Albarino Condes de Albarei 2008
|
Opis Tekst zapożyczony ze sklepu internetowego www.mojewino.com ( Winoman ) : Białe, wytrawne wino z hiszpańskiej denominacji Rias Baixas. Krzewy winorośli rosną nieopodal miasta Cambados, w dolinie Salnes, o specyficznym mikroklimacie ze względu na wpływ Atlantyku. Odmiana Albraino, ze względu na swoją delikatną charakterystykę, wymaga szczególnej troski i zaawansowanych metod uprawy. W połowie września grona są ręcznie zbierane, a następnie podlegają dokładnej segregacji tak, by odrzucić jagody niedojrzałe, uszkodzone lub dotknięte chorobami. Schłodzone grona są odszypułkowane, tłoczone, a schłodzony sok wypełnia kadzie sedymentacyjne. Fermentacja w stalowych kadziach trwa około 10 dni w kontrolowanej temperaturze 15-18°C. Po fermentacji alkoholowej wino jest stabilizowane ... Tekst zapożyczony ze sklepu internetowego www.mojewino.com ( Winoman ) : Białe, wytrawne wino z hiszpańskiej denominacji Rias Baixas. Krzewy winorośli rosną nieopodal miasta Cambados, w dolinie Salnes, o specyficznym mikroklimacie ze względu na wpływ Atlantyku. Odmiana Albraino, ze względu na swoją delikatną charakterystykę, wymaga szczególnej troski i zaawansowanych metod uprawy. W połowie września grona są ręcznie zbierane, a następnie podlegają dokładnej segregacji tak, by odrzucić jagody niedojrzałe, uszkodzone lub dotknięte chorobami. Schłodzone grona są odszypułkowane, tłoczone, a schłodzony sok wypełnia kadzie sedymentacyjne. Fermentacja w stalowych kadziach trwa około 10 dni w kontrolowanej temperaturze 15-18°C. Po fermentacji alkoholowej wino jest stabilizowane i filtrowane przed zabuelkowaniem. Wino o żółto-zielonkawej barwie, lekkie w strukturze, z orzeźwiającym poziomem kwasowości. W bukiecie dominują aromaty brzoskwiń i moreli, na cytrusowym fundamencie. W ustach wino jest pikantne, harmonijne, świeże z wyczuwalną, ale delikatną grapefruitową goryczką i kwiatowym niuansem. W długim finiszu trunek pozostawia na podniebieniu pikantno-mineralne posmaki. |