Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Czekolada i... jakie wino?



Czekolada_Wino_biala magnify Biała czekolada

Wszyscy wiemy, że biała czekolada to właściwie nie prawdziwa czekolada, tylko wyrób cukierniczy zwykle doprawiony wanilią. To najbardziej kremowe wydanie „czekolady”, jako że w większości składa się masła kakaowego, a reszta to właściwie cukier. To ekstremalne wydanie czekolady. Tłusta i słodka, z nutą wanilii...

Wygląda na to, że dobrze zagra ze słodszym  szampanem. Komu półwytrawny?


Czekolada_Wino_mleczna magnify
Czekolada mleczna

Chyba każdy lubi dziabnąć czasem kawałek mlecznej czekolady, której słodycz i kremowy smak sprawiają, że dość łatwo dobrać do niej wino. Może słodkie, musujące czerwone, na przykład Brachetto? Chociaż, jeśli w grę wchodzą orzechy, idealne będzie Porto Tawny. Natomiast w zestawieniu czekolady mlecznej z cytrusowymi smakami warto rozważyć dobry Riesling.





Czekolada_Wino_gorzka magnify
Gorzka Czekolada

Gorzka czekolada ma niezwykle intensywny smak i nie jest zbyt słodka. Wysoka zawartość kakao nadaje czekoladzie gorzkawy smak, dlatego wielu producentów dodaje do niej więcej cukru, który dodaje smakowi intensywności niespotykanej w zwykłej gorzkiej czekoladzie. To połączenie sprawia, że gorzka czekolada idealnie smakuje z Porto Ruby, a także z wytrawnymi winami, w których daje się wyczuć cukier resztkowy, na przykład Zinfandel, czy nawet „biały” Zinfandel.

Do gorzkiej czekolady często dodaje się karmel albo toffi i do takich połączeń świetnie pasują wina o podobnych nutach. Deserowe wino Alcyone Tannat to wyśmienity wybór dla czekolady tego typu.


Czekolada_Wino_deserowa magnify
Czekolada deserowa

Intensywny smak czekolady deserowej zwiększa wymagania wobec wina. Świetnie się komponuje z winami na bazie Syrah czy Cabernet Sauvignon. Natomiast trochę słodyczy w połączeniu z winami z późnego zbioru na bazie Syrah, Zinfandela (Primitivo), czy Grenache (Banyuls) działa cuda. Do czekolady deserowej często dodaje się orzechy i, mimo że taka czekolada idealnie pasuje do mocniejszych alkoholi, bezbłędnym połączeniem jest tu słodka sherry. Nuty suszonych owoców i intensywny smak zacnego Pedro Ximénez w połączeniu z czekoladą deserową z orzechami mogą smakować niebiańsko.



tekst: Katarzyna
foto:
www.snooth.com
źródła:
www.snooth.com

Komentarze

Pedro Ximenez mam ... ale czekolady moze w domu nie być ;)

Chyba zrobię w weekend mus czekoladowy z 75% gorzkiej...

nie lubię gorzkiej ... :P

A jadleś dobry mus? czekolady gorzkiej też nie lubię, ale mus... to inna bajka

dajesz przepis ;)

Gorzka czekolada sprawdza się z niektórymi wytrawnymi i garbnikowymi winami czerwonymi. Mleczną z rieslingiem można łączyć, lecz wybierałbym tylko słodkie wina z tego szczepu (powyżej auslese), osobiście do mlecznej wybrałbym wina o niższej kwasowości, białe Porto, Muscat de Riversaltes, Muscat Baume de Venise czy Reciotto di Soave. Jeśli desery z połączenia mlecznej i gorzkiej dodatkowo w z owocami to Porto Ruby, Reciotto di Valpolicella, Maury lecz tu wszystko zależy od receptury.

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.