Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Gianni Doglia

Włochy

Piemont

 



Winiarnia Gianniego Doglia to mala rodzinna firma, która zajmowala sie uprawa winogron i produkcja wina z wlasnych upraw dluzej niz trzy pokolenia. Aziend Vinicola powstala w 1940 roku za sprawa Eugenio Rivella ("Genio"). Byl on niezwyklym pasjonatem wina, osoba niezwykle otwarta i przyjacielska. Przede wszystkim byl niezwyklym mistrzem winiarskim. Zbudowal i umocnil swoje dobre imie poprzez swoja milosc i oddanie temu co robil w winnicy i przy wytwarzaniu win. Radosc sprawialy mu degustacje wlasnych win gdy w gronie najblizszych przyjaciól mógl o nich opowiadac , dzielic sie swoim doswiadczeniem i owocem pracy.


W latach osiemdziesiatych byl prowadzony przez jego ziecia Bruno, który kontynuowal rodzinna tradycje z tym samym oddaniem i entuzjazmem: ostroznosc i dokladnosc, dla niego produkcja wina byla czyms porównywalnym do procesu zegarmistrzowskiej precyzji. Nic nie moglo byc pozostawione samemu sobie, wiedzial, ze najmniejszy blad moze zrujnowac caly rok ciezkiej pracy.


Gianni usmiechajac sie mówi: "Majac takich nauczycieli bylo stosunkowo lawo kontynuowac rodzinna tradycje i prowadzic firme."


Nabyte w poprzedniej dekadzie wiedza i doswiadczenie jako enologa w wielu produkujacych wina przedsiebiorstwach w Piemoncie sprawily, iz wyzwanie do prowadzenia dalej firmy rodzinnej bylo nie do odrzucenia. Chec kontynuacji tego co rozpoczeli jego poprzednicy , wytwarzania win najwyzszej jakosci, która reprezentuje najlepsze cechy terror (rdzen obszaru produkcji wina polozonego pomiedzy slodkimi pagórkami Langhe i lagodnymi zboczami Monferrato) i tego co tamtejsza kultura moze dac. To jest jego celem. Cel bardzo ambitny, drogi z punktu widzenia produkcji , ale sam w sobie dajacy wiele satysfakcji.


W skrócie:
- Wlascicielem jest rodzina Doglia
- W winnicy : Bruno, Marisa i Gianni Doglia
- Przy produkcji: Bruno i Gianni Doglia
- Winnice: okolo 5 ha w wiosce Castagnole Lanze
- Winogrona: Muskat, Barbera, Grignolino, Dolcetto i Nebbiolo
- Roczna produkcja winogron : okolo 45 ton
- Roczna produkcja win: 30 000 butelek Moscato d'Asti DOCG, 10 000 butelek Barbera d'Asti "Boscodonne" 5 000 butelek Barbera d'Asti Superiore, 3 000 butelek Grignolino d'Asti, 4 000 butelek Monferrato Dolcetto oraz 3 000 butelek Monferrato Rosso.


"Czym jesteśmy można zobaczyć w szkle, nie pozostaje nic innego tylko spróbować poprzez nalanie naszych wyrobów do kieliszków i skosztowanie owoców naszej ciężkiej pracy ale ponad wszystko owoców naszej pasji"


Komentarze
Komentarz Autor Data


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.