Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sery i wina - litera U


Litera "U"


Przedstawiamy kolejną część "Seerii".


Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.


Miłej zabawy!

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
U Bel Fiuritu











Kraj pochodzenia: Korsyka (Francja)







Typ: półmiękki







Wino: Pinot Noir, Grenache, lekkie wina ze starego świata, wina deserowe











U Bel Fiuritu powstaje z owczego mleka, dojrzewa w piwnicach od 4 do 10 tygodni.











U Bel Fiuritu z zewnątrz jest kruchy i bardzo ostry, a wewnątrz niesamowicie kremowy i lepki. Jest płukany w brandy co nadaje mu zapach i posmak amoniaku.











U Bel Fiuritu ma smak karmelu, lekki jogurtowy posmak i bardzo silny, owocowy aromat przypominający owoc gruszy. Skórka ma lekki posmak wędzonego bekonu. Pozostawia po sobie wyraźny zapach w pomieszczeniu, w którym się go spożywa.











U Bel Fiuritu w dialekcie korsykańskim znaczy "piękny kwiatuszek".











Pyszny ze świeżą bagietką.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
U Pecurinu











Kraj pochodzenia: Korsyka (Francja)







Typ: miękki






Wino: Riesling, Montmeillan, Seyssel, Chinon











U Pecurinu powstaje z mleka owczego i dojrzewa w suszarni 45 do 120 dni.











Ma maślany, złożony smak z delikatnym ziołowym posmakiem, który zawdzięcza dzikim ziołom porastającym wyspę.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ubriaco











Kraj pochodzenia: Włochy







Typ: półtwardy





Wino: Champagne, Prosecco, Pinot Noir, Moscato











Ubriaco to tradycyjny, twardy ser z Trydentu wytwarzany z krowiego mleka. Nazwa sera, Ubriaco, wywodzi się właśnie od specyficznej metody produkcji i po wosku oznacza "pijany", a to dlatego, że młody ser, pokryty skórkami zgniecionych i wyciśniętych winogron, moczony jest w winie, by potem dojrzewać w wytłoczynach z winogron przez sześć do dziesięciu miesięcy.











Ma jędrną, kruchą, ale jednocześnie luźną fakturę, która jest dość mokra i pokryta charakterystyczną skórką koloru wina.











Dojrzały Ubriaco ma lekko alkoholowy smak, a aromat przypomina sfermentowane owoce.











Ubriaco przypomina Gruyere lub Piave i Asiago. Znany jest również jako Formaio Embriago.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ulloa











Kraj pochodzenia: Hiszpania







Typ: miękki







Wino: Côtes du Rhône











Ulloa to ser galicyjski w najściślejszym tego słowa znaczeniu, szeroko rozpowszechniony w całej środkowej Galicji. Ulloa jest podobny do sera Tetilla, różniącym się od niego jedynie kształtem.
Ulloa jest wyrabiany ręcznie z mleka krowiego, według tradycyjnej receptury. Skórka sera jest regularnie nacierana solą i oliwą. Dojrzewa 15 dni.











Ulloa ma bogaty, maślany smak, z cierpkawą nutą ziół.











Zwany queixo do pais – ser wiejski.











Są trzy rodzaje sera Ulloa:

Arzúa-Ulloa: Okres dojrzewania to minimum sześć dni. Skórka jest cienka i elastyczna, o barwie od średnio- do ciemnożółtej, błyszcząca i gładka. Arzúa-Ulloa ma jednolity, delikatny miąższ w odcieniu kości słoniowej lub blado-żółtym, błyszczący, czasem z niewielkimi dziurkami.
W smaku jest mleczny, lekko słony. Ma mleczny aromat, przypominający zapach masła i jogurtu z nutami wanilii, śmietanki i orzecha włoskiego.

Arzúa-Ulloa de granja (gospodarski): Produkowany z mleka krowiego pochodzącego wyłącznie od krów hodowanych w danym gospodarstwie. Podobny do Arzúa-Ulloa.

Arzúa-Ulloa curado (dojrzały): Okres dojrzewania to minimum sześć miesięcy. Skórka intensywnie żółta, błyszcząca, o tłustym wyglądzie. Miąższ ma twardy, intensywnie żółty, w części środkowej bledszy, zwięzły, z nielicznymi dziurami. Ma intensywny, mleczny aromat, o wyraźnym zapachu lekko zjełczałego masła, przenikliwy i ostry. W smaku pikantny, słony, maślany, z lekką nutą wanilii i suszonych owoców, z gorzkim, maślanym i waniliowym posmakiem.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UnieKaas Hollandse Chevre











Kraj pochodzenia: Holandia







Typ: półmiękki







Wino: Cabernet Sauvignon











UnieKaas Hollandse Chevre jest wytwarzany ręcznie, w tradycyjny sposób, z pełnego, pasteryzowanego mleka koziego w oparciu o recepturę sera Gouda.











UnieKaas jest słonawy, sprężysty, raczej neutralny w smaku.











Idealny na przekąskę z krakersami i gruszką. Dobry do sałatek z wyrazistym sosem, na przykład z pomidorami i pesto (zamiast Mozzarella).












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Urgelia











Kraj pochodzenia: Hiszpania







Typ: półmiękki







Wino: Gewürztraminer, Pinot Gris, Burgund, Merlot











Urgelia powstaje w północnej Hiszpanii, w regionie Pirenejów w ściśle kontrolowanych warunkach z pasteryzowanego mleka krowiego. Płukany w solance, dojrzewa 45 dni.











Ma kremowy miąższ koloru kości słoniowej pełen małych oczek otoczony naturalną skórką.











Zwany także Queso de l'Alt Urgell, bądź Urgell.











Urgelia ma maślany, owocowy, lekko słony smak z pikantnym posmakiem.











Świetny jako dodatek do sosów, przekąska z owocami i burgundem, na grilla, do topienia i pieczenia.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Urtaler











Kraj pochodzenia: Niemcy







Typ: twardy







Wino: Riesling











Urtaler powstaje z najlepszego mleka Bergbauern. Jest produkowany w starej mleczarni według tradycyjnych receptur. Dojrzewa 100 dni. Ma żółty miąższ i złotą skórkę z nieregularnymi oczkami.











Urtaler ma przyjemnie orzechowy i ostry smak.

 

Źródło:

www.niam.pl
www.seromaniacy.pl
www.spittoon.biz
articles.sfgate.com
www.arrowine.com
spainguides.com
www.formaggiokitchen.com
www.lafromagerie.co.uk
www.dibruno.com
freakytrigger.co.uk
farm3.static.flickr.com
farm5.static.flickr.com
www.cookipedia.co.uk
www.machiavellifood.co.uk
www.concellodearzua.org
img.alibaba.com
www.swiat-serow.pl
imgs.sfgate.com
www.cadi.es
www.erro-shop.de
www.attrappe.de

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.