Gorogszo Duzsi Tamas 2005
|
Opis Odmiany składowe: Cabernet Sauvignon (60%), Cabernet Franc (40%) Czerwone, węgierskie, wytrawne wino wieloodmianowe. Grona tłoczone na to wino pochodzą z parceli Görögszó, ocenianej jako najlepsze i najcieplejsze siedlisko w regionie Szekszárd. Grona dojrzewają tu na stromym zboczu wzgórz, wzniesionych 350 m n.p.m., osłoniete od silnych wiatrów, na czerwonej, żelazowej, gliniasto-lessowej glebie. Wino zostało wytłoczone z dwóch francuskich odmian z rodziny Cabernetów. Cabernet Sauvignon dało krągłą strukturę, o dużej zawartości garbników i wysokiej kwasowości, oraz o wyszukanym, eleganckim bukiecie i smaku. Odmiana oddała charakterystyczny aromat i smak czarnych porzeczek, któremu towarzyszą zapachy żywiczne, korzenne, ziołowe (mięta) i kwiatowe (lukrecja ... Odmiany składowe: Cabernet Sauvignon (60%), Cabernet Franc (40%) Czerwone, węgierskie, wytrawne wino wieloodmianowe. Grona tłoczone na to wino pochodzą z parceli Görögszó, ocenianej jako najlepsze i najcieplejsze siedlisko w regionie Szekszárd. Grona dojrzewają tu na stromym zboczu wzgórz, wzniesionych 350 m n.p.m., osłoniete od silnych wiatrów, na czerwonej, żelazowej, gliniasto-lessowej glebie. Wino zostało wytłoczone z dwóch francuskich odmian z rodziny Cabernetów. Cabernet Sauvignon dało krągłą strukturę, o dużej zawartości garbników i wysokiej kwasowości, oraz o wyszukanym, eleganckim bukiecie i smaku. Odmiana oddała charakterystyczny aromat i smak czarnych porzeczek, któremu towarzyszą zapachy żywiczne, korzenne, ziołowe (mięta) i kwiatowe (lukrecja). Cabernet Franc dając wina średniej budowy wpłynęło na złagodzenie soku szorstkiego partnera. Charakterystyczne aromaty jakie wniosła ta odmiana to śliwki, wiśnie, jeżyny, czarny bez z lekkimi akcentami korzennymi i ziołowymi. Eleganckie taniny na nieprzeładowanym poziomie rónież łagodzą wysuszające tony Cabernet Sauvignon. Winodajne soki potraktowane zostały solidnie beczką, dając rustykalne, męskie, ciężkie, taniczne wino, wymagające kilku lat dojrzewania. Wykorzystanie dębu w procesie winifikacji wzbogaciło aromat o elementy wanilii, orzecha kokosowego i dymu. Wino z potencjałem do odkryć, pozwalające doszukiwać się wciąż nowych niuansów, akcentów i aromatów. |