Można by spróbować tego Wensleydale :)
Sery i wina - litera W część I
Litera "W"
część I
Przedstawiamy kolejną część "Seerii".
Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.
Miłej zabawy!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Wabash Cannonball | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Stany Zjednoczone | ||||||||||
Typ: | miękki | ||||||||||
Wino: | Sauvignon Blanc, Sauternes, Moscato | ||||||||||
Wabash Cannonball jest wytwarzany od 1992 roku przez Judy i Larry’ego Schad w Greenville w stanie Indiana. Powstaje z koziego mleka i jest formowany ręcznie. Miękki miąższ, gęstszy i bardziej suchy niż miąższ świeżego sera, pokrywa delikatna skórka z popiołu i pleśni. Powłoka z popiołu chroni powierzchnię sera i wspomaga proces dojrzewania, a delikatna biała pleśń daje kulkom sera charakterystyczne cętki. Dojrzewa do 5 tygodni. | |||||||||||
Wabash Cannonball ma cytrusowy smak z odrobiną pikanterii. | |||||||||||
Idealnie komponuje się z Sauvignon Blanc. Pyszny podany z lekkim syropem z wanilii i lawendy, rozmarynu, cytryny lub werbeny. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Walnut Gouda | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Holandia | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Beaujolais, Cabernet Sauvignon | ||||||||||
Walnut Gouda powstaje z krowiego mleka w holenderskiej mleczarni Rouveen w wiosce o tej samej nazwie. | |||||||||||
Jest delikatna, o pełnym orzechowym smaku. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Wensleydale | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Anglia | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Montepulciano d'Abruzzo, australijski Muscat, Gewürztraminer, Chardonnay, Semillon, Sauvignon Blanc, Fume Blanc | ||||||||||
Wensleydale to klasyczny brytyjski ser z krowiego albo owczego mleka, który ma kształt cylindra otoczonego naturalną skórką. Istnieją dwa rodzaje Wensleydale: White - biały, w kształcie płaskiego dysku, który jest bardzo mocno prasowany i ma smak miodu oraz Blue, lub Yorkshire, poprzecinany niebieskimi żyłkami pleśni, o podwójnej zawartości śmietany, który jest kuzynem sera Stilton. | |||||||||||
Wensleydale dojrzewa przez dwa do czterech miesięcy. | |||||||||||
Dobrze dojrzały Wensleydale ma delikatną, kruchą, wilgotną konsystencję. Jest słodki, pełny i kremowy, przypomina nieco miód dzikich pszczół, z wyraźną nutą cytrusową, która z czasem staje się coraz bardziej intensywna. | |||||||||||
Wensleydale produkowany jest w oparciu o recepturę pochodzącą z czasów, gdy mnisi cysterscy przybyli na Wyspę wraz z Wilhelmem Zdobywcą w XI wieku. Pierwszy Wensleydale pochodzi z opactwa Jervaulx w Wensleydale właśnie. Powstaje w Wensleydale Creamery w Hawes, na północny zachód od Yorkshire. | |||||||||||
Wensleydale jest wyśmienity z owocami, np.: gruszkami, winogronami, czy jabłkami, doskonale smakuje również z jabłecznikiem. | |||||||||||
Międzynarodową sławę zdobył jako ulubiona przekąska tytułowych bohaterów animacji Wallace & Gromit. Obaj zajadali się właśnie serem Wensleydale z krakersami, i zadali sobie wiele trudu by Wensleydale zdobyć. Popularność kreskówki ocaliła Wensleydale od zapomnienia i przyczyniła się do jego ogromnego sukcesu. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
Blue Wensleydale | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Anglia | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Montepulciano d'Abruzzo, australijski Muscat | ||||||||||
Blue Wensleydale to rarytas zarówno dla nowicjuszy, jak i koneserów. Dojrzewa sześć miesięcy. Złota skórka skrywa kremowy, wilgotny, zwarty miąższ, poprzecinany błękitnymi żyłkami. | |||||||||||
W XIX i na początku XX wieku Wensleydale dojrzewał w tradycyjny sposób na farmach w górskich dolinach, dzięki czemu błękitna pleśń rozwijała się naturalnie. Jednak, odkąd w połowie XX wieku zaczął być produkowany na większą skalę, Blue Wensleydale stracił popularność i zaprzestano jego produkcji, natomiast rozpowszechniła się wersja biała, Wensleydale White, o kruchym miąższu. | |||||||||||
Wensleydale Dairy wznowiła produkcję oryginalnego Blue Wensleydale, który nadal jest wytwarzany według oryginalnej receptury. Jest delikatnie prasowany przez 24 godziny, po czym zawija się go w muślin, umieszcza w ciemnych, chłodnych, wilgotnych pomieszczeniach, gdzie ser jest regularnie odwracany i nakłuwany, by pobudzić rozwój błękitnej pleśni. | |||||||||||
Blue Wensleydale ma delikatny, ale pełny smak z lekkim miodowym posmakiem. | |||||||||||
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | |||||||||||
White Stilton | |||||||||||
Kraj pochodzenia: | Wielka Brytania | ||||||||||
Typ: | półtwardy | ||||||||||
Wino: | Champagne, Pinot Gris/Grigio | ||||||||||
White Stilton pochodzi z hrabstwa Leicestershire. Jest łagodny i kruchy, o kwasowości świeżej cytryny. Produkowany jest z pasteryzowanego krowiego mleka. Dojrzewa od sześciu do ośmiu tygodni i w tym czasie obrasta twardą skórką. White Stilton to młodszy i niedojrzały kuzyn sera Stilton. | |||||||||||
Jest raczej ostry, słonawy, twarożkowy, smakuje trochę jak jogurt naturalny, dlatego tak świetnie komponuje się z owocami. White Stilton występuje w wielu wersjach, między innymi z żurawinami, morelami, cytryną, imbirem itd. Smaki; słony i słodki świetnie się przenikają i uzupełniają. | |||||||||||
White Stilton jest bardzo smaczny jako dodatek do deski serów, a także w sałatkach – jest świetnym dodatkiem do zielonej sałaty. |
Źródła:
www.spittoon.biz
www.gourmetsleuth.com
www.artisanalcheese.com
cheesemonger.wordpress.com
www.running-of-the-bulls-cheese.com
www.selectcheeses.com
www.gourmet-food.com
cheese-cheese-com.tripod.com
www.swissamerican.com
www.seromaniacy.pl
www.bbc.co.uk
i.telegraph.co.uk
www.britishcheese.com
www.clawson.co.uk
Komentarze
W takim razie będziemy musieli go poszukać w Almie lub w Bomi - może będzie ;)