Kadarka Duzsi Tamas 2008
|
Opis Węgierskie, wytrawne, czerwone wino z odmiany Kadarka. Sok z odmiany Kadarka najczęściej występuje w winach wieloodmianowych, w szczególności w winach Bikaver. Gron tej odmiany wymagają znacznego ograniczenia wydajności, a ze względu na niskie prowadzenie krzewów, uprawa wymaga wyłącznie ręcznych prac. Odmiana jest także wrażliwa na choroby i gnicie, wymaga zatem precyzyjnej selekcji gron. Zgniecione grona trafiają do odkrytych drewnianych kadzi, a po fermentacji i wyciśnięciu moszczu wino trafia do małych, 225 l beczek z dębu węgierskiego, gdzie dojrzewa przez 12 miesięcy. Po butelkowaniu wino dojrzewa jeszcze co najmniej 6 miesięcy, niczym trafi do konsumentów. Wino w ustach jest średniej budowy ... Węgierskie, wytrawne, czerwone wino z odmiany Kadarka. Sok z odmiany Kadarka najczęściej występuje w winach wieloodmianowych, w szczególności w winach Bikaver. Gron tej odmiany wymagają znacznego ograniczenia wydajności, a ze względu na niskie prowadzenie krzewów, uprawa wymaga wyłącznie ręcznych prac. Odmiana jest także wrażliwa na choroby i gnicie, wymaga zatem precyzyjnej selekcji gron. Zgniecione grona trafiają do odkrytych drewnianych kadzi, a po fermentacji i wyciśnięciu moszczu wino trafia do małych, 225 l beczek z dębu węgierskiego, gdzie dojrzewa przez 12 miesięcy. Po butelkowaniu wino dojrzewa jeszcze co najmniej 6 miesięcy, niczym trafi do konsumentów. Wino w ustach jest średniej budowy, z dobrym kręgosłupem kwasowości, pełne i bogate. W smaku typowa, odmianowa, pikantna nuta, oraz posmaki warzywne. Trawiasto-kwiatowy bukiet, przywołuje na myśl miłe aromaty łąki. Na podniebieniu wino pozostawia posmaki korzenne, w tym pochodzące z beczki, a finisz jest taniczny i kwaskowo-ożywczy. Warto spróbować tej ciekawej, węgierskiej wariacji winnej w tradycyjnym wykonaniu. |