Dlaczego otwarte czerwone wino się psuje
Tlen zmienia czerwone wino w ocet. Tak więc kluczem do sukcesu w przechowywaniu otwartych butelek jest ograniczyć do maksimum powierzchnię wina, która ma styczność z tlenem. Wszystkie metody przechowywania, które mają przedłużyć żywotność otwartego wina opierają się właśnie na zminimalizowaniu kontaktu z tlenem poprzez zastąpienie bądź usunięcie tegoż albo zmniejszenie/ograniczenie powierzchni wina narażonej na kontakt z tlenem. Przy niezbędnej dozie troski i starań otwarte czerwone wina mogą być przechowywane nawet do tygodnia. ABC po otwarciu
Korkuj butelkę po każdym nalaniu wina. Przechowuj wino z dala od światła i w temperaturze niższej niż pokojowa. W większości przypadków lodówka pozwala dłużej zachować świeżość wina nawet czerwonego. W niższych temperaturach procesy chemiczne zachodzące w winie, także utlenianie, ulegają spowolnieniu. Zakorkowane wino trzymane w lodówce powinno zachować świeżość od 3 do 5 dni. Dobry początek, ale stać nas na więcej!
Zachowanie świeżości – kilka podpowiedzi
Dla osiągnięcia lepszych rezultatów przechowuj wino w pozycji pionowej. W ten sposób ograniczysz powierzchnię wina, którą ma styczność z tlenem. Duże zmiany temperatur, np. przejście z ciepłego do zimnego pomieszczenia, mogą zepsuć wino, także warto ich unikać. Zbyt zimne wino można trochę ogrzać wkładając butelkę do letniej wody. Nie gorącej, ale o temperaturze troszkę wyższej niż pokojowa.
Przechowywanie otwartego czerwonego wina – czego unikać
Nie przechowuj otwartej butelki w pozycji horyzontalnej – zwiększa to powierzchnię narażoną na kontakt z tlenem. Nie trzymaj otwartej butelki przy oknie – narażasz wino na działanie promieni słonecznych i utratę koloru. Nie przechowuj wina w temperaturze wyższej niż 21ºC – otwarte wina najlepiej trzymać w lodówce.
Jeśli nie zamierzasz kupować akcesoriów do przechowywania wina, warto pomyśleć o przelaniu go w jakąś mniejszą pojemność, tak żeby powierzchnia mająca styczność z tlenem była jak najmniejsza.
Czerwone wina, które najszybciej się psują
Pinot Noir – to czerwone wino, które najgorzej znosi kontakt z powietrzem. Wina, które mają powyżej 8-10 lat. Wina organiczne albo wina bez siarczynów – zwykle są delikatniejsze. Odmiany o jaśniejszej barwie, takie jak Grenache, Sangiovese, Zinfandel, Nebbiolo.
Zakup urządzenia typu 'wine preserver' w rozsądnej cenie
Takich urządzeń jest kilka rodzajów. Większość nie wypełnia zadania, niektóre czynią więcej szkody niż pożytku, a jeszcze inne to po prostu zwykłe oszustwo. Ograniczmy się do dwóch podstawowych typów: pompka próżniowa i system wykorzystujący gaz obojętny.
Rozwiązania niskobudżetowe
Vacuvin Wine Saver - chyba najlepszy w tej chwili system do przechowywania otwartych czerwonych win. Jeśli planujesz przechowywać butelkę wina dłużej niż dwa dni, codziennie upewniaj się, czy jest szczelnie zamknięte.
Systemy wykorzystujące gaz obojętny można dostać np. na amazon.com, jednym z nich jest Oenophilia Private Preserve Wine Preserver, które wprowadza do butelki gaz obojętny, cięższy od powietrza, który unosi się na powierzchni wina. To świetne rozwiązanie, szczególnie w przypadku bardzo delikatnych czerwonych win, które lepiej przechowywać w niższej temperaturze, np. Burgund, Pinot Noir i Grenache o delikatniejszej barwie. Świetne również do przechowywania białych win w lodówce.
Kontrowersje wokół pompki próżniowej
Od jakiegoś czasu toczy się dyskusja na temat efektywności pompki próżniowej w przechowywaniu wina. Główny argument na nie jest taki, że próżnia jest tylko częściowa, czyli wino jest narażone na działanie tlenu, a w wyniku różnicy ciśnień wino traci aromat. Przeciwnicy pompki uważają, że proces ten można zaobserwować w postaci małych bąbelków, które uciekają z wina w wyniku tworzenia się próżni. Czy mają rację? O tym trzeba się przekonać na własnej skórze, a właściwie butelce.
tekst: Katarzyna foto: www.winefolly.com źródło: www.winefolly.com
|