Sery i wina - litera V część II
Litera "V"
część II
Przedstawiamy kolejną część "Seerii".
Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast
przeniosą Was do naszej bazy win.
Miłej zabawy!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Van Dijk Aged Chevre | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Holandia | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Pinot Noir, Tawny Port | ||||||||||
Van Dijk Aged Chevre nosi nazwisko wytwórcy, Anny van Dijk, i od 1976 roku powstaje na południu Holandii niedaleko Eindhoven z mleka stada 500 kóz, które pasą się na łąkach porośniętych ziołami. | |||||||||||
Van Dijk Aged Chevre ma kształt koła, biały miąższ z nielicznymi dziurami pokryty cienką białą skórką i bogaty smak. Dojrzewa 12 miesięcy. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Västerbotten | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Szwecja | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Chenin Blanc | ||||||||||
Västerbotten powstaje na północy Szwecji. Ze względu na pokaźne rozmiary (jeden krążek waży około czterdziestu kilogramów), uchodzi za szwedzkiego "króla serów". Dojrzewa ponad jedenaście miesięcy, co czyni go suchym i podobnym do młodego Parmigiano Reggiano lub dojrzałego Cheddara. | |||||||||||
Ma wyśmienity, pełny smak o słodko-gorzkich nutach. | |||||||||||
Świetnie komponuje się z tradycyjnym kubkiem gorącego gloggu i twardymi imbirowymi pierniczkami. Nadaje się praktycznie do wszystkiego, od kanapek po sałatki. Świetnie sprawdzi się w daniach jajecznych. Dobrze jest sparować go z Chenin Blanc lub ciemnym Ale. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Vento d'Estate Vaccino | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Włochy | ||||||||||
Typ: | twardy | ||||||||||
Wino: | Amarone, Salice Salentino, Bordeaux, Sangiovese, Barbaresco, Barolo | ||||||||||
Miąższ Vento d'Estate ma słomkową barwę, jest twardy, ma drobne dziury, jest kruchy i nieco ziarnisty. Nazwę sera można przetłumaczyć jako - letni wietrzyk, wiatr latem. | |||||||||||
Vento d'Estate powstaje z sezonowanego mleka krowiego i dojrzewa w beczkach z sianem górskim z Treviso, rozmarynem i miętą, które nadają mu charakterystyczny zapach. | |||||||||||
Smak ma wyjątkowo intensywny, średnio pikantny, lekko kwaśny, z nutą traw, ziół i kwasu mlekowego. | |||||||||||
Doskonały w połączeniu z pikantnymi dżemami z owoców oraz razowym pieczywem. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Vermont Shepherd | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Stany Zjednoczone | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Côtes du Rhône, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Riesling | ||||||||||
Vermont Shepherd jest ręcznie wytwarzany z owczego mleka przez Davida i Cindy Majors. Ma gładką, kremową konsystencję i słodki miąższ. Skórka i wnętrze są żółte. Dojrzewa od 3 do 6 miesięcy na drewnianych półkach. | |||||||||||
Vermont Shepherd ma smak śmietany, grzybów i orzechów, z nutą mięty, tymianku i koniczyny wykorzystywanych w produkcji. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Vignerons | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Szwajcaria | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Beaujolais, Pinot Noir, Riesling | ||||||||||
Vignerons jak większość szwajcarskich serów, jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krów wypasanych wysoko w górach, gdzie pastwiska obfitują w znacznie smaczniejsze rośliny niż te rosnące na niższych wysokościach. | |||||||||||
Vigneron, zwany czasem "serem winiarzy", ma jędrną, satynową strukturę poprzetykaną drobnymi dziurkami. W smaku przypomina nieco Gruyere, jest jednak intensywniejszy. Charakteryzuje się też wyraźną orzechową słodyczą. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Vignotte | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Francja | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | Saint Emilion | ||||||||||
Vignotte powstaje w Szampanii z krowiego mleka. Jest okrągły, potrójnie kremowy, miąższ ma miękki, sypki, biały, pokryty skórką otoczoną pleśnią. | |||||||||||
Vignotte ma świeży, kremowy, lekko cytrynowy i słony smak. | |||||||||||
Pasuje do deski serów, nadaje się także do grillowania. Wyśmienity z białym winem. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Volendam | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Holandia | ||||||||||
Typ: | półmiękki | ||||||||||
Wino: | Moscato, Riesling, Sauvignon Blanc | ||||||||||
Volendam to odmiana Goudy, która szybko zyskuje uznanie w Holandii. Został nazwany na cześć malowniczej wioski Volendam. Powstaje z pasteryzowanego krowiego mleka. Ma tak kremowy miąższ, że przywiera do noża podczas krojenia. | |||||||||||
Volendam ma bogaty, maślany smak. | |||||||||||
Pyszny sam albo w kanapkach i sałatkach. |
Źródła:
www.niam.pl
www.spittoon.biz
www.winemonger.com
www.artisanalcheese.com
cheesemonger.wordpress.com
m.ourcheeses.com
www.chaputcheese.com
www.seromaniacy.pl
www.junglejims.com
www.tastingsgourmetmarket.com
thejoyofcheese.files.wordpress.com
farm1.static.flickr.com
www.igourmet.com
www.cheesestall.com
www.touristinformationcentres.net
farm2.static.flickr.com
www.worldatlas.com