Carignano del Sulcis, Riserva “ Rocca Rubbia” DOC, Santadi, 2005
|
Opis Rodzaj winorośli: Carignano 100% Kolor: bardzo głęboka czerwień, w odcieniu rubinu, z niską przejrzystością Bukiet: bardzo intensywnie owocowy: jeżyna, jagody, wanilia, borówka, skóra i lukrecja Smak: szeroki, welurowy, wielka struktura, finisz długi i aromatyczny Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować od 8-10 lat. Wskazania: do mięsa czerwonego, dzika, wieprzowiny, baraniny, do sera pecorino sardo. Serwować w temp. 18º C Rodzaj gruntu: Tereny piaszczyste i glianiaste z niską zawartością substancji organicznych Klimat: gorący latem, umiarkowany zimą Zbiory: rozpoczęcie z końcem września, trwają do końca pierwszej połowy października Typ winifikacji: Winogrona po zgnieceniu fermentują przez 12-14 dni w zbiornikach ze stali szalchetnej w ... Rodzaj winorośli: Carignano 100% Kolor: bardzo głęboka czerwień, w odcieniu rubinu, z niską przejrzystością Bukiet: bardzo intensywnie owocowy: jeżyna, jagody, wanilia, borówka, skóra i lukrecja Smak: szeroki, welurowy, wielka struktura, finisz długi i aromatyczny Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować od 8-10 lat. Wskazania: do mięsa czerwonego, dzika, wieprzowiny, baraniny, do sera pecorino sardo. Serwować w temp. 18º C Rodzaj gruntu: Tereny piaszczyste i glianiaste z niską zawartością substancji organicznych Klimat: gorący latem, umiarkowany zimą Zbiory: rozpoczęcie z końcem września, trwają do końca pierwszej połowy października Typ winifikacji: Winogrona po zgnieceniu fermentują przez 12-14 dni w zbiornikach ze stali szalchetnej w temperaturze kontrolowanej 25-28 °C.W tym czasie bardzo często miesza się wino celem otrzymania szlachetnych tanin, z których szczep Carignano szczególnie słynie. Po zakończeniu fermentacji mlekowej, wino zostaje przelane do małych beczek z dębu francuskiego barrique: zarówno nowych jak i 1-2 rocznych, w których leżakuje przez 10-12 miesięcy. W tym czasie następuje ma miejsce ewolucja wina pod względem biochemicznych, zmieniają się jego parametry chemiczno-fizyczne, oraz organoleptyczne. Na samym końcu wino przelewane jest do butelek, w których uszlachetnia się przez kilka miesięcy. W tym czasie rozwija się jego bukiet. Zawartość alkoholu: 14 % vol. |