Przewodnik po świecie wina - Włochy - Kampania
Campania Felix była określana przez starożytnych Rzymian jako najlepszy region do uprawy winorośli. W winnicach umiejscowionych wzdłuż północnego wybrzeża stolicy regionu – Neapolu – narodziło się legendarne wino Falernum, które urastało do rangi nektaru w czasach świetności Imperium Rzymskiego. Jednak przemysł winiarski nie pozostał bez wpływu obcych kultur. Na wulkanicznych glebach dzięki Grekom pojawiły się takie odmiany jak Aglianico, Greco czy też Falanghina. Pierwszy wymieniony szczep, będący podstawą win Taurasi i wchodzący w skład starożytnego Falernum, pochodzi prawdopodobnie od słowa „ellenico”, a stąd już blisko do angielskiego hellenic i polskiego hellenistyczny, czyli grecki. Aglianico znane jest także pod nazwami cascavoglia, cerasole, ellanico, ellenico, fiano rosso, fresella, gagliano, ghiandara, ghianna, ghiannara, glianica, gnanica, gnanico, granica, granico, olivella di san cosmo, prie blanc, ruopolo, spriema, tringarulo, uva catellaneta, uva dei cani, uva di castellaneta oraz uva nera. Późno-dojrzewający szczep, który uprawiany jest głównie w winnicach na północy regionu. Charakterystycznymi nutami dla win z tej odmiany są kawa, wiśnie oraz fiołki. Czasami z uwagi na ostatni wymieniony aromat i dobre warunku do leżakowania Aglianico bywa porównywane do Barolo. Natomiast białymi szczepami, które wiodą prym w regionie są Falanghina, która daje raczej lekkie wina dedykowane do potraw z owocami morza. Inne jego nazwy to biancazita, biancozita, biancuzita, falanchina, falanchina bianca, falanghina verace, falenghina, falernina, falerno veronese, fallanchina, fallanghina, folanghina, montecalvo, montellese oraz uva falerna. Fiano di Avellino daje pikantne wina pełne aromatów kwiatowych, miodu oraz orzechów. Sczep ten można spotkać także pod nazwami apiana, apiano, fiana, fiore mendillo, foiano, latina bianca, latina bianca di barletta, latino, latino Bianco, minutola, minutolo oraz santa sofia. Oczywistym odniesieniem do miejsca pochodzenia jest nazwa Greco di Tufo, które pełne jest nut ziołowych, gruszkowych, ale także orzechowych czy też trawy. Tożsame z balsamina bianca, biancame, greco biondello, greco castellano, greco delle torre, greco del vesuvio, greco di gerace, greco di napoli, greco maceratino, greco moneccio, grecula, grecu niuru, grieco, gieco, grecau, montecchiese, morbidella, ragusano bianco oraz sambiase. Miejsca, które warto odwiedzić:
Mastroberardino Adres: Mastroberardino via Manfredi 75/81 83042 Atripalda tel. +39 0825 614 111 e-mail: mastro@mastroberardino.com
Adres: Azienda Agricola Antonio Caggiano, Contrada Sala, 83030 Taurasi (Av) e-mail: info@cantinecaggiano.it Warto także odwiedzić: Di Meo, Maffini, Marisa Cuomo, Mustilli, Villa Matilde, Vestini, Taburno i Benito Ferrari. tekst: Michał "WineMike" Misior źródło: New Sotheby's Wine Encyclopedia 2005, Atlas Win Hugh Johnson i Jancis Robinson 2008 foto: Caggiano, Mastroberardino |