5 rzeczy o Sauvignon blanc
Pochodzenie Jeśli historia wielu międzynarodowych szczepów zaczyna się od Francji to w przypadku Sauvignon Blanc nie może być inaczej. Geneza słów szczepu pochodzącego z zachodniej Francji (Bordeaux, Dolina Loary) wywodzi się od słów sauvage (dziki) oraz blanc (biały). Potomek odmiany Savagnin.
Charakterystyka Sauvignon Blanc daje niezwykle aromatyczne i orzeźwiające wina. Głównie nuty to agrest, trawa i zawsze wywołujący śmiech aromat – kocie siuśki. W zbyt ciepłych rejonach często traci swoje charakterystyczne aromaty, w Kaliforni i Australii bywa zbyt ciężkie. Bardzo dobre wina pochodzą z chłodnych rejonów RPA oraz mekki Sauvignon Blanc – Nowej Zelandii.
Uprawy We Francji jest trzecim co do wielkości upraw białym szczepem. W Bordeaux w apelacjach Entre-Deux-Mers, Graves i Pessac-Léognan SB jest wytrawne, natomiast w Sauternes słodkie. W Dolinie Loary również znajdziemy jego uprawy (Pouilly-Fumé, Sancerre i Touraine). Tamtejszy klimat sprzyja spowolnieniu dojrzewania winogron. Kredowo-marglowe gleby Sancerre i Pouilly dają bogate wina, żwiry wzdłuż Loary sprzyjają mineralno-kwiatowym nutom, natomiast w Bordeaux są raczej lekkie. We Włoszech szczep ten króluje na północy, szczególnie we Friuli i Alto Adige, sporo upraw jest także w Lombardii, Emillia-Romagna i Wenecji Euganejskiej. SB jest winem ważnym między innymi dla apelacji Collio oraz Colli Orientali del Friuli. W Niemczech i Austrii zaobserwować można stopniowy wzrost upraw SB. W Austrii odmiana nazywana jest Muskat-Silvaner i jego największe skupiska znajdziemy w Styrii. W Australii i Nowej Zelandii SB przeżywa drugą młodość. O ile w Australii wina te bywają kupażowane z Semillion i charakteryzują się wysoką kwasowością, o tyle znalezienie dobrego SB w Nowej Zelandii jest dziecinnie proste. Uprawy odnajdziemy w całym kraju, jednak z Wyspy Południowej zasługują na szczególną uwagę. W Marlborough piaszczyste tereny o łupkowym podłożu sprzyjają niskim zbiorom. Nie zapominajmy także o niedaleko położonym regionie Waipara, a na wyspie Północnej o Martinborough oraz Gisborne i Hawke’s Bay. Spore uprawy Sauvignon blanc znajdują się także w Chile, Brazylii oraz USA (głównie Kalifornia, ale też w stanie Washington). W RPA najwięcej SB znajduje się w regionach Stellenbosh i durbanville. Z czym łączyć Świeże i lekkie ryby, sałatki, owoce morza, zielone warzywa (np. szparagi w sezonie).
Sauvignon Blanc niejedno ma imię Odmiana ta występuje także na całym świecie pod szeregiem różnych nazw, takich jak beyaz sauvignon, blanc doux, blanc fume, bordeaux bianco, douce blanche, feher sauvignon, feigentraube, fié, fié dans le neuvillois, fume, fume blanc, fume surin, genetin, gennetin, gentin a romorantin, gros sauvignon, libournais, melkii sotern, muskat silvaner, muskat sylvaner, muskatani silvanec, muskatni silvanec, muskatsilvaner, painechon, pellegrina, petit sauvignon, picabon, piccabon, pinot mestny bely, pissotta, puinechou, punechon, punechou, quinechon, rouchelin, sampelgrina, sarvonien, sauternes, sauvignon, sauvignon bianco, sauvignon bijeli, sauvignon blanco, sauvignon fume, sauvignon gros, sauvignon jaune, sauvignon jeune, sauvignon petit, sauvignon vert, sauvignon white, savagnin (nieprawidłowo), savagnin blanc (nieprawidłowo), savagnin musqué, savagnou, savignon, servanien, servonien, servoyen, souternes, sovinak, sovinjon, sovinjon beli, sovinon, spergolina, surin, sylvaner musque, uva pelegrina, weisser sauvignon, oraz zöld ortlibi! tekst: Michał "WineMike" Misior źródło: Wielki Atlas Win, Hugh Johnson i Jancis Robinson, 2011 foto: Commons GrapeEncounters Vinopedia.hu |