacji: Dojrzewa w dębowych beczkach przez 3 lata, następnie szlachetnieje w butelce następne 12 miesięcy Zawartość alkoholu: 14,5 % vol. |