Sangiovese, Chianti Classico DOCG, Castello di Bossi, 2003
|
Opis Rodzaj winorośli: 100% Sangiovese Kolor: czerwień rubinowa o pięknym połysku Bukiet: słodkie nuty dębu z wyczuwalną wędzonką, czerwone owoce, a szczególnie wiśnia, w tle zapachy kwiatowe, bardzo eleganckie Smak: w ustach na początku robi wrażenie bardzo dobra struktura, taniny w dobrej równowadze z alkoholem, finisza bardzo długi i szlachetny Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować 5-10 lat. Wskazania: do zakąsek na bazie wędlin, karczochów, do zup z fasoli i soczewicy, do dań z makaronu z mięsnymi sosami, steku Fiorentina, mięs pieczonych w piecu. Serwować w temp. 18 º C Winnice w Castelnuovo Berardenga Klimat: umiarkowany Zbiory: wrzesień-październik Typ winifikacji: Maceracja ze ... Rodzaj winorośli: 100% Sangiovese Kolor: czerwień rubinowa o pięknym połysku Bukiet: słodkie nuty dębu z wyczuwalną wędzonką, czerwone owoce, a szczególnie wiśnia, w tle zapachy kwiatowe, bardzo eleganckie Smak: w ustach na początku robi wrażenie bardzo dobra struktura, taniny w dobrej równowadze z alkoholem, finisza bardzo długi i szlachetny Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować 5-10 lat. Wskazania: do zakąsek na bazie wędlin, karczochów, do zup z fasoli i soczewicy, do dań z makaronu z mięsnymi sosami, steku Fiorentina, mięs pieczonych w piecu. Serwować w temp. 18 º C Winnice w Castelnuovo Berardenga Klimat: umiarkowany Zbiory: wrzesień-październik Typ winifikacji: Maceracja ze skórkami przez 7 dni. Wino fermentuje w temperaturze kontrolowanej 29-31 C w stali szlachetnej, następnie dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego barrique przez 18 miesięcy. Uszlachetnianie w butelce przez kolejne 6 miesięcy. Zawartość alkoholu: 13,0 % vol. Kwasowość: 5,9 g/ l |