Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sery i wina - litera W część I

Litera "W"


część I


Przedstawiamy kolejną część "Seerii".


Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.


Miłej zabawy!

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wabash Cannonball











Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone







Typ: miękki






Wino: Sauvignon Blanc, Sauternes, Moscato











Wabash Cannonball jest wytwarzany od 1992 roku przez Judy i Larry’ego Schad w Greenville w stanie Indiana. Powstaje z koziego mleka i jest formowany ręcznie. Miękki miąższ, gęstszy i bardziej suchy niż miąższ świeżego sera, pokrywa delikatna skórka z popiołu i pleśni. Powłoka z popiołu chroni powierzchnię sera i wspomaga proces dojrzewania, a delikatna biała pleśń daje kulkom sera charakterystyczne cętki. Dojrzewa do 5 tygodni.











Wabash Cannonball ma cytrusowy smak z odrobiną pikanterii.











Idealnie komponuje się z Sauvignon Blanc. Pyszny podany z lekkim syropem z wanilii i lawendy, rozmarynu, cytryny lub werbeny.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Walnut Gouda











Kraj pochodzenia: Holandia







Typ: półtwardy






Wino: Beaujolais, Cabernet Sauvignon











Walnut Gouda powstaje z krowiego mleka w holenderskiej mleczarni Rouveen w wiosce o tej samej nazwie.











Jest delikatna, o pełnym orzechowym smaku.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wensleydale











Kraj pochodzenia: Anglia







Typ: półtwardy





Wino: Montepulciano d'Abruzzo, australijski Muscat, Gewürztraminer, Chardonnay, Semillon, Sauvignon Blanc, Fume Blanc











Wensleydale to klasyczny brytyjski ser z krowiego albo owczego mleka, który ma kształt cylindra otoczonego naturalną skórką. Istnieją dwa rodzaje Wensleydale: White - biały, w kształcie płaskiego dysku, który jest bardzo mocno prasowany i ma smak miodu oraz Blue, lub Yorkshire, poprzecinany niebieskimi żyłkami pleśni, o podwójnej zawartości śmietany, który jest kuzynem sera Stilton.











Wensleydale dojrzewa przez dwa do czterech miesięcy.











Dobrze dojrzały Wensleydale ma delikatną, kruchą, wilgotną konsystencję. Jest słodki, pełny i kremowy, przypomina nieco miód dzikich pszczół, z wyraźną nutą cytrusową, która z czasem staje się coraz bardziej intensywna.











Wensleydale produkowany jest w oparciu o recepturę pochodzącą z czasów, gdy mnisi cysterscy przybyli na Wyspę wraz z Wilhelmem Zdobywcą w XI wieku. Pierwszy Wensleydale pochodzi z opactwa Jervaulx w Wensleydale właśnie. Powstaje w Wensleydale Creamery w Hawes, na północny zachód od Yorkshire.











Wensleydale jest wyśmienity z owocami, np.: gruszkami, winogronami, czy jabłkami, doskonale smakuje również z jabłecznikiem.











Międzynarodową sławę zdobył jako ulubiona przekąska tytułowych bohaterów animacji Wallace & Gromit. Obaj zajadali się właśnie serem Wensleydale z krakersami, i zadali sobie wiele trudu by Wensleydale zdobyć. Popularność kreskówki ocaliła Wensleydale od zapomnienia i przyczyniła się do jego ogromnego sukcesu.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Blue Wensleydale











Kraj pochodzenia: Anglia







Typ: półtwardy







Wino: Montepulciano d'Abruzzo, australijski Muscat











Blue Wensleydale to rarytas zarówno dla nowicjuszy, jak i koneserów. Dojrzewa sześć miesięcy. Złota skórka skrywa kremowy, wilgotny, zwarty miąższ, poprzecinany błękitnymi żyłkami.











W XIX i na początku XX wieku Wensleydale dojrzewał w tradycyjny sposób na farmach w górskich dolinach, dzięki czemu błękitna pleśń rozwijała się naturalnie. Jednak, odkąd w połowie XX wieku zaczął być produkowany na większą skalę, Blue Wensleydale stracił popularność i zaprzestano jego produkcji, natomiast rozpowszechniła się wersja biała, Wensleydale White, o kruchym miąższu.











Wensleydale Dairy wznowiła produkcję oryginalnego Blue Wensleydale, który nadal jest wytwarzany według oryginalnej receptury. Jest delikatnie prasowany przez 24 godziny, po czym zawija się go w muślin, umieszcza w ciemnych, chłodnych, wilgotnych pomieszczeniach, gdzie ser jest regularnie odwracany i nakłuwany, by pobudzić rozwój błękitnej pleśni.











Blue Wensleydale ma delikatny, ale pełny smak z lekkim miodowym posmakiem.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
White Stilton











Kraj pochodzenia: Wielka Brytania







Typ: półtwardy







Wino: Champagne, Pinot Gris/Grigio











White Stilton pochodzi z hrabstwa Leicestershire. Jest łagodny i kruchy, o kwasowości świeżej cytryny. Produkowany jest z pasteryzowanego krowiego mleka. Dojrzewa od sześciu do ośmiu tygodni i w tym czasie obrasta twardą skórką. White Stilton to młodszy i niedojrzały kuzyn sera Stilton.











Jest raczej ostry, słonawy, twarożkowy, smakuje trochę jak jogurt naturalny, dlatego tak świetnie komponuje się z owocami. White Stilton występuje w wielu wersjach, między innymi z żurawinami, morelami, cytryną, imbirem itd. Smaki; słony i słodki świetnie się przenikają i uzupełniają.











White Stilton jest bardzo smaczny jako dodatek do deski serów, a także w sałatkach – jest świetnym dodatkiem do zielonej sałaty.

 

Źródła:

www.spittoon.biz
www.gourmetsleuth.com
www.artisanalcheese.com
cheesemonger.wordpress.com
www.running-of-the-bulls-cheese.com
www.selectcheeses.com
www.gourmet-food.com
cheese-cheese-com.tripod.com
www.swissamerican.com
www.seromaniacy.pl
www.bbc.co.uk
i.telegraph.co.uk
www.britishcheese.com
www.clawson.co.uk

Komentarze

Można by spróbować tego Wensleydale :)

W takim razie będziemy musieli go poszukać w Almie lub w Bomi - może będzie ;)

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.