Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

wine
magnify
(1 zdj.)
Selciaia, Rosso Di Montepulciano, Fassati, 2004
Dodaj zdjęcie

Średnia ocen

8.0

Opis

Wino wytworzone w winnicach Montepulcuiano, na wzgórzach, sławnych ze swej tradycji winiarskiej. Selciaia powstaje ze zbieranych ręcznie gron szczepów: Prugnolo Gentile, Canaiolo Nero i Mammolo. Proces fermentacji przebiega pod stałą i uważną kontrolą. W grudniu wino jest przelewane do beczek gdzie odpoczywa przez cztery miesiące - jest to okres konieczny do wyciągnięcia z drewna najlepszych tanin i przypraw, powodując dalszą transformację. Wino, po przelaniu do butelek, zanim trafi na rynek leżakuje jeszcze dwa miesiące. Barwa intensywna rubinowo-czerwona, bukiet fiołkowy, przywodzący na myśl śliwki i maliny. W smaku wytrawne, zharmonizowane z lekko wyczuwalnymi garbnikami. Podawać należy krótko po odkorkowaniu, o temperaturze 18-20 ...

Oceny opisowe
Komentarz Ocena Przez Dnia
       
Bardzo fajne wino z toskańskiej winnicy Fassati. Aromatyczne z lekko wyczuwalną śliwką, ciemna barwa. Jak najbardziej polecam. 8 Paweł 2009/01/04
Miejsca zakupu
Dostawca Cena Data Dodany przez
         
Restauracja Antich Caffe 2008/07/28 Paweł  
Noma, Wielkie Wina Włoskie 2008/06/27 Paweł  


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.