Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Podręczny słownik terminów degustacyjnych




Podręczny słownik terminów degustacyjnych


Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".

Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.

Dla początkujących i dla przypomnienia.

Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!

 


M


Maślane
W aromacie niuans topionego masła, zaleta bogatych win białych.

Matowe
Młode wino czerwone o dobrej taninie, przyjemnie drobnoziarnistej, ale jeszcze nie jedwabistej strukturze.

Mięsiste
Pełne treści i jędrne.

Mięta
Niuans aromatyczny podobny do nuty eukaliptusa. Obecny zwłaszcza w kalifornijskich i australijskich Cabernet Sauvignon, a czasem w Bordeaux.

Mineralne
Aromatyczne i smakowe niuanse minerałów: łupka, granitu, kredy itd. Dotyczy to zwłaszcza win z doliny Loary, północy doliny Rodanu, Bordeaux, Burgundii, doliny Douro, Mozeli, z Tokaju itd. Brzmi jak wymysł, ale zdaniem większości degustatorów jest jak najbardziej prawdziwe. Patrz terroir.

Mokra wełna
Niuans aromatyczny charakterystyczny dla niedębowego Chablis, Chenin z doliny Loary i Semillon z Bordeaux. Niewykluczone, że związany ze zbyt swobodnym stosowaniem siarki, choć może być naturalną cechą wina.

Mousse (fr.)
Bąbelki w winie musującym.

"Mrowiące"
Wino niemusujące, które zawiera nieco dwutlenku węgla i delikatnie szczypie w język.



* Terminy zaznaczone kursywą zostały już wyjaśnione albo będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.

 

 

Źródła:

www.neurosciencemarketing.com
"Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS



Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.